Rebekina farma – dokumentarac

VIDEO [48 minuta] — Odličan uvod u permakulturni pristup poljoprivredi i uzgoju hrane — Rebekina farma, britanski dokumentarac iz 2009.

Filmska snimateljica Rebecca Hosking vraća se u svoj dom iz djetinjstva te preuzima brigu o obiteljskom gospodarstvu u Devonu u Engleskoj. Želi pomiriti biološku raznolikost i produktivnost imanja. Farma obitelji Hosking nipošto nije obična farma. To je utočište u kojem je očuvana biološka raznolikost. Za to je zaslužan Rebeccin otac koji je na farmi očuvao veličanstvene stare hrastove, močvare i polja prepuna prekrasnog cvijeća.

Rebecca želi nastaviti očev posao i brinuti se o očuvanju prirode jer želi očuvati farmu upravo ovakvom za buduće naraštaje, ali također mora poduzeti nešto kako bi farma počela stvarati profit. Budući da je duboko u njoj od ranog djetinjstva usađen osjećaj i potreba za zaštitu prirode i okoliša, Rebecca mora osmisliti način rada koji će odgovarati svim njezinim potrebama. Konkurencija su joj velike farme na kojima se pomoću poljoprivrednih kemikalija osigurava bogati urod pa one donose veliki profit. Kako se ona može natjecati s njima?

Britanska prehrambena industrija nalazi se pred velikim problemom. 50% hrane u trgovinama uvezeno je pa stoga cijena namirnica ovisi o cijeni nafte. Ako cijena nafte nastavi rasti, to će se odraziti na cijenu i dostupnost prehrambenih proizvoda. To znači da se proizvodnja hrane u zemlji mora povećati kako ne bi došlo do nestašica. Iako su i neke tradicionalne farme dosta produktivnije, ta činjenica neće moći spasiti Rebeccinu framu. Ili možda hoće? 96% britanskih farmi oslanja se na poljoprivredne kemikalije koje se dobivaju preradom nafte. Manja dostupnost nafte mogla bi imati još veći utjecaj na poljoprivredu jer bi farmeri bili prisiljeni koristiti organske metode uzgoja kojima se dobiva mnogo manje uroda.

Hoće li se Britanija u budućnosti, kada nafta ne bude toliko dostupna, morati okrenuti tradicionalnim poljoprivrednim metodama kako bi se stanovništvo prehranilo? Može li tradicionalna farma iz prošlosti postati farmom budućnosti?

Ako vam se svidjelo, podijelite sa prijateljima:

Nikola Bošnjak

Vodim brigu o ovom portalu kao zajedničkom dobru naše zajednice.