Damien Dekarz, “Permakultura u biovrtu” – recenzija nove knjige o permakulturi

5
(2)

Više nema izlika: Damien Dekarz praktičnim će vas savjetima ohrabriti da primijenite načela permakulture u svom vrtu.

Nedavno se na hrvatskom tržištu pojavila nova knjiga o permakulturi – temi koja nažalost i nije pretjerano zastupljena u domaćem izdavaštvu, unatoč njezinoj važnosti. Riječ je o knjizi “Permakultura u biovrtu” francuskog praktičara permakulture i agroekologije Damiena Dekarza. On već cijelo desetljeće na svojim internetskim kanalima objavljuje videozapise i tekstove u kojima se bavi tim temama, ali i drugima, postajući omiljeni ekološki osviješten vrtlar među frankofonom publikom. U prijevodu Sandre Karić, njegove su ideje i iskustvo približeni našem čitateljstvu na vrlo praktičan i pristupačan način. 

Kad otvorite knjigu, prvo upada u oči njezina sistematičnost – što je, ubrzo ćemo otkriti, pristup koji valja primijeniti i pri osmišljavanju svojeg budućeg vrta. Priručnik je podijeljen u dva dijela: prvi i kraći koji je više “teorijski” te drugi i opsežniji dio više usmjeren na praksu koju možemo primijeniti svaki mjesec u godini. Sama grafička rješenja knjige odstupaju od uobičajenih permakulturnih priručnika utoliko što svako praktično kalendarsko poglavlje završava prostorom za bilješke, otvoreno nukajući čitatelja da se baci na planiranje. 

Također, sve možebitne nepoznanice u tekstu pojašnjene su jednostavnim ilustracijama ili fotografijama primjera iz autorova vrta, dok je tekst strukturiran i priređen tako da omogućuje intuitivno i jednostavno snalaženje unatoč velikoj količini informacija. Tako je, primjerice, nakon kalendarskih poglavlja umetnut priručni kalendar sjetve, sadnje i berbe glavnih povrtnih biljaka spomenutih u knjizi. Za sve terminološke nejasnoće, pred kraj knjige pronaći ćete pojmovnik, a za sve željne daljnjeg proučavanja permakulture i srodnih tema postoji i bibliografija podijeljena po tematskim cjelinama. 

Knjiga započinje diskretnim uvodom u svijet permakulture, u njezin vokabular i principe. Autor prvo stavlja fokus na permakulturnu etiku, no i u ostatku priručnika implicitno podsjeća na pridržavanje njezinih načela brige o tlu, brige o ljudima i pravedne raspodjele. Iako se o permakulturnom dizajniranju može reći puno toga, čak do mjere da je toj temi posvećen cijeli 72-satni tečaj permakulturnog dizajniranja (tzv. PDC), ovaj priručnik postavlja sasvim solidan temelj za razumijevanje osnova i početničko okušavanje u permakulturnoj praksi. Postupno upoznajući čitateljice i čitatelje s potencijalnim elementima njihova budućeg vrta, tehnikama kojima se mogu koristiti i problemima na koje mogu naići, Dekarz govori o svojim iskustvima, ali i lekcijama koje je naučio. 

Nakon što nas provede kroz važnosti zdravog tla, koristi malčiranja, čaroliju kompostiranja te razne općenite savjete o sadnji i kulturama koje možemo uzgajati, Dekarz prelazi na drugi dio knjige u kojem sugerira konkretne aktivnosti kojima se možemo baviti svaki mjesec u godini u, pretpostavljam, umjereno kontinentalnoj klimi. Osim savjeta o sijanju i sadnji pojedinih kultura, raznim oblicima razmnožavanja biljaka, sakupljanju sjemena i održavanju vrta, u ovim se poglavljima nalaze i savjeti o tome koje se samoniklo jestivo bilje može pronaći u određeno doba godine te kako ga upotrijebiti. Drago mi je da se autor nije fiksirao samo na kultivirane biljke te je obuhvatio i tzv. “korove”, iznimno korisne i sveprisutne biljke koje su često podcijenjene i čak omražene samo zato što nemaju tržišnu cijenu.

Priručnikom se provlači nekoliko lajtmotiva koje smatram posebno važnima. Prvi je naglasak na važnost bogate bioraznolikosti i suradnju s prirodom kao glavne jamce uspjeha u vrtu. Drugi je isticanje kako ništa u ovom priručniku nije univerzalno pravilo jer sve ovisi o individualnim okolnostima i potrebama korisnika vrta. Zato je, primjerice, važno imati na umu da nešto što možda funkcionira u podneblju i specifičnom vrtu autora neće nužno funkcionirati i u našem kontekstu. Rješenje se krije u trećem lajtmotivu: pozivu na eksperimentiranje, igranje i iskustveno učenje.

U vrijeme ubrzanog gubitka bioraznolikosti, jačanja klimatskih promjena i ostalih antropogenih utjecaja na planet, permakultura se nedvojbeno pokazuje kao odlično rješenje kojim ćemo liječiti i vidati rane što ih ekonomski sustav u kojem živimo nanosi prirodi. Iako glavni fokus ovog priručnika nije bio na kritici konvencionalnog pristupa proizvodnji hrane, ona je ipak prisutna i apelira na suprotstavljanje takvom sustavu. “Dopustite prirodi da teče kroz vaš vrt što je više moguće,” sugerira Damien Dekarz, pozivajući na integriranje ljudi u ekosustave te na savezništvo s njima – što je i smisao stvaranja permanentne kulture. 

Veseli me što su police lokalnih knjižara i knjižnica bogatije za još jedan permakulturni naslov, posebno zato što je po mom mišljenju ova knjiga odličan uvod za sve nove permakulturne entuzijaste. Uz ovakav priručnik, više nema izlika za ne upustiti se u svoj prvi permakulturni pothvat! Za one koji žele znati više ili one koje ova knjiga potakne na ozbiljnije bavljenje permakulturom, savjetujem da se prijavite na 72-satni tečaj permakulturnog dizajniranja. Svijetu treba što više permakulture!


Posjeti knjižaru


Ako vam se sviđa što radimo na Perforumu, razmislite da nam se pridružite. Članovi Kluba PERFORUM surađuju na stvaranju sadržaja, popularizaciji permakulture te razvoju novih resursa za domaću permakulturnu zajednicu.


Je li ovo bilo korisno?

Dajte ocjenu 1-5 (trebate biti prijavljeni)!

Prosječna ocjena 5 / 5. Broj glasova: 2

Za sad nema ocjena! Budite prvi koji će dati ocjenu.

lora

lora

Lora Rajić prevoditeljica je i aktivistkinja s adresom u Zagrebu. Bavi se klimatskim i političkim organiziranjem, a osim toga slobodno vrijeme voli provoditi čitajući publicistiku i fikciju. Interes za permakulturu gaji dugi niz godina, a krajem 2023. godine završila je tečaj permakulturnog dizajniranja u organizaciji udruge Hrvatska permakultura i Centra za kulturu i informiranje Maksimir.

Ne propustite: