Šta je permakultura – serija tekstova Maddy Harland

Maddy Harland je urednica i suosnivačica časopisa Permaculture, međunarodne periodične publikacije na engleskom jeziku koja objavljuje sadržaje iz područja održivog življenja: od permakulturnog vrtlarstva, preko održive arhitekture i zelenog graditeljstva, do prijevoza s niskim ekološkim otiskom i održivih zajednica. Maddy je autorica jedne od najpotpunijih serija tekstova koji objašnjavaju suštinu permakulture i permakulturnog dizajna. Osim trećeg dijela kojeg potpisuje Aranya, Maddy je autorica svih niže navedenih tekstova iz ovog serijala.

Uz odobrenje autorice, donosimo prijevode njenih tekstova. Zahvaljujemo Nikoli Buriću i Nenadu Maljkoviću na organizaciji, Marku Buriću na prevođenju svih tekstova, Anelu Ramiću i Nikoli Bošnjaku na adaptaciji i objavljivanju, te cijelom Uredništvu portala perforum.info i timu Zemljanke 2.0. na izvrsnoj suradnji bez koje ovo ne bi bilo moguće. I naravno, hvala Maddy i Aranyi!

Šta je permakultura – Prvi deo: Etika

U prvom delu serije „Šta je permakultura“, Maddy Harland objašnjava tri etička principa permakulture – briga za planet, briga za ljude i pravedna raspodela.

Šta je permakultura – Drugi deo: Principi

U drugom delu serije „Šta je permakultura“, Medi Harland objašnjava dvanaest principa permakulturnog dizajna i primenjuje ih na različite scenarije, ne samo u primerima na zemlji.

Šta je permakultura – Treći deo: Dizajn

U trećem delu naše serije „Šta je permakultura“, Aranya razotkriva proces permakulturnog dizajniranja, kako bismo mogli dizajnirati sisteme „koji zadovoljavaju ljudske potrebe, a istovremeno podržavaju ekosistem u celini“. On objašnjava zašto je permakultura moćno sredstvo za stvaranje održivih ljudskih društava.


1. Relativna lokacija – izvorni princip permakulturnog dizajna

Medi predstavlja izvorni princip permakulturnog dizajna Bila Molisona, relativnu lokaciju, i objašnjava zašto je postavljanje elemenata u permakulturnom dizajnu presudan deo procesa dizajniranja.

2. Svaki element vrši mnoge funkcije – izvorni princip permakulturnog dizajna

Kako permakultura uspeva da bude fleksibilna u dizajnu? Ovi principi osiguravaju da elementi nisu samo međusobno povezani već i da su višenamenski. Ovo stvara više prinosa i stabilniji sistem.

3. Svaka važna funkcija je podržana mnogim elementima – izvorni princip permakulturnog dizajna

Medi Harland objašnjava rani permakulturni princip: zašto važne funkcije poput hrane, toplote i vode moraju biti podržane od više elemenata radi veće otpornosti.

4. Efikasno energetsko planiranje – izvorni princip permakulturnog dizajna

Kako dizajnirati energetski efikasne farme, bašte, sela, pa čak i veća naselja? Medi ukratko rezimira princip efikasnog energetskog planiranja.

5. Korišćenje bioloških resursa – izvorni permakulturni princip

Zdrav razum nam kaže da je u svetu koji se zagreva bolje koristiti biološke resurse nego fosilna goriva, ali ovde ima više potencijala nego što se na prvi pogled može videti. Maddy Harland objašnjava.

6. Cirkulisanje energije – izvorni princip permakulturnog dizajna

Medi objašnjava princip permakulturnog dizajna koji okreće svet naopačke – cirkulisanje energije. Ona takođe nudi biološki i poslovni primer, kao i ideju koja bi promenila svet, ekonomiju poklona.

7. Intenzivni sistemi malih razmera – izvorni permakulturni princip

Medi istražuje intenzivne sisteme malih razmera, diskutuje neonikotinoide i opadanje populacije pčela, činjenicu da nam globalnu prehrambenu industriju drži 10 korporacija, dizajn eko-gradova i predlaže da ponekad mali ili intenzivni sistemi nisu pogodni za permakulturni dizajn.

8. Rad sa prirodnim silama, a ne protiv njih – izvorni permakulturni princip

U poslednjem delu serijala “Šta je permakultura?”, Medi istražuje rad sa prirodnim silama u prostoru kao i u društvu.