Tečaj prepoznavanja samoniklog bilja ONLINE

Ako želite podršku pri sustavnom upoznavanju samoniklog jestivog bilja ili vam je nezgodno dolaziti na radionice u Zagrebu, evo prilike za učenje preko ekrana! Tečaj je prikladan i za potpune početnike, kao i za one koji već imaju neko predznanje o samoniklom bilju.

PRIJAVA

Molimo da ispunite svoje podatke u ovom kratkom obrascu: https://bit.ly/samoniklo-online
Prijave su obavezne unaprijed i broj mjesta je ograničen.

Raspored

utorak 21.3.2023. 17:30 – 20:30, Zoom
petak 24.3.2023. 17:30 – 20:30, Zoom
utorak 28.3.2023. 17:30 – 20:30, Zoom
petak 31.3.2023. 17:30 – 20:30, Zoom
utorak 4.4.2023. 17:30 – 20:30, Zoom
+ utorak 2.5.2023. 18:00 – 20:00 Zoom pitanja i odgovori

Tečaj se sastoji od 5 modula interaktivne nastave i jednog dodatnog, “bonus” susreta za podršku, odnosno odgovore ne pitanja s kojima su se polaznici susreli na terenu u samostalnom istraživanju bilja. Interaktivna nastava uključuje i mogućnost identifikacije biljaka koje su sudionici fotografirali u svojem okruženju. Svi moduli bit će snimljeni i dostupni polaznicima.

Cijena tečaja je 95€. Voditeljica je Gordana Dragičević, diplomirana permakulturna dizajnerica i iskusna voditeljica radionica prepoznavanja samoniklog bilja.

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se email porukom na: gordana.permakultura@gmail.com


Samonikle biljke su veliki resurs – mogu se koristiti kao hrana, kao lijek, za poboljšanje tla i privlačenje korisnih kukaca, a mogu nam i puno reći o tome kakvo je zemljište po kojem se krećemo. Kad saznamo što sve oko nas je jestivo i korisno, više nikad nećemo “korove” gledati na isti način!
Učit ćemo kako promatrati okolinu i prepoznati biljke, kako i gdje ubrati samoniklo bilje a da ne narušimo ravnotežu u prirodi, te kako to bilje iskoristiti za hranu.
Tečaj se sastoji od sljedećih cjelina:

 • uvod o samoniklom bilju
 • klima, godišnja doba i različita staništa
 • osnove botanike; nazivi biljaka (narodni i latinski), biljne obitelji i rodovi
 • tipovi biljaka (pokrov, cvjetnice, visoke zeljaste, grmovi, drveće…)
 • poznate samonikle vrste: korovi koje ste sigurno vidjeli, a niste znali da su jestivi!
 • dijelovi biljke: što se sve može sakupljati i kako
 • kako sakupljati samoniklo bilje, a da ne narušimo ravnotežu u prirodi
 • česte samonikle biljke: oko 70 vrsta malo detaljnije
 • faze rasta, promjene biljnog pokrivača od ranog proljeća do ljeta
 • istraživanje vlastite okoline i upoznavanje s biljnim vrstama; domaće zadaće i identifikacija fotografija koje podijele polaznici
 • oprez: biljke otrovnice i zagađeno tlo
 • priprema samoniklog bilja za jelo
 • samoniklo bilje s ljekovitim svojstvima
 • ostale funkcije samoniklog bilja (ekološke funkcije i pomoćno bilje u vrtu, indikatori tla i poboljšanje tla, vlakna, pigmenti…)
 • literatura i razni resursi na internetu; aplikacije za prepoznavanje biljaka

Polaznici će dobiti na korištenje sve prezentacije, skripte i popise biljaka koje ćemo koristiti. Svi moduli su interaktivni, ali preporučuje se i samostalno proučavanje biljaka u vlastitom okruženju – podrška u tom samostalnom učenju je sastavni dio tečaja. Na kraju svakog modula polaznici će dobiti upute za samostalno upoznavanje sa svojom okolinom i prepoznavanje biljaka koje tamo rastu. Većina modula će također uključivati i identifikaciju biljaka koje su polaznici fotografirali.

Nikola

Nikola Bošnjak

Permakulturu proučavam i primjenjujem na obiteljskom imanju od 2010. godine. Nastojim svoja iskustva, opažanja i razmišljanja podijeliti sa svima koga isto zanima. Individualni zahvati su od malog značaja za opći ekosustav, i zato nam treba da se što više ljudi pridruži ovoj kulturi održivosti. Iz tog razloga i održavam ovo mjesto kao zajedničko dobro, zajedničko djelo. Ako imate želju da svoje znanje prenosite drugima na isti način, kontaktirajte me!

Ne propustite: