Vatra

5
(1)

Evo nekoliko osnova iz paljenja vatre. Pročitajte, shvatite, važno je!

Vatru palimo onda kada je to zaista neophodno. Vatra nije igra, zabava, nešto što je lijepo vidjeti. Ona je potreba, način da odradimo neke zadatke. Vatra nas grije kada je hladno, osvjetljava prostor kada je mračno. Ako trebamo pomoć, vatra može poslati poruku veoma daleko. Vatra reciklira stvari, pretvara jedan resurs u drugi. Vatrom topimo stvari, talimo željezo prije kovanja. Na vatri pripremamo obroke, dezinficiramo vodu za piće itd.

Teško je nabrojati sve primjene vatre, odnosno objasniti što je to vatra, čemu ona služi. Važno je shvatiti da postoje različite vrste vatre koje služe za različite zadatke. Ovisno o potrebi, različito se odnosimo prema svakoj od njih.

Vatra na otvorenom

Nije jednostavno upaliti vatru na otvorenom. Treba vam mnogo suhog granja, dobro usitnjenog. Treba odgovarajuća lokacija zaštićena od vjetra. Kada upalite prvu grančicu, ona neće dugo gorjeti. Plamen prve će upaliti one koje leže uz nju. Ako se to ne dogodi, morate pokušati ponovno. Hladnoća, vjetar ili vlaga mogu jako smetati. Na kraju, plamen će uspjeti, granje će gorjeti.

Kada gori sitno granje, pomalo dodajete krupnije. Nikad suviše veliko, jer od toga neće biti ništa. Drva koja su uredno složena, teško gore. Među njima nema dovoljno zraka. Bolje gore ona nepravilnog oblika, kriva i kvrgava. Ako su drva suviše daleko jedno od drugog, opet teško gore. Njihove se vatre ne podržavaju, vjetar ih hladi, na kraju se ugase. Ako odjednom dodate mnogo granja, vatra se može ugasiti. Plamen nije dovoljno jak da upali sve. Ako predugo čekate sa dodavanjem novih drva, ona koja gore će dogorjeti. Vatra će se ugasiti.

Najbolja vatra

Ako želite vatru koja ima najveći intenzitet, najdužu postojanost, ovako ćete postupiti. Vatru ćete paliti na mjestu gdje imate neprekidan izvor goriva (drva). Tamo gdje je vatra dobro zaštićena od vanjskih utjecaja. Tamo gdje ju lako kontrolirate, gdje se neće pretvoriti u požar. Drva moraju biti relativno blizu jedno drugom, približno jednakih dimenzija. Svakom drvetu morate dati dovoljno zraka, prostora. Trebaju vam drva koja već dobro gore, kojima dodajete nova, svježa. Trebaju vam i drva koja su već izgorjela, ostavila za sobom žar koji osigurava dugotrajan izvor topline. Kada to osigurate, možete imati vatru neograničenog intenziteta i učinka.

Što je to vatra?

U uvodnom se dijelu uopće ne radi o vatri. Koristim vatru kao ilustraciju što se događa sa našim idejama kada “gorimo” za neki cilj. Otkako sam zakoračio u permakulturu, često čitam ili slušam kako se netko ne može “baviti permakulturom”. Nema uvjeta za to, vremena, čeka neki idealni trenutak. Možda plane u trenutku kada shvati neke stvari, ali se plamen brzo ugasi.

Jeste li upravo shvatili da nešto nije u redu sa svijetom? Razvoj društva je negdje pogrešno skrenuo, pa sad srljamo u propast? I što ćete napraviti po tom pitanju? Jeste li primjetili da činimo nepopravljivu štetu po okoliš? I što po tom pitanju napraviti? Možda ste se upoznali sa idejom iza permakulture. Idemo naše društvo organizirati na učinkovitiji, održiviji način. Kada bi svi razmišljali poput nas, to ne bi bilo tako teško. Kada bi…

Je li ovo bilo korisno?

Dajte ocjenu 1-5 (trebate biti prijavljeni)!

Prosječna ocjena 5 / 5. Broj glasova: 1

Za sad nema ocjena! Budite prvi koji će dati ocjenu.

Nikola

Nikola

Diplomirani permakulturni dizajner, praktičar, autor i urednik portala Perforum.info.

Jedan komentar na “Vatra

  • Damir Seler
    07/12/2023 at 00:00
    Permalink

    Ljepo, zanimljivo…, sviđa mi se paralela s idejom i težnjom.,i kaže se želje za nečim…, razmišljajući o tome došle su mi misli na moment fascinacije načinom paljenja s vrha, ne sa dna složenih drva…, koliko pravilnije gori, skoro pa ne dimi, i gori stabilnim kontinuiranim tempom…, vatra zahvaća nova drva, točno kad su spremna, pa nema nepotpunog izgaranja…, momenata kad se vatra muči…
    Hvala na susretljivosti…, razmislim još kako se sve mogu uključiti, i čime doprinijeti…, svakako podrška

Odgovori

Ne propustite: