Danas imam što za vidit. Dvadeset ili trideset hrpica po šumi pokraj bašte. Vjerovatno je to iskopala krtica, ne znam što bi drugo. Jesu li one štetne, želim li njih izvan ili unutar bašte?
Uslikao sam par slika sa mobitelom da malo bolje vidite o čemu se tu radi.

To je ulaz, sa lijeva je ta neka šumica domaćih vrsta, ima puno onoga sa plodovima od kojih sam kao dijete pravio lule.

To je desno od ulaza, pretpostavljam višnja, trešnja, drenjina?

Kada se uđe pa desno, odnedavno klupica, neke cijevi od prošlog sustava kap po kap te ona grupa biljaka u istočnom dijelu bašte.
http://i.imgur.com/tnv7zh.jpgNeću to stavit ovdje jer je panorama. Slikano sa ulaza.

Slikano od klupe prema sjeveru. Tu je prije bio prolaz oko bašte ali je ove godine zelenilo u njemu naglo naraslo. Možda to ima veze sa marginama, valjda se tu spajaju bašta i grmovi. Također, tu smo bacali sav "otpad", tj. tu nam je bila kompostna hrpica. Na dijelu desno od kolaca vegetacija je tako gusta da se tlo teško vidi i kada se vlati razmaknu.

Ona spravica za navodnjavanje, na sredini. Krajem proljeća pomagala je dosta jer su već tad počele vrućine. Ljeti bi oporavila sve biljke ali bi već nakon sljedećeg dana sve bilo suho kao barut, mislim čak i par cm u zemlji.

Slikano sa vrha (sjevera). Vidi se kako brzo sve to preuzme korov, nije održavano možda mjesec, mjesec i pol.
Sada kada imate malo više vizualnih informacija možda imate i još kakav prijedlog?
EDIT: Sjetio sam se da tlo u šumici pokraj puno duže ostaje vlažno, no visoka drveća stvaraju i hlad. Ne znam kako spojiti to dvoje.