film jeste malo kontroverzan, optuživan je za "pseudonauku", a onaj japanac masaru emoto, za nejga mi je prijateljica rekla da je prevarant, tak da nemam pojma.
Inače nisam baš da forum ode u smjeru duhovnosti
pročitaj moje postove na ovoj temi:
http://www.perforum.info/index.php?topic=75.0Usput, kažu da čovjek preko kože upije pola litre vode kad se tušira? A ako se kupa u morskoj vodi, onda upija samo vodu bez soli?
nikad o tome nisam razmišljao. znam da je posle tuširanja koža poprilično drugačija, tj. sigurno upija neku količinu vode. koža ima pore kroz koje voda ulazi a sa unutrašnje strane su kapilari koji možda mogu upiti ne samo vodu nego i minerale. stvarno nisam siguran.
u morskoj vodi imaš ne samo so, nego i stotine drugih minerala. ako probaš slanu vodu i morsku vodu sigurno ćeš primjetit razliku. morska voda ima pomalo gorak ukus što je od magnezijum-hlorida, i pomalo lužnat (slično sodi bikarboni) što je od kalijum-hlorida.
ono što sigurno znam je da morska voda jako povoljno utiče na zdravlje. primjetio sam da rane dosta brže zarastu ako si na moru. sigurno da neke od ovih par stotina jedinjenja dosjevasju u kožu i dalje u organizam...
nažalost, u moru zahvaljujući nama ljudima ima i toksičnih materija, recimo žive. ja izbjegavam kupanje u moru blizu velikih gradova i luka...
negdje sam pročitao da su nekad ljudi pili male količine morske vode iz zdravstvenih razloga, ali nemam pojma u koje konkretno svrhe...
Zašto onda u čamcima za spašavanje umiru od žeđi? Trebali bi svako toliko uskočiti u more da tijelo upije bar koju kap?
nemam pojam dal bi pomoglo. vjerovatno ne jer tijelu stvarno treba dosta vode, bar litar dnevno.