Zapamti

"Ako vjeruješ u sve što pročitaš, radije nemoj čitati."

Autor Tema: Konzerviranje gljiva  (Pročitano: 569 puta)

Kikos7

  • Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 1
  • Postova: 8
Konzerviranje gljiva
« u: 12 Lipnja, 2024, 09:03:46 »
Ova godina je jako dobra za gljive.
Proljeće je kišno.
Prošli vikend sam bio u planini (Kamešnica). Gljiva ima na bacanje, šteta što sam zakasnio par dana, pa je većina bila prestara.
Do sada bi se gljive pojavile tek početkom listopada.
Sad je opet kiša, pa pretpostavljam da će ovaj vikend biti dosta novih gljiva.
Palo mi je napamet konzervirati ih, točnije ukiseliti u staklene tegle, jer više od par kilograma nema smisla čuvati u hladnjaku.
Gljive su uglavnom kračuni (divlji šampinjoni).

Zanima me imate li iskustva s time i za koji postupak znate da valja?

Harp

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 787
  • Postova: 900
Odg: Konzerviranje gljiva
« Odgovori #1 u: 12 Lipnja, 2024, 15:29:00 »
U proslosti, kada nije bilo frizidera, a ljudi su vise pazili da ocuvaju svoju energiju, odnosno da rad uloze u korisno, gljive su se rezale na fetice debljine 3mm i susile na zraku u sjeni. Gljive se vrlo lako osuse, i postanu tvrde i krte, drzi ih se u staklenci ili platnenoj vreci. Ako su u staklenci, moze ih se malo i zdrobiti da vise stane. Pri kuhanju se normalno koriste (ali se pritom doda vise vode) ili se namoce prethodno u vodi koja se ujedno koristi za kuhanje, pri cemu je natrag popiju u sebe.

Od kiseljenja i opcenito upotrebi staklenki, tu se obavezno naslo krastavac, paprika, paradajz i kompoti.
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Kikos7

  • Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 1
  • Postova: 8
Odg: Konzerviranje gljiva
« Odgovori #2 u: 17 Lipnja, 2024, 12:26:58 »
Znam da vrganji budu dobri osušeni.
Ali ne znam za šampinjone i sunčanice? A toga kod mene ima najviše.
Drugačija je struktura. Vrganji su spužvasti, sunčanice su tanke i lisnate od dole, a šampinjoni polupuni a polulisnati...
Probat ću svakako određenu količinu, imam super lokaciju ispod solara gdje je toplo, a nema direkt sunca, pa ove godine tu planiram sve sušiti...

andjelkoasa

  • V.I.P.
  • ****
  • Thank You
  • -Given: 572
  • -Receive: 210
  • Postova: 350
Odg: Konzerviranje gljiva
« Odgovori #3 u: 17 Lipnja, 2024, 15:32:04 »
Šampinjone jedino mlade se može ukiseliti. One koji još nisu 'otvoreni'.
Sunčanice smo panirali i takve smrzavali, za drugi način spremanja ne znam.
Vrganji i lisičarke su se kod nas i kiselili.

 


Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

 

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.

Powered by EzPortal