Pozdrav svima.
Prekjučer sam krenuo s gradnjom raketne peći.
Načitao sam se vaših peći na forumima, permies foruma, Iantove knjige, oduševio se tekstovima i porukama, nabavio materijal i odlučio testirati na vlastitoj koži. Tvoja peć Nikola me fascinira izgledom, to je ono što mnogi zamjeraju klasičnim raketnim pećima, a to je ružna bačva usred dnevog boravka.
Pošto sam uložio u renovaciju dimnjaka ovo ljeto, stavili su inox profil od 160mm promjera u stari zidani dimnjak koji je prije bio 150mm x 150mm. Sada mi taj dimnjak predstavlja orijentir/limit za raketnu peć i svugdje bi se trebao ravnati po tom poprecnom presjeku od 201cm². I ok krenem nekako slagat te cigle na staru grijaću mramornu ploču, uspem perlit-cement, napravim podlogu od šamotnih cigli i krenem slagati jezgru.
Pošto su cigle kupljene u italiji za bar duplo manju cijenu nego kod nas pretpostavljam da su i dimenzije tih cigli drukcije (22*6*11cm).
I posložim to provizorno i dobijem feedtube 16*16 ulaz u heat riser 16*16 i combustion chamber 11*16cm. I ne štima mi za 5 cm šupljina iznad combustion chambera. I dobijem ideju pošto je tih 16x16 =256cm² skratim feed tube s jedne strane za 3.5cm i isto tako ulaz u heat riser i dobijem 7cm i sa onih 5 viska sta imam dodam još dve šamotne cigle od 6 i riješio sam problem? Samo kako napraviti prijelaz sa 16*12.5 na okrugli fi 16? Nisam nikad prije zidao, pa neznam ni osnove ni da li su dobri presjeci uopce?