Zapamti

"Bolje je biti pas u mirno doba negoli čovjek u doba nemira."

Autor Tema: Rucak u 5: Fina grahova juha  (Pročitano: 1796 puta)

Harp

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 785
  • Postova: 900
Rucak u 5: Fina grahova juha
« u: 06 Srpnja, 2020, 11:12:47 »
Fina grahova juha (za 9 porcija)


Sastojci:

- 450g graha tresnjevca
- 2 manja luka, 2 cesnjaka, 2 mrkve, feta celara oko 160g, korijen persina (*)
- zacini: sol, slatka i ljuta papricica
- 200g strakula (juneci but snicla)


Procedura:

1. 450g graha namociti u vodi vecer prije (oko 23h navecer), pa sljedeci dan:

2. 2 manja luka i 2 veca cesnjaka, samljeti na masinicu za meso i u vecem loncu od 6.5 litara preprziti to na ulju (da pokrije dno lonca) dok ne dobije zdravu zuckastu boju i karakteristican miris, potom u to dodati 2 kavene zlicice slatke paprike i dobro promjesati.

3. dok se to lagano pece, u manjem loncu od 3L prokuhati u vodi namoceni grah i prvu vodu s pjenom baciti cim prokuha - potom to poklopiti i staviti s strane da se hladi.

4. a dok se sve to kuha i pece, nasjeckati sniclu na kockice sirine 7mm, i kada je luk gotov, dodati mu kockice mesa i dobro homogeno promjesati uz dodatak 2 kavene zlicice soli. Poklopiti. To dinstati za vrijeme dok se cisti:

5. 2 mrkve, feta celera i korijen persina ocistiti za to vrijeme.

6. 12 cajnih zlica graha samljeti na masinici iza luka da bi se dobila potrebna gustoca juhe, te potom samljeti korijen celera i persina (**) da ociste masinicu (***). Mrkva se u komadu kuha. Kada je to sve gotovo, dodati to u lonac i promjesati.

7. potom preostali cijeli grah iz manjeg lonca staviti u lonac, dodati malo ljute papricice i doliti vode 3-4 prsta do ruba (oko 9 zdjelica).

8. pojacati vatru na max, a kada prokljuca smanjiti na minimum, tako da lagano kuha. U ekspres loncu treba 1h, a obicni lonac nesto duze, moze se probati povremeno.


Posluziti uz krekere, peceni kruh ili jusne okruglice. Ukoliko juha postane prerijetka, tj bez graha, moze se u toj juhi zakuhati saku puzica (tjestenina) po obroku.

-------
* luk i celer obavezno, ostalo kako se ima
** nisam siguran da svaki dizajn masinice moze samljeti celer; moja masinica ima noz na samom kraju koji rotiranjem doslovno riba sadrzaj kako dolazi. Mozete na rucni rubez celer naribati, a grah naknadno zgnjeciti kada je vec kuhan.
*** ako se obrnutim redosljedom radi, tako da je grah zadnji, masinicu je vrlo tesko oprati od te ljepljive i tvrde smjese, provjereno.

Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

 


Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

 

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.

Powered by EzPortal