Zapamti

"Bolje je biti živi prosjak nego mrtvi car."

Autor Tema: Ljekovito bilje i voće u rakiji  (Pročitano: 19056 puta)

Vrtlarica

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 39
  • -Receive: 65
  • Postova: 121
Ljekovito bilje i voće u rakiji
« u: 13 Lipnja, 2013, 08:50:55 »
Počinje sezona mladih oraha i višanja, a u mom kraju se najčešće od toga rade likeri. Prošle godine sam napravila nešto višnjevca i orahovca i bili su odlični pa sam odlučila da se malo i time pozabavim.
Sakupila sam nešto recepata i knjiga o tome pa ovdje otvaram temu da čujem i vaša iskustva.
Uglavnom se voće moči u rakiji sa šećerom i stoji na suncu ili toplom mjestu nekoliko tjedana, potom cijedi i sprema u boce.
Nedavno sam to napravila sa matičnjakom i šipkom.
Evo recepta:

šipak 250g ( divlja ruža)
šećer 250g
1 l lozovače
Usitnjeni šipak prelijte sa rakijom, stavite šećer i ostavite na toplom 10 dana uz povremeno mućkanje.
Procijedite i spremite u bocu. Pije se za jačanje imuniteta kao liker ili se miješa sa čajem od šipka.

Ekstrakt od matičnjaka

U bocu od jedne litre stavite do jedne trećine listove matičnjaka (svježe lišće 100g ili suho 30g), dodajte rakiju i začepite. Neka stoji 6-8 tjedana na toplome. Zatim procijedite. Koristi se kod nadutosti, grčeva, proljeva, povraćanja izazvanog nervozom i svih depresivnih stanja.





Nikola

  • Admin
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Postova: 2947
  • Adm
Odg: Ljekovito bilje i voće u rakiji
« Odgovori #1 u: 13 Lipnja, 2013, 10:02:51 »
Je li to standardni "recept" za likere, da se voće, šećer i rakija drže u flaši na suncu? Jer sad mi recimo dolaze višnje, pa onda ribizi, pa tako redom razno voće od kojeg bih pokušao napraviti likere, a nisam to nikad radio.
Problem je rješenje

Vrtlarica

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 39
  • -Receive: 65
  • Postova: 121
Odg: Ljekovito bilje i voće u rakiji
« Odgovori #2 u: 13 Lipnja, 2013, 10:24:54 »
Je li to standardni "recept" za likere, da se voće, šećer i rakija drže u flaši na suncu? Jer sad mi recimo dolaze višnje, pa onda ribizi, pa tako redom razno voće od kojeg bih pokušao napraviti likere, a nisam to nikad radio.

I za to sam našla jedan zgodan recept, samo ga nisam još uspjela isprobati. Nadam se da ću stići ove godine.

LIKER OD MIJEŠANOG VOč†A
Za ovaj liker kako samo ime kaže koristi se sezonsko voće. Ono se slaže u kacu za vrenje onim redom kojim sazreva. Mogu se staviti jagode, trešnje, višnje, ribizle, kajsije, šljive, jabuke, kruške, breskve dinje, lubenice i dunje. Iz koštičavog voća vade se koštice a krupniji voćni plodovi se sijeku. Posle svake voćne vrste stavljene u kacu dodaje se sećer (na četiri kg voća stavi se kilogram sećera) i jača rakija u istoj razmeri. Alkohol ne treba da popuni sve praznine oko poslaganog voća zato sto ono ispusta velike količine soka. Posle svakog sloja voćaka i šećera i alkohola kacu treba dobro zatvoriti da bi se onemogućio pristup vazduha. Napunjena kaca ostavi se do zime u podrumu. Sadržaj se kasnije procijedi kroz filter vreću i sipa u staklene flaše. Dužim stajanjem liker postaje ukusiji

Vrtlarica

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 39
  • -Receive: 65
  • Postova: 121
Odg: Ljekovito bilje i voće u rakiji
« Odgovori #3 u: 13 Lipnja, 2013, 10:34:10 »
Evo još nekoliko zanimljivih recepata, možda nekom dobro dođu

LIKER OD ZELENIH ORAHA
Za pravljenje ovog likera potrebno je 1 litar prepečene rakije 15 zelenih oraha kilogram šećera i dve šipke vanile. Zeleni orasi stave se u flašu sa rakijom i tome se dodaju šećer i vanila.. Rakija sa orasima desetak dana stoji dok ne poprimi zelenu boju. Potom se procijedi i sipa u bocu. Moze se odmah upotrebiti ali stajanjem liker dobija na kvalitetu

LIKER OD MALINA
U sastav ovog likera ulazi jedan litar rakije prepečenice 2 kg malina i šećer i malo cimeta. Oprane maline šećer i ciment preliti rakijom u većoj flasi zatvoriti i ostaviti na sunčanom mestu dve do tri nedelje. Za to vrijeme sadržaj tegle povremeno više puta protresti. Kada dobije boju i aromu maline tečnost se procedi u čiste flase

LIKER OD SUVIH KRUSAKA
za pravljenje ovog likera sveže kruške najpre treba osušiti. Isjeku se na kriške pokriju gazom da bi se zaštitile od insekata i prašine i suše na suncu. Sušenje traje dve-tri nedelje. Suve kriške seku se na jos sitnije komade da bi mogle da udju u flašu od litre. U napunjenu flašu doda se 80g šećera koji se mućkanjem flaše rasporedjuje izmedju suvih komadića krušaka. Flaša se zatim popuni do vrha komovicom zatvori i ostavi na toplom mestu.. Nakon mesec dana dobija se liker narandžaste boje vrlo prijatnog ukusa i mirisa. Pre upotrebe liker filtrirati

LIKER OD RUŽE
Najpre se očiste latice viših ruža zatim stave u flašu i naliju rakijom.Flaše ili tegle treba hermetički zatvoriti i držati na suncu najmanje šest nedelja. Nakon toga sadržaj se profiltrira kako bi se iz rakije uklonile latice. U destilovanoj vodi skuva se kilogram ćecera. U gusti špinovan šećer naliva se rakija sa ružinim ekstraktom pomeša sa šećerom i pusti da proključa i skloni sa vatre. Ohladjeni liker sipa se u flašu i do upotrebe ostavi na hladnom mestu

LIKER OD VIŠANJA
Kilogram dobro opranih višanja iscediti i sok sipati u flašu. Dodati mu 20g koštica od trešanja a zatim kilogram šećera. Sve to preliti litrom rakije. Flašu dobro zatvoriti i ostaviti na suncu tri nedelje. Moze se konzumirati nakon što se procedi.

LIKER OD KAJSIJA
Kilogram kajsija se opere oljušti i oslobodi koštica a zatim ređa u širi sud. Svaki red kajsija posipa se šećerom. Za kilogram kajsija potrebno je kiogram šećera. Sve to preliti litrom rakije i ostaviti da stoji na toplom mesec dana. Nakon mesec dana liker se procedi i sipa u flaše. Moze se dugo cuvati na prohladnom mestu


LIKER OD KAMILICE
za ovaj lekoviti liker potrebni su sledeci sastojci: 1 litar lozovače, 1 kilogram šećera u kocki i puna šaka sveže i suve kamilice. U lozovacu staviti kamilicu i šećer. Ostaviti da odstoji četrdesetak dana dobro zatvoren. Svake nedelje smesu dobro promešati. Nakon četrdeset dana liker je spreman za piće. Pogodan je za probavu i smirenje. Sveža kamilica mora biti tek ubrana a njeni cvetovi napola otvoreni

CHERRY BRANDY
za pravljenje šeri brendija potrebno je tri kilograma višanja i tri i po litra rakije. Tome se doda 700 grama šecera i dobro zatvoreno ostavi da odleži šest meseci. Zatim se procedi i sipa u flaše. Pogodan je odmah za piće.


khan

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 20
  • -Receive: 91
  • Postova: 180
  • I'm going slightly mad
Odg: Ljekovito bilje i voće u rakiji
« Odgovori #4 u: 13 Lipnja, 2013, 11:12:30 »
nekidan sam probalo drijenke u rakiji i oduševio se, jedva čekam jesen.
inače, ja sve svoje likere držim u mraku, šest tjedana, potom dodajem vodu sa šećerom, i svi su do sad bili odlični
I shall be telling this with a sigh   
Somewhere ages and ages hence:   
Two roads diverged in a wood, and I-   
I took the one less traveled by,   
And that has made all the difference.

Vrtlarica

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 39
  • -Receive: 65
  • Postova: 121
Odg: Ljekovito bilje i voće u rakiji
« Odgovori #5 u: 13 Lipnja, 2013, 11:25:05 »
nekidan sam probalo drijenke u rakiji i oduševio se, jedva čekam jesen.
inače, ja sve svoje likere držim u mraku, šest tjedana, potom dodajem vodu sa šećerom, i svi su do sad bili odlični

I meni je višnjevac bio bolji dok je stajao u mraku, ne na suncu.
Vodu prokuhaš sa šećerom i onda naliješ, u kojem omjeru?

Nikola

  • Admin
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Postova: 2947
  • Adm
Odg: Ljekovito bilje i voće u rakiji
« Odgovori #6 u: 13 Lipnja, 2013, 11:34:01 »
Šta prvo višnje i rakija, pa kasnije voda i šečer?
Problem je rješenje

khan

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 20
  • -Receive: 91
  • Postova: 180
  • I'm going slightly mad
Odg: Ljekovito bilje i voće u rakiji
« Odgovori #7 u: 13 Lipnja, 2013, 12:45:53 »
da
I shall be telling this with a sigh   
Somewhere ages and ages hence:   
Two roads diverged in a wood, and I-   
I took the one less traveled by,   
And that has made all the difference.

Zelena Vila

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 35
  • -Receive: 171
  • Postova: 190
Odg: Ljekovito bilje i voće u rakiji
« Odgovori #8 u: 13 Lipnja, 2013, 12:57:11 »
Ja radim biljne kapi za smirenje od odoljena (valerijane). Stavim polovicu suhog korijena kojeg kupujem, a polovicu paprene metvice da popravi okus. Ostavim da stoji tri tjedna u mraku a onda cijedim kroz gazu i stavljam u male bočice, najbolje one s kapaljkom.
Uzima se oko 30 kapi nekoliko puta na dan, ali točna doza ovisi o potrebi i fizičkoj građi.
The cost of revolution is 360 degrees understand the cycle that never ends.

 


Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

 

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.

Powered by EzPortal