Ja ću ti još jednom par riječi reći o bagremu. Po mom mišljenju; na tvom mjestu, jako bi ga oprezno uvodio u šumski vrt. Meni se prije par godina dogodilo da su mi voćke uz bagremov šumarak zakržljale. Jednostavno nisu htjele rasti, ostale malene. Nakon par godina više nisam htio gledati kako pate pa sam ih odlučio izvaditi i pokušati presaditi. Tada sam vidio razlog zašto su zakržljale, bagremovo korijenje je ispreprelo područje gdje su bile posađene i jednostavno ih gušile. To je područje bilo pognjojeno i prekopano tako da se korijen bagrema tu odlučio skrasit.

da samo vidiš debljino tog korijenja. Nevjerovatno.
Druga priča je kad sam iskopao temelje za kuću, tih par kubika zemlje sam odložio pored jednog bagrema koji je usamljeno rastao pored temelja kuće. Nakon ljeta išao sam prebaciti tu zemlju, poplanirati. Nije se mogla kupati od korijena bagrema koji je potpuno isprepleo i "armirao".
Bagrem je izvrstan za proizvodnju drveta, u tako kratko vrijeme se mogu značajnije količine drveta od njega dobiti, ali je jako agresivna biljka sa kojom treba oprezno.
Kažu da je dobar fiksator dušika, što je točno, ali isto tako taj dušik u najvećoj mjeri nije dostupan okolnim biljkama, nego samo i isključivo bagremu. Što se tiče humusa, stvara humus, to je isto točno, ali samo gdje je zavjetrina, jer mu je lišće sitno i vjetar ga lako otpuše. Gdje je zavjetrina, ispod bagrema ima 30 cm humusa kod mene, međutim na vjetrometini nema apsolutno ništa.
Jedna definitivno dobra stvar kod njega je što je medonosna biljka i ako je godina dobra i bez kiša i hladnoća, može značajno i obilno medit.
Nije dobar za domaće životinje jer mu je lišće lagano toksično, neke ga životinje mogu jesti, ali u malim količinama. Razina tanina je prevelika.
Moji osjećaji za bagrem su ambivalentni

dobar je i nije dobar. Ja sam odlučio mu prepustiti neka područja neka raste i širi se, ali samo do određenih granica, nakon toga slijede škare sjekira i pila.

isto tako nisam ga ja sadio i odabrao, on se sam podsijao i odabrao mene, a ja sam naučio živjeti s njim.
Po pitanju kestena, probaj posijat ili nabavit sadnice hrasta cera, te na njih cijepit kesten. Na plićim karbonatnim tlima, to bi trebalo riješit problem. S druge strane možeš koristit žir cera, kao alternativnu zamjenu za škrob.
Sorbusi se kod nas prilično zanemariju, a rastu ko blesvi i dobro rađaju. Uostalom to su prave šumske voćarice prilagođene rastu i rađanju unutar šume. Klima priobalno-planinskog pojasa im odgovara i koliko znam Oskoruša je najkaloričnije evropsko drvo