Prvi šumski vrt (
link) sam zasadio i prije nego sam počeo sa permakulturom, oko 2011. godine. Nije bilo sreće sa njim jer nije bilo plana, nego samo natrpano bilje bez ikakvog reda i kasnije bez održavanja. Neko od bilja zapravo još uvijek dobro napreduje i daje plodove, ali vrt je sada prepušten spontanom razvoju pa se pretvara u divlju šumu.
Drugi šumski vrt (
link) je bio prevelik zalogaj, puno planiranja i neke lude kolekcionarske ideje. Htio sam imati apsolutno svaku voćku za koju sam čuo, ogromne količine voća na prostoru koji nikako nisam bio u stanju kontrolirati. Rezultat je još gori nego u prvom slučaju, od tog je plana ostala samo livada.
Treći pokušaj šumskog vrtlarenja se oslanja malo više na permakulturne principe. Prvo se napravio dizajn imanja (
link) na način da zadovoljava naše mogućnosti i potrebe. Taj dizajn je onda uključivao i manja područja zasađena po uzoru na šumske vrtove, a opet, ne nužno baš "školski primjer" šumskog vrta. Više, prostor na kojem rastu voćke, grmlje i povrće, u slojevima, kako god ga zvali. Pa takav je i ovaj prostor, površine oko 200 m2. Rekao bih da mi je to 3. šumski vrt, ili treći pokušaj uspješnog šumskog vrta. Na slici, zelena površina sa brojem 4.

Započelo je covid-oranjem (proljeće 2020) prvih 100 m2, uzgojem krumpira na klasičan (komercijalni) način, pa onda sadnjom voćaka u preorano zemljište. Koliko god (za permakulturnjake) to zastrašujuće zvučalo, voćke su se odlično primile u preoranom polju. Za razliku od onih sađenih usred livade, koje nikad nisu ozbiljnije uznapredovale. Ovdje su zasađene samo jabuke i šljive, jer u vrijeme sadnje, to je jedino što sam našao u rasadniku.
Na jesen, sve je izmalčirano kartonom, lišćem, pa je vjetar odnio i karton i lišće. Opet malčirano drvenom sječkom, i sad je malč na mjestu. Ne mrda. Tako je započeo razvoj prema šumskom vrtu, barem na prvih 100 m2. Drugih 100 je još livada.



U jesen 2022. je kroz drvenu sječku ubodeno mnogo reznica crnog ribiza, našeg omiljenog grmlja. Ranijim pokusima se pokazalo da odlično uspjeva (ako ima dovoljno vlage) i rađa čak i u značajnoj sjeni. Voćke su ovdje sađene dosta gusto (4m) i očekuje se dosta sjene, i sve je to poželjno i planirano. Ne želim mnogo posla sa čupanjem korova, radije imam manju raznolikost u vrtu i manje održavanja. Zato mi više sjene u nižim slojevima odgovara, i zato je crni ribiz toliko poželjan.
Proljeće-ljeto 2023, voćke odlično napreduju. Srne su ih par puta obrstile, pa sam postavio el. pastir. Sada srne više ne prilaze, voćke tjeraju nove grane cca 0.5-1m duljine, što je sjajan rezultat za moju lokaciju. Na par mjesta sam malo otkopao drvenu sječku, i vidim korijenje voćaka tik ispod sječke. Pružaju korijenje dosta daleko, u svim smjerovima. Sječka se već dosta razgradila, među komadićima drveta vidim crni prah, tj. kompost, kojeg onda kiša pomalo ispire prema dolje i gnoji voćke. Tako nekako si to vizualiziram.
Ribiz se skoro sav primio, tako da sad imam grm ribiza svakih 1.5-2m. Sve je sađeno dosta uredno u redove, važna mi je preglednost. U prvom šumskom vrtu je problem bio što nisam mogao naći gdje sam što sadio. Sada prazan prostor među ribizom popunjavam raznim povrćem koje je tu samo kratkotrajno. U proljeće, dosta sadnica kupusa i salate, koje smo pomalo brali, koristili i na to mjesto ubacivali nešto drugo. Sa ljetom, na red su došle tikve (butternut, za zimnicu), one sad prilično brzo rastu. Izgleda mi kao metar na tjedan, u duljinu. Korova ima, naravno, ali ni približno kao u nemalčiranom vrtu. Riješim ga rezanjem ispod površine sječke, srpom ili malom ručnom kosom. Porezani korov ostavljam na sječki, ne smeta mi.

Uzgoj povrća na ovaj način je fora, možda još godinu-dvije napravim isto, ali dugoročno mi ovo ide prema formiranju trajnog nižeg sloja šumskog vrta. Zasadio sam par rabarbara za probu, i dobro napreduju. Općenito ih je lijepo vidjeti, ogromno lišće i čini mi se kao prilično samostalna biljka. Vjerojatno ću druge godine zasaditi još nekoliko rabarbara. Osim njih, uzgajam šparoge iz sjemena, pa na jesen sadim i njih (par desetaka sadnica na ovoj površini). Za drugu godinu, mogu još malo iskoristiti prostor nekim povrćem, ako me bude volja, ili mogu ostaviti tako pa samo uklanjati korov. U ovoj fazi mi je važno da mi korov ne preuzme vrt, kako se to dogodilo sa prvim šumskim vrtom. Tamo sam ostavio lipe, jasene, lijesku i kupinu jer su mi bili fora, ali sad više nisu fora kada su preuzeli vrt. Zato u ovom moram paziti što se događa, nastojati biti uredan kako bih na vrijeme spriječio pojavu neželjenih gostiju.