To da iglice zakiseljuju tlo ću uzeti kao jako upitno dok mi netko ne pokaže nepobitan dokaz. Kad guglam ove informacije, dolazim do nekoliko tekstova koji upućuju jedan na drugi i uglavnom se radi o prepisivanju neprovjerenih informacija, i spominje se nekakav znanstveni rad koji nisam uspio naći a koji demantira mit da iglice zakiseljuju tlo.
Ako se ne varam, svaki malč ga zakiseljuje ako je lužnato, a ako je tlo izrazito kiselo čak će ga i borove iglice učiniti manje kiselim. Iglice u obliku malča tako nisu bitno različite od svakog drugog malča, jedino što su manje hranjive.
Spominje se lišće javora kao izrazito kiselo, i zaista, meni ispod javora rastu jagode na drugdje ih nema. To što ispod crnogoričnog drveća ne raste ništa meni ne govori da je tlo kiselo, upravo suprotno, prije bih rekao da je mračno i siromašno.
Kad se malo zamislim, kakvo tlo je obično kiselo, a kakvo lužnato? Kiselo je močvarno, ili tlo u nekim dolinama, glina je kisela... Lužnato je obično vapnenasto, suho, pjeskovito, nasip građevinskog otpada, pepeo... Kao laik, ja bih rekao da je većina kiselih tla vlažna, a većina lužnatih suha.
I sad se pojavi informacija da fermentirani organski otpad zakiseljuje tlo. Meni itekako ima smisla. Kako god bilo, imam veću površinu koju bih rado malo zakiselio, a kupnja ogromne količine iglica, i to svake godine, ne dolazi u obzir. Radije u neko od jezera bacam lišće, ostavim da strune pa sa tim blatom gnojim neko zahtjevnije bilje.