Zapamti

"Borac koji pobjegne može se opet boriti."

Autor Tema: avokado  (Pročitano: 11328 puta)

njocky

  • Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 42
  • -Receive: 18
  • Postova: 49
avokado
« u: 21 Kolovoza, 2013, 12:43:59 »
Neznam ima li neko iskuskstva sa avokadom.
Ovo je vec treci put da dodjem u ovu fazu
Jednom je izdrzao dve godine I naprosto se osusio
Ako dirneš strast u čovjekovom biću,
istine, bez sumnje, nikad nećeš naći
 jesenjin

kad budu gorjeli gradovi

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 566
  • Postova: 830
Odg: avokado
« Odgovori #1 u: 21 Kolovoza, 2013, 21:27:31 »
i ja sam došao do iste faze al moj je bio u zemlji a ne na čačkalicama. umro usled nezalivanja tak da ne znam kakve su mu bile šanse.

Harp

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 785
  • Postova: 900
Odg: avokado
« Odgovori #2 u: 21 Kolovoza, 2013, 21:29:24 »
Prije dosta godina sam kosticu od avokada gurnuo direktno u zemlju (veliki lonac vani), i narasla je biljka cca metar visoka s velikim listovima, isto je donji dio odrvenio i bio je debel oko centimetra. Nakon druge godine vani se smrznuo, no imam osjecaj ako se malo pripazi s zastiranjem sjenom i da se posadi u pravu zemlju (vrt) u zaklon od hladnog vjetra, da bi glatko prezivio. Isto tako, mozda ga i nismo previse zalijevali, brinuli se o njemu - vise je to bilo ono, imam kosticu idemo vidjeti sto ce od toga nastati  :biggrin:
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

kad budu gorjeli gradovi

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 566
  • Postova: 830
Odg: avokado
« Odgovori #3 u: 21 Kolovoza, 2013, 21:31:22 »
avokado nema šanse van mediteranske klime. znači kod nas isključivo primorje.

njocky

  • Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 42
  • -Receive: 18
  • Postova: 49
Odg: avokado
« Odgovori #4 u: 21 Kolovoza, 2013, 22:31:26 »
Ovo sa cackalicama su mi rekli da je caka da bolje proklija,uvek da bude do pola u vodi, a posle ga u zemlju presadjujem
Znaci nisam jedini sa takvim iskustvima,hvala svima
Ako dirneš strast u čovjekovom biću,
istine, bez sumnje, nikad nećeš naći
 jesenjin

m2

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 356
  • Postova: 864
Odg: avokado
« Odgovori #5 u: 22 Kolovoza, 2013, 08:21:18 »
avokado nema šanse van mediteranske klime. znači kod nas isključivo primorje.

Avocado

...Lula
A seedling reportedly grown from a 'Taft' avocado planted in Miami, Florida on the property of George Cellon, named after Cellon's wife Lula. It was likely a cross between Mexican and Guatemalan types. Lula was recognized for its flavor and high oil content and propagated commercially in Florida. It is also very commonly used as a rootstock for nursery production. Hardy to −4 °C (25 °F)...

...Bacon
Developed by a farmer, James Bacon, in 1954, Bacon has medium-sized fruit with smooth, green skin with yellow-green, light tasting flesh. When ripe, the skin remains green, but darkens slightly, and fruit yields to gentle pressure. It is cold-hardy down to −5 °C (23 °F).
Brogden
Possibly a cross between Mexican and West Indian types, Brogden originated as a seedling grown in Winter Haven, Florida on the property of Tom W. Brogden. The variety was recognized for its cold-hardiness to −5 °C (23 °F) and became commercially propagated as nursery-stock for home growing. It is noted for its dark purple skin at maturity.
Ettinger
A Mexican/Guatemalan cross seedling of Fuerte, this cultivar originated in Israel, and was put into production there in 1947.

Mature trees tolerate four hours at −6 °C (21 °F). The fruit has a smooth, thin, green skin that does not peel easily. The flesh is very pale green...
http://en.wikipedia.org/wiki/Avocado

...Avokado u Hrvatskoj
Premda avokado spada u tropsko voće, njegov uzgoj je moguć i u mediteranskoj klimi, tako je poznato nekoliko primjeraka u Konavlima pored Dubrovnika, prisutno je sedam velikih primjeraka od tri varijeteta koji rastu u samom Dubrovniku i daju ukusne plodove, postoji nekoliko primjeraka na Korčuli i Hvaru, a zabilježen i primjerak koji daje plodove na najsjevernijoj lokaciji kod Zadra, što je svojevrstan kuriozitet...
http://hr.wikipedia.org/wiki/Avokado

Avokado (-1°C;-6°C, odrasla stabla Ettinger-a) je osjetljiviji od maslina (-10°C) => u Istri staklenik, plasenik
« Zadnja izmjena: 22 Kolovoza, 2013, 08:32:28 od m2 »

kad budu gorjeli gradovi

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 566
  • Postova: 830
Odg: avokado
« Odgovori #6 u: 22 Kolovoza, 2013, 08:34:45 »
to nema veze, limun je osjetljiviji o avokada (-2 do -4°c), pa opet ga ljudi gaje u primorju na otvorenom. kad je ispod nule zamotaju ga u krpe. mada sumnjam da su mogli preživit hladni talas u februaru 2012.

njocky

  • Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 42
  • -Receive: 18
  • Postova: 49
Odg: avokado
« Odgovori #7 u: 22 Kolovoza, 2013, 12:35:58 »
Znaci vredi se pomuciti u neku veliku saksiju pa iznositi I unositi kao I limun kod nas u srbiji
Ako dirneš strast u čovjekovom biću,
istine, bez sumnje, nikad nećeš naći
 jesenjin

kad budu gorjeli gradovi

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 566
  • Postova: 830
Odg: avokado
« Odgovori #8 u: 22 Kolovoza, 2013, 12:45:41 »
limun počinje da rađa u drugoj godini, za avokado ne znam, znam da bi se morao kalemiti za raniji rod. takođe, limun je nisko žbunasto drvo a avokado raste i do 20 metara, tako da nisam baš siguran u kućne varijante...

 


Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

 

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.

Powered by EzPortal