Zapamti

"Bolje je pojesti jednu dobru krušku negoli košaru
trulih."

Autor Tema: tradicionalno povrće iz japana  (Pročitano: 11070 puta)

kad budu gorjeli gradovi

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 566
  • Postova: 830
tradicionalno povrće iz japana
« u: 21 Kolovoza, 2012, 20:26:37 »
naletio sam slučajno na ovu stranicu:

http://www.namayasai.co.uk/index.htm

na kojoj je predstavljeno nekih 30-ak najbitnijih povrtlarskih kultura koje se tradicionalno gaje u japanu...
prvo što moram primjetit je to da je dosta vrsta možda mnogo bliže izvornim divljim oblicima nego što je to slučaj kod nas na zapadu... tako japanci uzgajaju pitomi čičak (arctium lappa) čiji se korijen može jesti, a kultivisali su i neke vrste anđelike, hrizanteme, pelina i vodopije... jede se i divlja rukola koju sam ja ovog ljeta uspio nać (u okolini metkovića) i odlična je!
neke vrste japanskog povrća postaju popularne i kod nas kao npr. daikon i azuki pasulj, zbog niza pozitivnih osobina...
mada mi estetika ne znači puno moram ipak priznati da je japansko povrće i vizuelno privlačno i interesantno, naročito japanska crna paprika togaraši (capsicum annuum longum) i biljka neobičnog izgleda nigauri (momordica charantia).
ako čitati knjige masanobu fukuoke, evo još jednog razloga za šta može biti interesantna ova stranica...
« Zadnja izmjena: 21 Kolovoza, 2012, 20:29:17 od kad budu gorjeli gradovi »

Zelena Vila

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 35
  • -Receive: 171
  • Postova: 190
Odg: tradicionalno povrće iz japana
« Odgovori #1 u: 22 Kolovoza, 2012, 17:01:57 »
Oduševljena sam azukijem, čini mi se da je otporan na sve - vrućinu, sušu, štogod. A i ne zauzima mjesta jer se može posaditi ispod kolaca s rajčicama. Istina, ima puno posla da ga se iščeprka tako malenog.
The cost of revolution is 360 degrees understand the cycle that never ends.

kad budu gorjeli gradovi

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 566
  • Postova: 830
Odg: tradicionalno povrće iz japana
« Odgovori #2 u: 22 Kolovoza, 2012, 17:09:17 »
i mnogo kraće se kuha od običnog pasulja, manje od sat vremena....

Nikola

  • Admin
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Postova: 2947
  • Adm
Odg: tradicionalno povrće iz japana
« Odgovori #3 u: 30 Listopada, 2013, 05:10:53 »
Ja sam trenutno u Japanu, jedem povrće kojem ne znam naziv, a domaćini slabo znaju engleski tako da nema pomoći. Tofu rade od sezama, rade neki puding od krumpira, samo rekli su ne bilo koji krumpir nego neki koji se uzgaja samo kod njih i raste prilično duboko (ako sam ih dobro shvatio), ima još dosta stvari koje mi nisu znali objasniti a ima i nekolicina koju sam prepoznao (npr. bambus). Zanimljiva kuhinja, meni odgovara.
Problem je rješenje

m2

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 356
  • Postova: 864
Odg: tradicionalno povrće iz japana
« Odgovori #4 u: 30 Listopada, 2013, 10:13:14 »
Ja sam trenutno u Japanu, jedem povrće kojem ne znam naziv, a domaćini slabo znaju engleski tako da nema pomoći. Tofu rade od sezama, rade neki puding od krumpira, samo rekli su ne bilo koji krumpir nego neki koji se uzgaja samo kod njih i raste prilično duboko (ako sam ih dobro shvatio), ima još dosta stvari koje mi nisu znali objasniti a ima i nekolicina koju sam prepoznao (npr. bambus). Zanimljiva kuhinja, meni odgovara.

Hoćeš se "ogrebati" za koju sjemenku tamo? (bilo čega :-) )

Nikola

  • Admin
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Postova: 2947
  • Adm
Odg: tradicionalno povrće iz japana
« Odgovori #5 u: 30 Listopada, 2013, 10:26:43 »
Ahh, teško, krećem se uglavnom po gradu, a tu nema druge biljke osim ginka. Nisam vidio ništa što bi bar nalikovalo rasadniku, pa čak ni tržnici s voćem i povrćem. Obišao sam nekoliko parkova, ali ništa zanimljivo u njima. Trebalo bi otići na selo, samo toliko vremena neću imati.
Problem je rješenje

m2

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 356
  • Postova: 864
Odg: tradicionalno povrće iz japana
« Odgovori #6 u: 30 Listopada, 2013, 13:18:11 »
Ahh, teško, krećem se uglavnom po gradu, a tu nema druge biljke osim ginka. Nisam vidio ništa što bi bar nalikovalo rasadniku, pa čak ni tržnici s voćem i povrćem. Obišao sam nekoliko parkova, ali ništa zanimljivo u njima. Trebalo bi otići na selo, samo toliko vremena neću imati.
Kad se vratiš iz te napredne civilizacije prvo čemo te "pregledati" geigerovim brojačem...   :biggrin:

Harp

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 785
  • Postova: 900
Odg: tradicionalno povrće iz japana
« Odgovori #7 u: 30 Listopada, 2013, 23:19:39 »
Nikola, ako imas priliku pogledaj za "planinsku rizu" koju Fukuoka spominje, navodno bi rasla i kod nas, ne treba mocvaru, ima manje zrno...
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

kad budu gorjeli gradovi

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 566
  • Postova: 830
Odg: tradicionalno povrće iz japana
« Odgovori #8 u: 30 Listopada, 2013, 23:22:47 »
ne treba ni jedna riža močvaru, pročitajte malo bolje fukuoku.

gizmo77

  • Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 15
  • -Receive: 7
  • Postova: 64
Odg: tradicionalno povrće iz japana
« Odgovori #9 u: 30 Siječnja, 2014, 10:08:03 »
ne treba ni jedna riža močvaru, pročitajte malo bolje fukuoku.
Meni izuzetna knjiga Revolucija jedne slamke dali ima jos koja njegova knjiga prevrden na nasem jeziku?

kad budu gorjeli gradovi

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 566
  • Postova: 830
Odg: tradicionalno povrće iz japana
« Odgovori #10 u: 30 Siječnja, 2014, 10:52:49 »
prevedena nema, ima na engleskom.

Harp

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 785
  • Postova: 900
Odg: tradicionalno povrće iz japana
« Odgovori #11 u: 05 Veljače, 2014, 01:26:28 »
gizmo77, ima knjiga "zlatna zetva", prevedena, koja je nadogradnja na Fukuokinu teoriju, s naglaskom na povrce. Preporucujem procitati.
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

 


Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

 

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.

Powered by EzPortal