Davno započeta tema ali i nisu neki odgovori dani, pa krenimo. Što se tiće ekološkog vinogradarstva kod nas jako malo je zastupljeno, čast iznimkama poput Čegeca, Bolfana i mnogih. kod ekološkog vinogradarstva problem nastaje kada pojedini ljudi na oznaci Eko žele zaraditi pa tako uzmimo za primjer imaš jedan vinograd od 3 ha sjeverno od imanja i drugi vinograd od 5 ha 20 metara dalje. Prema zakonu u Hrv maximalno dozvoljena količina bakra kod špricanja eko vinograda iznosi 5 kg. Ok, jedan vinograd si tako zaštitio i pridržavaš se zakona ali drugi vinograd si tretirao svim mogučim sistemicima, kupao Nordoxom i Cromosulom.Stvar je ta kada si dobio eko markicu ma neće te niko provjeravat da li si ti štitio vinograd sredstvima koja nisu dozvoljena u Eko proizvodnji, zašto? Pa zato što nikome ne pada na pamet u RH da radi skupe analize na recimo 7 tvojih vina koje proizvodiš da bi se svake godine utvrdilo da si ti "Eko proizvođač".
Drugo rad u vinogradu kao eko proiz, je enormno težak i rezultati i nisu tako bajni pogotovo ako je godina kao ova. Postoje metode primjena čajeva, uvaraka sa preslicom i urticom ali čim padne prva kiša to je problem osim ako imaš 100 panjeva. Silicijev dioksid je fantastična stvar a ima tu i raznih načina pojačavanja perikarpa kožice samo skidanjem lišča u određenoj fazi itd.
Što se tiće tuduma, noje ili ti direktno rodnih hibrida kao što je Izabela po zakonu u hrvatskoj od nje se nesmije praviti vino za prodaju jer dijelom prilikom vrenja mošta dolazi do stvaranja metanola koji je sam po sebi i večoj dozi otrovan i uzrokuje slijepilo i smrt,međutim u jednoj boci vina ga nema toliko

Današnja vinova loza je nastala cjepljenjem europske loze na američku podlogu ukratko jer je američka podloga otporna na štetnika filokseru-trsov ušenac. Međutim postoje još uvijek područja u Rh gdje se uzgajaju loze na svom vlastitom korjenu npr. Susak ali o tome drugi put.
Izobela samam po sebi meni nije neka sorta čak štoviše njen miris koji podsječa na lisicu "foxi" ne podnosim dok ga neko obožava, super, međutim brajda koja se može stvoriti od nje je otporna, sa debelim liščem i predstavlja super način za napraviti hladovinu. Svi hibridi iz te skupine su poznati po tome što su manje-više otporni na osnovne kriptogamne bolesti vin.loze pepelnica, peronospora i botrytis pa se sa njima može izvrsno ekološki gospodariti.
Otporne sorte , zapravo još nisu postale sorte ali: Petra, Ljana, Storgozija itd.
kao što je i rečeno prije u odgovorima vlaga u doba zriobe je veliki problem za kultiviranu lozu pogotovo u eko proizvodnji. Ja bi napravio slijedeće-1.varijanta- čim se formirala bobica kad je skroz sitna do prvim 4 koljenca skinuo bih svo pravo liščei ostavio samo zaperke 2.varijanta-kad je bobica dosegla punu veličinu i počela sa šarom skinuti 5-6 listova u zoni grožđa zbog prozračnosti ali naravno na onoj strani gdje sunce ne lupa cijeli dan.
Mogao bih vako još ali mislim da sam i sa ovim tekstom pretjerao.