Baš zato - Holzer stavlja kamenje da malo povisi temperaturu, a to treba i Macolli, tj. njegovom pistaciju.
Sitno mljeveno kamenje ili kameno brašno (stone meal) odlično za poboljšavanje zemlje, malč od šljunka je dobar za drenažu, a veće kamenje služi kao akumulator topline, iako čak i krupniji šljunak pomaže stvoriti povoljniju mikroklimu. Tako će recimo mediteransko bilje (ružmarin, kadulja i sl.) kontinentalcima bolje uspijevati ako ga posade na kamenjaru, šljunku ili sl.
Ipak, jedna jako hladna i duga zima može sve upropastiti, pogotovo dok su biljke još relativno mlade, tako da bi vjerojatno pomoglo i omatanje u slamu, dimljenje i slične metode.
Kamenje mi je prvo palo na pamet jer bi u Hercegovini trebalo biti lako dostupno. U svakom slučaju, treba puno istraživati, čitati i eksperimentirati ako misliš saditi biljke koje nisu uobičajene u tvom kraju. Prvi mačići i tako to...