Kako spasiti tek procvjetale voćnjake i probuđene vinograde ili poneku rascvjetalu voćku u vrtu od kasnoproljetnog mraza, na čiju prijetnju zbog prodora hladnog arktičkog zraka narednih dana upravo upozoravaju meteorolozi?
Ivan Jakobovića iz Donje Bebrine nedaleko od Slavonskog Broda, predlaže nam svoje rješenje ( koje je i patentirao).
Evo link:
https://net.hr/danas/hrvatska/meteorolozi-najavili-zestoki-prodor-arktickog-zraka-u-nase-krajeve-inovator-otkrio-kako-mozete-spasiti-svoj-vrt-posasti/Znajući da je u zraku otprilike 78 posto dušika, prirodno hladnog plina te samo 18 posto kisika koji inače balansira temperaturu, a da biljke noću kisik iz okoliša pretvaraju u ugljični dioksid, Jakobović je zaključio kako bi od mraza bile zaštićenije kada bi ih potaknuo na proizvodnju kisika. S obzirom na to da upravo kisik štiti tek procvjetale biljke od hladnoće pred naletom dušika koji se noću spušta iz viših slojeva atmosfere prema tlu, Jakobović je svoj vrt osvijetlio uličnom svjetiljkom s led žaruljom i tako obrnuo prirodni postupak izmjene tvari.
Pojašnjava kako i mi živimo u svojevrsnom oceanu vode, samo u plinovitom stanju u kojem koncentracija vlage ponekad prelazi i 90 posto! Kada noću temperatura pada, molekule vode spajaju se u kapljice i najteže su na 4 stupnja Celzija. Kada one u obliku rose padnu na tlo i prekriju rascvjetale voćnjake i povrtnjake, ako naglo zahladi ispod ništice, nastaje mraz koji uništava pelud i onemogućuje oplodnju voćke. Pred jutro je u zraku najmanja koncentracija kisika, a najveća dušika koji dodatno rashlađuje i nanosi štetu voćnjacima.
“Čim svane i pojavi se svjetlost, počinje fotosinteza i biljka stvara kisik koji istiskuje dušik i hladnoću u gornje slojeve zraka. Stoga osvjetljavanjem potičemo biljke na fotosintezu, proizvodnju kisika i samozaštitu od smrzavanja. Nije toliko bitna jačina svjetla, koliko da je biljka osvijetljena. Zato je odmah nakon pokusa u povrtnjaku postavio u vrtu rasvjetni stup i više nema problema s mrazom. Pogledajte voćke koje rastu pored ulične lampe. Jeste li se ikad zapitali kako to da njima mraz nije oštetio prinos?”, zaključuje Ivan Jakobović.