Zapamti

"Ako znaš da su ti krila kratka, ne leti daleko i visoko."

Autor Tema: Slak (convolvulus arvensis)  (Pročitano: 23292 puta)

Dzionik

  • Global Moderator
  • V.I.P.
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
  • Postova: 446
Odg: Slak (convolvulus arvensis)
« Odgovori #15 u: 12 Studenoga, 2013, 09:14:38 »
Jedino pouzdano rešenje je kompost. U leji sa paprikama kojoj sam dao 1-2 cm komposta i malč od trave ga je bilo vrlo malo. Jedno ili dva čupanja i kasnije se skoro i nije pojavljivao.
Drugo rešenje je jesenje frezovanje i ječam (raž nisam probao), posle ide sadnja nekih kasnijih kultura kada se ječam pokosi i koristi kao malč a leja prefreza sa kompostom.

Nikola

  • Admin
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Postova: 2947
  • Adm
Odg: Slak (convolvulus arvensis)
« Odgovori #16 u: 13 Studenoga, 2013, 10:49:33 »
Evo u knjizi "Šta nam govore korovi" piše:

"Kod upornih slučajeva, privremeni pašnjak bi mogao da reši problem, umesto beskrajnog obrađivanja". To je u skladu s onim što primjećujemo, da se na livadama baš i ne snalazi najbolje.
Problem je rješenje

Fliper 777

  • Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 65
  • -Receive: 69
  • Postova: 95
Odg: Slak (convolvulus arvensis)
« Odgovori #17 u: 13 Studenoga, 2013, 21:23:19 »
Taj vrt mi je nešto dalje od imanja i nemam toliko komposta.Papir je bio snalaženje.Tu je i zemlja zbijena.

Ovo za pašnjak sam posmatrao zbog ambrozije.Na pašnjacima nema ambrozije,ima je tamo gdje se ore i djubri mineralnim đubrivima. Sada razmišljam o slaku i stvarno ga nema na pašnjacima
Bez vrta nisam ljudsko biće.

zemljak

  • V.I.P.
  • ****
  • Thank You
  • -Given: 263
  • -Receive: 290
  • Postova: 459
Odg: Slak (convolvulus arvensis)
« Odgovori #18 u: 27 Studenoga, 2013, 08:54:52 »
a sada nešto sasvim drugačije... slak je jestiv.
Ljubiša Grlić u Enciklopediji jestivog i samoniklog bilja navodi za Convolvulus arvensis (str. 280) da su mu jestivi listovi.
I za još neke biljke koje su mu slične (narodni nazivi: Slatki slak, Poljski slak, Vijušac..) ali nisu iz iste botaničke klase navodi da su im jestivi izdanci, listovi i sjemenke (stranice 41 i 82).

Inače, slak i batat (slatki krumpir, Ipomoea batatas) su rođaci (porodica slakovki).
Možda je njegova pojava znak za batatu prikladno tlo?

p.s. bilo bi dobro prebaciti ovu temu u 'invazivne biljke', morao sam guglati da je nađem.

kad budu gorjeli gradovi

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 566
  • Postova: 830
Odg: Slak (convolvulus arvensis)
« Odgovori #19 u: 27 Studenoga, 2013, 13:08:30 »
ovde:

http://www.fs.fed.us/database/feis/plants/vine/conarv/all.html

piše da je slak blago otrovan za svinje i konje, pa vrlo vjerovatno i za ljude. nikako ne bi preporučio da se jede.

slak ne spada u invazivne vrste, jer je autohton za evropu. invazivne vrste su vrste koje osvajaju prostore na kojima nikad normalno nisu rasle, nakon što su prenesene ljudskim faktorom, kao npr. bagrem, ambrozija i amorfa iz s. amerike ili kiseli ruj i japanski dvornik iz kine.

khan

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 20
  • -Receive: 91
  • Postova: 180
  • I'm going slightly mad
Odg: Slak (convolvulus arvensis)
« Odgovori #20 u: 27 Studenoga, 2013, 18:12:49 »
nije invazivan ali je virulentan.
zreli listovi su blago otrovni, sasvim mladi vrhovi nisu.
I shall be telling this with a sigh   
Somewhere ages and ages hence:   
Two roads diverged in a wood, and I-   
I took the one less traveled by,   
And that has made all the difference.

 


Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

 

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.

Powered by EzPortal