Zapamti

"Ako ne proživiš gorčinu hladne zime, možeš li uživati u mirisu šljivinog cvijeta?"

Autor Tema: Raketna peć by Goran.P  (Pročitano: 167674 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Adm
Odg: Raketna peć by Goran.P
« Odgovori #180 u: 10 Rujna, 2015, 08:15:08 »
Haaaa, Bender :)
Problem je rješenje

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 356
« Odgovori #181 u: 10 Rujna, 2015, 09:31:06 »

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 50
  • -Receive: 110
  • Čovjek je svemoguć, samo ako si to i dopusti biti.
« Odgovori #182 u: 10 Rujna, 2015, 13:03:26 »
Hej M2, baš sam se nasmijao, video je odličan! Hvala!!
Može se, možda ne odmah, ali se može...

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 718
  • -Receive: 218
« Odgovori #183 u: 10 Rujna, 2015, 14:13:52 »
prva liga :biggrin: hoćeš li dodavati cjevčicu za sekundarni zrak?

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #184 u: 10 Rujna, 2015, 16:26:31 »
Bok TB!
Razmišljao jesam da to napravim no nisam. Odustao sam jer je sistem ionako mali, 100cm2, još da dodam nekakvu cijevčicu, bilo bi problema za ubacivati grančice...
Tako da od sek. zraka nema ništa. Kad bude neki veći sistem u igri, onda ću o tome više misliti pa i napraviti.
Sutra je prvo paljenje vatre u "Benderu", nadam se da će biti uspješno...  :)

Pozdrav!

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 969
  • -Receive: 451
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #185 u: 11 Rujna, 2015, 00:50:36 »
... a sam Bender bi trebao dobiti i usmjerivač zraka postavljen iza i naštiman da može ispuhivati zrak prema naprijed..
Još ću smisliti kako to izvesti.

Siguran sam Gorane, da će ti ovaj video, (u kojem me ovaj simpatičan dvojac podsječa na Pata i Mata :)), "kliknuti" ideju za ispuhivanje zraka prema naprijed.
Na 2. minuti i 29. sekundi tog videa naime, čuje se "klik"...:

! No longer available
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #186 u: 11 Rujna, 2015, 09:08:48 »
Hvala Prijatelju, dobar je video!
Nije da mene muči što već je to kako... iskreno, polako, kako se bliži kraj G.O. misli se polako prestrojavaju na neizbježno.. a i već sam eto gotovo cijeli ovaj tjedan u obilasku gradilišta koja su na listi.
Malo dok se "ušemim" pa ćemo dalje!

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #187 u: 11 Rujna, 2015, 23:10:47 »
Dobra večer forumaši!
Danas je bio taj dan, nešto kao matura... Bender je predao prve kilovate u okolinu!
Mislio sam odmah ujutro kresnuti vatricu no obaveze su malko odgodile veliki hepening. Popodne je došlo na red. Vidjeti ćete na fotkama, stavio sam komad dimovoda i koljeno i maleni pokrov na to, zapalio papir i bacio ga u feed te dodao sitno za početak. Lijepo je povukao pa se malo zakašljao i nastavio dalje. Sve u svemu, pristojno s obzirom na uvjete. Mišljenja sam da će spojen na dimnjak puno bolje vući i grijati.
No i ovako sam zadovoljan, vanjske se stijenke feeda zagriju do max 120 a uzeći u obzir da je šamot 2cm i izolacija od ekspandirane gline daljnjih 2cm, mogu reći  da je to zadovoljavajuće. Na prvom ložištu od šestica, taj se isti dio zagrijavao na 250. Vrh bačve ima do i preko 270 (230 na slici) tako da je boja dobro dimila dok se to čudo tamo dešavalo. Potrošio sam oko 5kg suhih dasaka na sitno kroz period od 16.30 do 22.30 i grijao zrak pred garažom.
Dešava se i neželjena situacija a to je da se javlja kondenzat kad gori malo slabije pa dimovod nema temp. preko 50 stupnjeva. Sve u svemu, mislim da je pothvat uspio i da će zasigurno dati odlične rezultate nadalje.

Slikice i filmić u nastavku....

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #188 u: 12 Rujna, 2015, 22:31:35 »
Pozdrav svima!
Nije mi vrag dao mira pa sam nastavio s loženjem i danas... Kao što sam i pretpostavio visina dimnjaka je bila ta koja je sputavala cijelu stvar. Dodao sam još oko metar flex aluminijske cijevi i gotovo, sve radi. Vuče odlično, konstantno huči i zagrijava vrh bačve na preko 270.         
Desilo se da je u dva navrata iz dimnjaka suknuo gusti i crni dim a ja sam ostao u čudu dok se nisam sjetio da je riser namazan s bojom za temperaturu...očigledno nije za toliko visoku pa se sve to zapalilo...
To je to, misija uspješno završena i "Bender" je prošao tehnički i atest.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #189 u: 12 Rujna, 2015, 23:48:08 »
Bravo Gorane.

Hučati će još jače, kad ga spojiš na "pravi" dimnjak.

U prijašnjem postu, najavio si filmić...
(ako je prevelik i njega možeš smanjiti onim alatom "FormatFactory")

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 718
  • -Receive: 218
« Odgovori #190 u: 12 Rujna, 2015, 23:51:51 »
odlična prezentacija samo mi nije jasno kakav kondenzat stvara problem...

za filmić ga je najlakše staviti na YT jer ga možeš gledati online ili skinuti u najoptimalnijoj kompresiji...

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #191 u: 13 Rujna, 2015, 13:24:12 »
Pozdrav!
Filmić sam probao staviti tu ali nije išlo. Nešto ću već smisliti, vjerojatno YT. Kondenzat ne stvara problem on je problem, zbog niske temp. dima, dešava se kondenzacija i kaplje niz dimovod pa s koljena dolje.
pretpostavka je da će u zatvorenom prostoru to biti drugačije, neće puhati bura da hladi cijev a i gorenje će biti bolje s višljim dimnjakom.
Jučer navečer nisam niti primjetio taj kondenzat, nakon što sam produljio dimnjak... probati ću danas pa ću to pratiti.
Prije sam primjetio da kad se peć bolje zagrije, to stane, pa vjerojatno se neće niti dešavati u drugačijim uvjetima...

Evo ovdje je video

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #192 u: 14 Rujna, 2015, 21:50:37 »
Kondenzat je nažalost neizbježan Gorane kod hladnih peći, dimovoda i dimnjaka.
No on se ne pojavljuje nakon uspostave radne temperature i svakodnevnog korištenja.

Tako je i kod moje peći prisutan kondenzat kod paljenja sasvim hladne peći, jer vrući dimni plinovi (bolje rečeno ugljični dioksid i vodena para kao rezultat sagorjevanja raketne peći) pri svom prolazu kroz rocketicu, nailaze ne hladne stijenke i tada se na tim sasvim hladnim stijenkama kondenzira vodena para.
Idući dan korištenja, kondenzacije više nema.
Istu pojavu kondenzacije imam i prilikom paljenja onog "raketnog" plamenika na kotlu centralnog grijanja, kod starta potpuno hladne peći kada kondenzat kaplje iz VBR izmjenjivača kotla po ložištu, pa se čuje kao da netko kapa vodu na vrući metal. Idući dan također više nema pojave kondenzata.

U firmi smo imali velike kotlove za zagrijavanje sistema centralnog grijanja.
Zimi su kotlovi radili samo tokom dana, a noću su gašeni radi "uštede".
Ujutro su kotlovi i voda u sistemu centralnog grijanja, bili potpuno hladni, i tokom zagrijavanja tako hladnih kotlova, iz njih je curila voda (kondenzat) i do 20 litara po kotlu. Isprva smo koristili lož ulje kao energent, a kasnije zemni plin. Plin je davao više kondenzata od loživog ulja, pa se prešlo na kontinuirano loženje, te je kondenzat izostao.
Za napomenuti je da svaki takav industrijski kotao ima na sebi "bypas" između izlaznog (polaznog) i ulaznog (povratnog) voda u kotao. Na tom bypasu je vodena pumpa, koja je uključena cijelo vrijeme dok je kotao hladan. Tek, kad se kotao zagrije na 700C, termostat isključuje pumpu. Taj Bypas upravo i služi da spriječi pojavu kondenzate u kotlu, ali je bespomočan dok je sistem potpuno hladan.

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #193 u: 14 Rujna, 2015, 22:03:03 »
Hvala na pojašnjenju! Primjetio sam da se smanji ili nestane kad se peć zagrije no u peći baš i nisam vidio da se pojavljuje kondenzat, uglavnom je na dimovodu vjerujem i zbog toga što sam peć palio vani, predvečer i lagano je puhala bura direktno u taj dimovod i hladila ga. Vjerujem da bih to potpuno izbjegao kad bih izolirao tu cijev jer ionako se zagrije na maksimalno 65-70 stupnjeva a kondenzat se javlja od 42 do cca 50 malo odstupa, vjerujem.
Kako god, peć će izgleda kao poklon potrebitoj obitelji pa bih htio da sve radi kako treba i da nemaju problema s time.
Sutra ću, ako stignem probati sklepati nekakav pelet gorač pa da vidim kako to radi... Ako upali, biti ću jako zadovoljan.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #194 u: 14 Rujna, 2015, 22:48:37 »
... u peći baš i nisam vidio da se pojavljuje kondenzat...

Nisi niti mogao primijetiti Gorane, jer je kod tvoje peći spoj gornjeg i donjeg dijela "bačve", na samom vrhu"bačve", a na mojoj peći, taj je spoj na 1/4 visine od dna peći. Na spoju tog gornjeg i donjeg dijela "bačve", na mojoj peći nema brtvenice, i na tom dijelu kondenzat djelomično "procuri", sa unutarnje stijenke gornjeg dijela "bačve", na vanjsku stijenku donjeg dijela "bačve".
Namjerno sam bačve stavljao pod navodnike, jer mi, na našim pečima, ne koristimo bačve, nego posude od automobilskog spremnika za plin, odnosno posude hidrofora.
I zbog toga je kondenzat izraženiji na "debeloj" metalnoj stijenci posude za plin ili hidrofor, nego na "tankoj" stijenci obične bačve.
Bačva od lima brže se zagrije nego metalna posuda od 5 ili 3 mm debljine.
U tom su segmentu, bačve su "bolje" od navedenih posuda.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.