Zapamti

"Ako vjeruješ u sve što pročitaš, radije nemoj čitati."

Autor Tema: Raketna peć by Goran.P  (Pročitano: 167682 puta)

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 50
  • -Receive: 110
  • Čovjek je svemoguć, samo ako si to i dopusti biti.
Odg: Raketna peć by Goran.P
« Odgovori #60 u: 02 Studenoga, 2014, 22:06:43 »
Pozz društvo!
Eno je moje male pečurke, opet žari i pali što joj dodam...
Ovako: pri paljenju nije dimila danas, kako to, ne bih znao, možda jer je temp u kući malko višlja..
          Na pola potpale je krenulo bacati pomalo vani pa sam dodao prsten od šamota i ciglu poprijeko za "regulaciju zraka.. funkcioniralo je.
          na slikama je vidljivo da hoće baciti dim i vatru vani no s dodatkom ništa nije izašlo vani na feed
          slika koja prikazuje dno heat risera i "prsten" od šamotnog morta zapravo prikazuje da je na tom dijelu mort dobro zapečen (boja je smeđa, inače žuta...)
          Ostale slike prikazuju trend podizanja temperature risera od početnih 16 pa dalje u razmacima od 5 i 10 i 15 minuta
Može se, možda ne odmah, ali se može...

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #61 u: 02 Studenoga, 2014, 22:59:20 »
Iiiii, poslijednje mjerenje danas (večeras).... nakon što se pečka malo zagrijala... vjerujem da bi to još nešto raslo no vrijeme je za u postelju, sutra počinje novi radni tjedan!!!!
Lijep pozdrav i laku noć svima!!!

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Adm
« Odgovori #62 u: 03 Studenoga, 2014, 08:25:46 »
Po ovome što vidim definitivno saznajem da sam ja jedini koji još skicira rukom... :biggrin:

Nije istina:
http://www.perforum.info/index.php?topic=362.60

Rukom je brže i ugodnije, ja na svaki crtež napravljen na računalu nacrtam vjerojatno 20 ili više njih rukom. Jedino što mi se ne da zafrkavati sa skeniranjem crteža, ili fotografiranjem pa prebacivanjem fotografija na računalo, zato napravim taj izuzetak pa nacrtam nešto i na računalu.
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #63 u: 07 Studenoga, 2014, 11:20:21 »
Dečki, malo sam nam razdvojio teme. Nije da ne volim da se zajedno igramo  :) nego počinje biti nepregledno, imamo bar 4 projekta koji se istodobno odvijaju i koji su do sad bili izmiješani u jednoj temi. Sad je razdvojeno ovako:

Raketna peć by TB
Raketna peć by Goran.P
Raketna peć by Lujo
Raketna peć by Nikola
Problem je rješenje

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #64 u: 07 Studenoga, 2014, 23:59:27 »
Znači od sada se svatko od nas igra u svom pješčaniku :biggrin:
Nije baš da vidim razlog za to no isto tako i ne vidim razlog protiv... Ako ti to kažeš, šefe Nikola, neka tako i bude!
Uostalom, svi sve čitaju... to je zapravo i bit ovog foruma.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #65 u: 08 Studenoga, 2014, 14:38:29 »
Ne, sad svatko ima svoj pjescanik u kojem gradi vlastitu kulu, a igramo se uvijek zajedno malo u jednom, pa malo u drugom pjescaniku :-)

Mozda izgleda nepotrebno nama koji redovito pratimo ovu temu, ali kada se za godinu-dvije pojavi neki novi graditelj u potrazi za inspiracijom, vjerojatno ce mu biti lakse ako imamo vise odvojenih projekata, svaki sa svojom glavom i repom.
Problem je rješenje

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #66 u: 08 Studenoga, 2014, 14:44:15 »
Ma sve je ok, ja sam uvijek zadovoljan, dobro je da ima reda.

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #67 u: 08 Studenoga, 2014, 21:25:32 »
Poštovano društvo graditelja RMH !!!!!

!!!!!VAŽNO UPOZORENJE!!!!!

Za večeras je pala odluka da probam u roketicu, pokoj duši njenoj, da ne griješim dušu moju :crying: ubacim pelet i probam izmjeriti izlazne temperature... :crying:
Eeee pa nakon što sam zapalio vatru potpalom i drvima (btw. nije dimila danas pri paljenju iako hladna) i pečurka se jedno dva sata prigrijavala a kuća zagrijala na 23C, ubacio sam pelet, na još nesagorena drva koja su bila unutra.
Ubacio sam 3X koliko mi stane u ruke kad ih spojim. Temperatura heat risera je bila +-250C, nekako je krenulo normalno i poslije cca 5 minuta počelo je hučati brže i jače.
U narednu minutu dvije više nisam mogao izmjeriti temperaturu heat risera prešla je 270 koliko mjerač može čitati i začuo se nekoliko puta zvuk pucanja prenapregnute keramike...
Epilog, sve tri cijevi na riseru su pukle, neke i dva puta.
Cijevi su prva liga, no nisu za loženje na pelet miješani (70+30) kamoli bukvu čistu...
Slike, iako loše u nastavku. Dobro da se nije sve raspalo...

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #68 u: 08 Studenoga, 2014, 21:44:51 »
Yep, i ja sam svoju razvalio peletom, doduse ne tako spektakularno :-D
Problem je rješenje

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #69 u: 08 Studenoga, 2014, 21:50:35 »
Pa što ne reče sunce mu kalajisano?!?!?!?!?
E pa sad sam se raspizdio >:(, ima da ga sagradim da će se plašiti kad uđem u onu kuću!!!!!
 :biggrin: :biggrin:

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #70 u: 08 Studenoga, 2014, 23:32:34 »
Bas mi je zao sto to nisam malo jasnije naglasio. Na onoj svojoj temi, str. br. 5, napisao sam:

Citat:
Ono grijanje na brikete, pa na pelet, ne znam, ne bih to ponavljao. Grijalo je, sve je to ok kad nema drva, ali kao prvo, gorivo nije isplativo, a kao drugo, rad je nepouzdan. Što mi se dogodilo. Jedno jutro, bilo toplo, već smo prestali grijati, ja se spremam na posao, i kaže žena da upalim peć, valjda bi kupala djecu. Ja u žurbi, samo što ne krenem na posao, umjesto da pomalo palim vatru kao uvijek, ja istresem u ložište dobrih par šaka peleta, ubacim kocke za potpalu i upalim. Kad je to krenulo goriti, majko mila, samo što raketa nije uzletila. Ja sam mislio da će se ložište raspasti, išao sam vani gledati da mi vatra ne izlazi možda iz dimnjaka. Dimovodne cijevi koje prolaze kroz klupicu su se pregrijale, pa je traka kojom su lijepljene otpala, na spojevima počeo izlaziti dim... Riješio sam problem čašom vode, i nije bio neki problem, ali hoću reći, kako je sa ovakvim pokusima zaista moguće i napraviti neko sranje. Dok sam trpao drva u peć, nije bilo apsolutno šanse da se takvo što dogodi, zato bih rekao, ako se koristi neko drugo gorivo, maksimalan oprez.
Problem je rješenje

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #71 u: 09 Studenoga, 2014, 09:11:56 »
Dobro ovo prekrasno jutro!!!
Čuj sad mene, prekaljenog vojnika, ima moj stari jednu dobru uzrečicu koju mi podbaci u ovakvim situacijama...  :001_cool:Lako je biti general poslije bitke!!!
Tako i ti sad generale Nikola :biggrin:

No sve je dobro i ova granična situacija je dala neka saznanja, što je dobro! Svejedno nastavljam s eksperimentom, riser ide od šestice i još bum probal nekaj blesavo pa će se vidjeti tko bu koga ..bal :biggrin:
Nakanio sam se da napravim "gorač" za pelete kako sam vidio na jubitu i da se cijela stvar rastopi ako drugačije ne ide!

Btw, voda+užareno ugljevlje+dovoljna temperatura i vjerojatno još pokoji faktor= buuum  (riječi Generala :001_cool:)

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
« Odgovori #72 u: 09 Studenoga, 2014, 14:40:34 »
Da se i ja upišem u generale, rekoh ti da su to ipak samo dimovodne cevi..:-)
Sada  kada su pukle verovatno više neće, ako nekako ojačaš konstrukciju spolja da se ne uruše polomljeni delovi može to još da radi....

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 718
  • -Receive: 218
« Odgovori #73 u: 09 Studenoga, 2014, 14:52:36 »
U pobogu, dobro si ti to razvalio :biggrin: Možemo samo nagađati koliko je temperatura bila unutra, sumnjam da je došlo do 1500C pa da se šamot raspada. Dobro da su unutarnje cijevi, to je cca 100kn štete, ali ne bi trebale puknuti zbog više temperature. Ja planiram cijelo ložište napraviti od 2cm cigle. Može biti da si pogodio lošu seriju. Može biti zbog razlike u temperaturi, da je bila izolacija, ne bi puknulo. Koliko sam shvatio, Nikoli su samo razišle dimovodne cijevi, ali cigla nije puknula.

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #74 u: 09 Studenoga, 2014, 23:39:46 »
Kao što sam i predvidio, CELA VOJSKA GENERALA A JA JEDAN PEŠADINAC... (rekao bi moj stari) :biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin:
Pa temperatura je bila, da, visoka, vrlo, zapravo. Možda i nije zbog temperature već zbog brzine dizanja temperature, možebitno da cevke nisu bile u stanju pratiti taj trend porasta..
Cijevi su inače bile od PGM-a i povoljnije od Schidelovih da, oko 100 kn. Podebljaj ti tu ciglu na ložištu da ti raketa stvarno ne odleti, TB :biggrin:
Što se tiče pogađanja loše serije, vrlo je vjerojatno, naime, cijelog života pogađam neke loše serije, takav mi horoskop :biggrin:
Dizi, kako god, cevi u mirovinu do daljnjega a riser od šestice, btw, već sam ga digao do pola pa mi ponestalo cigle, sutra kupim i nadozidam do vrha.
Vidim ja da će ta peć ove zime doživjeti par metamorfoza.
Bavim se mišlju da sazidam onako za probu riser gore dole, pa da vidim kako bi to radilo, tko zna?

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.