da, ograda. sad stupovi i granje, oko stupova ću omotati lozu, bršljan i tako nešto drvenasto da mi drži i nadzemni dio stupa i poprečne grane kad uzemni istrune. Predviđena je živa ograda i od trnja (ruže, kupina, glog..) i od onih eleangusa...
Trebaju mi vjetrobrani i zaklon od jutarnjeg sunca u mrazovitim periodima. Al za to treba vremena.
Neće biti baš šumski vrt sa svim razinama, ne želim zasjenjivati susjedne njive.
Uz rubove lijeska, bazga i još ponešto slično (+ one egzotike amule, jarebike itd.
U zaštićenom pojasu jabuke, marelice i sl.
Prizemni sloj: lavanda i ostalo miomirisno/ljekovito/začinsko bilje, da stvorim miomirisnu mikroklimu (mikromiris;).
Ako pobijedim šit-river i cigane, čestitat ću si. (pogotovo ako istreniram susjede da koriste pomaknuti put)
U sun-trap zonu, središnji dio: žitarice + zeljarice i sl. za prvo vrijeme, kasnije ćemo vidjeti.
Ograda ide sad, da mi ne pokradu lijesku i ostalo. I da susjed traktorom ne trasira novi put, što je već počeo.
Na dio zemlje ću staviti karton, dio pod djetelinu i heljdu pa da vidimo uživo na vlastitoj koži što je bolje za korov i koliko koristi dušik itd.
Ne znam koliko je fer prema šumi i prema izbjegavanju transporta na duge staze, ali skinut ću doma sloj lišća i humusa pa tamo razasuti, usput posijem i gljive...
Ako uspijem u miomirisima, te ako dopisi i predstavke građana urode čišćenjem nasipa i pokrivanjem kanala... za 20ak godina možda tamo i zaroštiljamo kod kućice za alat.
Ovo mi je za vježbu, brijem na hektare po kojima možeš pustiti konje vrane, ali dok se ne riješi stvar sa financijama i porezima... Cijenim svaki komentar i savjet za vježbalište.
Hvala