u holcerovoj knjizi sepp holzer's permaculture, pored jako mnogo korisnih ideja nalazi se i jedan specifičan recept za mast koja se dobija iz životinjskih kostiju kuvanjem na pari i služi kao repelent za glodare, srne i ostale životinje koje naročito zimi predstavljaju pravu napast u novoosnovanim voćnjacima jer znaju oglodat koru sa voćaka koje se nakon toga suše, a imao je i drugih namjena što ćemo vidjeti kasnije...
holcer se sjeća da su kad je on bio dječak ovu mast spravljali posebni majstori koji su išli od kuće do kuće, jer je za njeno pripremanje ipak potrebno nešto iskustva. on navodi kako je čak moguće da dođe i do eksplozije, zato ću ja samo prevesti njegov opis pa ako vam se nešto desi krivite njega, ok?
za pripremanje ovog preparata potrebno vam je:
- dva jednaka tučana lonca, zapremine oko 10 l;
- nekoliko kg suvih kostiju domaćih ili divljih životinja (krave ovce, svinje, koze, konji, jeleni...);
- oko 1/2 kubnog metra drva;
- pola litra vode;
- jedna metalna mreža ili rešetka od žice, promjera dovoljnog da pokriva otvore ona dva lonca;
- glina.
kosti ćete prethodno morati osušiti na promaji nekoliko mjeseci, ili ako ste u mogućnosti nabaviti već osušene. kad su kosti suve, potrebno je da u zemlji iskopate rupu u koju će da stane jedan lonac, čija gornja ivica treba da bude u ravni sa površinom zemlje, kao na slici:

kada ste lonac postavili u rupu, u njega sipajte pola litra vode, preko otvora postavite metalnu mrežu, i odozgo naopačke postavite drugi lonac sa kostima unutra, koje ste prethodno izlomili. sastav dva lonca premažite glinom, a okolo nabacajte vlažnu zemlju kojom ćete gornji lonac zatrpati do pola. zatim na njemu naložite vatru i održavajte je 4 sata.
holcer kaže da vatra mora biti slabijeg i konstantnog intenziteta, i da ne smije doći u dodir sa unutrašnjim sadržajem, jer bi u tom slučaju moglo doći do eksplozije. zato bi spoj koji ste premazali glinom morao biti pažljivo odrađen.
nakon 4 sata kuvanja, u donjem loncu naći ćete mast intenzivnog i neprijatnog mirisa, a u gornjem samo ugljenisane ostatke kostiju. mast bi trebala biti konzistencije svinjske masti; ako je previše rijetka dodajte kreč ili kvarc u prahu, a ako je previše gusta dodajte ulje.
sada ostaje samo da mast nanesete na koru mladih voćaka. nije potrebno premazati cijelo stablo, već samo nanijeti manju količinu na jedno mjesto. efekat će trajati i do 5 godina.
mast se inače tradicionalno koristila za tretiranje rana kod životinja (kod ljudi ne zbog neprijatnog mirisa), a njena repelentna svojstva je otkrio holcer.