Zapamti

"Crjepovi koji nas štite od kiše izrađeni su za lijepa vremena."

Autor Tema: holcerov preparat od kostiju za zaštitu voćaka od životinja  (Pročitano: 21907 puta)

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 566
u holcerovoj knjizi sepp holzer's permaculture, pored jako mnogo korisnih ideja nalazi se i jedan specifičan recept za mast koja se dobija iz životinjskih kostiju kuvanjem na pari i služi kao repelent za glodare, srne i ostale životinje koje naročito zimi predstavljaju pravu napast u novoosnovanim voćnjacima jer znaju oglodat koru sa voćaka koje se nakon toga suše, a imao je i drugih namjena što ćemo vidjeti kasnije...
holcer se sjeća da su kad je on bio dječak ovu mast spravljali posebni majstori koji su išli od kuće do kuće, jer je za njeno pripremanje ipak potrebno nešto iskustva. on navodi kako je čak moguće da dođe i do eksplozije, zato ću ja samo prevesti njegov opis pa ako vam se nešto desi krivite njega, ok?
za pripremanje ovog preparata potrebno vam je:

- dva jednaka tučana lonca, zapremine oko 10 l;
- nekoliko kg suvih kostiju domaćih ili divljih životinja (krave ovce, svinje, koze, konji, jeleni...);
- oko 1/2 kubnog metra drva;
- pola litra vode;
- jedna metalna mreža ili rešetka od žice, promjera dovoljnog da pokriva otvore ona dva lonca;
- glina.

kosti ćete prethodno morati osušiti na promaji nekoliko mjeseci, ili ako ste u mogućnosti nabaviti već osušene. kad su kosti suve, potrebno je da u zemlji iskopate rupu u koju će da stane jedan lonac, čija gornja ivica treba da bude u ravni sa površinom zemlje, kao na slici:

kada ste lonac postavili u rupu, u njega sipajte pola litra vode, preko otvora postavite metalnu mrežu, i odozgo naopačke postavite drugi lonac sa kostima unutra, koje ste prethodno izlomili. sastav dva lonca premažite glinom, a okolo nabacajte vlažnu zemlju kojom ćete gornji lonac zatrpati do pola. zatim na njemu naložite vatru i održavajte je 4 sata.
holcer kaže da vatra mora biti slabijeg i konstantnog intenziteta, i da ne smije doći u dodir sa unutrašnjim sadržajem, jer bi u tom slučaju moglo doći do eksplozije. zato bi spoj koji ste premazali glinom morao biti pažljivo odrađen.
nakon 4 sata kuvanja, u donjem loncu naći ćete mast intenzivnog i neprijatnog mirisa, a u gornjem samo ugljenisane ostatke kostiju. mast bi trebala biti konzistencije svinjske masti; ako je previše rijetka dodajte kreč ili kvarc u prahu, a ako je previše gusta dodajte ulje.
sada ostaje samo da mast nanesete na koru mladih voćaka. nije potrebno premazati cijelo stablo, već samo nanijeti manju količinu na jedno mjesto. efekat će trajati i do 5 godina.
mast se inače tradicionalno koristila za tretiranje rana kod životinja (kod ljudi ne zbog neprijatnog mirisa), a njena repelentna svojstva je otkrio holcer.
« Zadnja izmjena: 12 Prosinca, 2012, 15:45:36 od kad budu gorjeli gradovi »

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
Odg: holcerov preparat od kostiju za zaštitu voćaka od životinja
« Odgovori #1 u: 12 Prosinca, 2012, 12:08:50 »
ako se odlučite na spravljanje ovog preparata, molim vas javite kakva su iskustva!! hvala

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Adm
« Odgovori #2 u: 13 Prosinca, 2012, 08:13:43 »
A što kažeš na kosti koje nađem u šumi? Jel mogu kosti biti "prestare" za ovaj pokus? Ja bih ovo probao, spasilo bi me.
Problem je rješenje

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #3 u: 13 Prosinca, 2012, 11:48:41 »
kosti su šuplje, spolja je onaj tvrdi dio zapravo kalcifikovani ostatak živog tkiva, a unutra je specifično tkivo koje proizvodi crvena krvna zrnca ako se dobro sjećam časova anatomije od prije skoro 20 godina.... to tkivo je iz nekog razloga puno masti,i to je ta mast koja treba da se dobije spravljanjem ovog preparata. znači, sve zavisi koliko su kosti stare, dal su oštećene i sl. životinje mesojedi ako mogu lome kosti i jedu unutrašnji sadržaj bogat hranljivim materijama. možda je bolje da kosti kupiš u mesari, daju ih jako jeftino, inače ih često bacaju...

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #4 u: 13 Prosinca, 2012, 14:43:36 »
U tom slučaju svakako idem na svježe kosti, ove u šumi stoje tko zna otkad. Nema teorije da ima išta masnoga u njima.
Problem je rješenje

zemljak

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 263
  • -Receive: 290
« Odgovori #5 u: 21 Prosinca, 2012, 15:06:25 »
nisam u šupi našao dva ista glinena... ako netko ima, nek posudi. sad da idem u TowerCentar po nove lonce, nije permakulturno- pa ću vjerojatno  koristi dva prikladna Gorica emajl made in YU. Valjda stari Holceri nisu ni znali da postoji Zepter lonac.
Kosti su svježe. goveđe. ptičice ih kljucaju, nemam vremena ih sušiti par mjeseci, srne grickaju koru sada.
... eto, toliko da znate što me ubilo ako baš eksplodira. Ako pukne, a preživim, zapalit ću par kostiju pred zgradom Vlade majkemi

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #6 u: 21 Prosinca, 2012, 15:37:09 »
Citat:
zemljak

totalno si cool, majki mi.

zemljak

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #7 u: 21 Prosinca, 2012, 20:33:11 »
jesam, prijatelju, hvala. Ispričavam se ako je možda zvučalo kao sprdnja u 'tvojoj' temi, bio sam baš dobro raspoložen, a zapravo sam htio reći:
drugovi, učinit ću to sa limenim loncima pa javljati rezultat na godišnjoj razini.
a mogao sam i jednostavno učiniti pa javiti za pet godina, ali- tko bi znao prije par sati da se svijet neće smaknuti, pa sam požurio. Oprostite zbog možebitnih neugodnosti, neću više. majkemi

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #8 u: 21 Prosinca, 2012, 22:11:34 »
lonci trebaju bit tučani, ne glineni. bar tako kaže originalan recept.

nešto razmišljam, ova holcerova mast je u suštini slična moči, tj. onom soku koji curi iz životinje koja se peče na ražnju. i kod pečenja na ražnju dolazi do kuvanja kostiju unutar tijela. znači da bi moča možda mogla da zamijeni holcerovu mast. možda.

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 572
  • -Receive: 210
« Odgovori #9 u: 22 Prosinca, 2012, 08:02:25 »
Citat:
lonci trebaju bit tučani, ne glineni. bar tako kaže originalan recept.

U tom slučaju trebaju najmanje dvoje da se  ta ''peć'' sastavi, prilično bi bilo teško i nespretno za baratati.

Mislim da moča nije isto što i koštana ''mast''. Ima u njoj više sastojaka.  A i šteta je moču mazati na voćke, bolje kruh mazati ... :001_cool:

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #10 u: 26 Prosinca, 2012, 23:01:43 »
Zemljak, kako napreduje pokus? Jesi li ispekao što? Na filmovima sam vidio da se ljudi groze onog mirisa, pretpostavljam da po tome znaš je li mast "dobra" ili ne. Pretpostavljam da ti u ovim blagdanima ne nedostaju kosti? :)
Problem je rješenje

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #11 u: 26 Prosinca, 2012, 23:22:55 »
blag dan za umiranje :)

zemljak

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #12 u: 17 Ožujka, 2013, 21:35:33 »
evo ga! bio sam se zarekao da neću navraćati na forum dok ne skuham domaću zadaću... Ako vas bude interesiralo, stavit ću slike i poneki lirski opis, npr, kako mi je pukao bat za drobljenje kostiju itd. Dakle, snijeg se malo otopio pa sam konačno uspio iskombinirati kuhanje preparata, paljenje vrhova drvenih stupova, kurenje drvenog otpada sa dvorišta, svojevrsni roštilj na tom žaru, i još pepel ide na vrt... pravo permakulturno;)

1. Namaz od svinjskog sala još drži, tj. za razliku od prošle godine zečevi i srne mi nisu ništa oštetili- da pohvalimo i taj preparat, iako je tek jednu zimu namazan. Holcerov bi trebao 5 godina

- Za Holcerov preparat sam koristio emajlirane lonce. Gore, sa kostima veći (10litara); dolje manji (8l), rubovi su im fino sjeli. Između njih aluminijska mrežica. Okolo glina. Zavezao žicom ručke, spojio- da mi ne frkne u nos ako eksplodira.

- Unutra drobljene goveđe kosti, i pola litre vode Čak su se i prosušile, i ptice ih iskljucale te poškropile izmetom.

- Nakon 4 sata kuhanja pa hlađenja: rijetka tekućina sa želatinoznijim dijelovima. Miris bih opisao kao miris starih čikova namočenih u mokraći tjerajućeg psa, garnirano sa mješavinom željezne strugotine i ulja za finu mehaniku.
Meni nije nešto spektakularan smrad, ali izgleda da mi je namočilo prste dok sam otvarao... žena je baš ustuknula i izjavila: 'odvratno, odvratno, nešto preodvratno'

- Mogu poslati uzorak na ispitivanje djelovanja u vašim okolnostima. Svoje rezultate javim naknadno.

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #13 u: 17 Ožujka, 2013, 22:24:26 »
krasno. a gospodin vlasnik foruma je tvoj (i odlazak još jednog člana) protumačio kao posledicu mog preoštrog moderiranja te mi oduzeo moderatorski status (koga sad da bijem bičem pitam se...). nek mu bude, ionako uskoro mijenjam status na no network available.
što se preparata tiče, ako ti je previše rijedak probaj ga smiksat sa svinjskom mašću ili topljenim voskom, da bi mogao ostat zalijepljen na stablu. i naravno javi šta se dešava.
ja sam prije par dana primjetio da su tokom prošle zime koja je kao što znate baš bila ubitačna zečevi u nedostatku druge hrane grizli koru sa mlađih stabala trešanja, od kojih su se mnoge sušile (inače dok god ima trave ili bilo šta drugo mislim da to neće radit tako rado), pa bih upotrebu preparata naročito savjetovao tokom sličnih vremenskih uvjeta.

zemljak

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #14 u: 18 Ožujka, 2013, 22:44:28 »
pa, jesam se ja malo i durio u početku, i fali tebii malo takta, ali ljudi smo-svakakvi smo. a mislim da si kvalitetan permakulturaš, i volio bih te nekad upoznati i još malo tvog znanja popiti:)

... kuhanje preparata, paljenje vrhova drvenih stupova, kurenje drvenog otpada sa dvorišta, svojevrsni roštilj na tom žaru, i još pepel ide na vrt... pravo permakulturno;)
još bih dodao da su danas i kokoši dobile zanimaciju sa kostima, koje će završiti u kompostu... malo da ugljika ubacimo.
A preparat, pokriven, čuje se na dva metra u zavjetrini

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.