peper sprej je poprilično efikasno sredstvo za odbraniti se od lopova, seksualnih manijaka, siledžija ili bilo koga ko vam zagorčava život. ako se naprska u oči izaziva takvu iritaciju da žrtva bar 5 min. ne može otvoriti oči, samim tim vam ne može ništa, pa se možete udaljiti ili ga lako onesposobiti udarcima u međunožje. pri tom kad iritacija prođe ne ostaju nikakve posledice pa napadač nema zakonske osnove da vas tuži (peper sprej je u mnogim zemljama ilegalan). veliki problem je što ovaj sprej mogu da koriste i napadači ne bi li onesposobili žrtvu (zbog toga je i zabranjen), ali po toj logici trebalo bi zabraniti i kuhinjske noževe. ako vas neko hoće napasti on će to učiniti bez obzira dal je nešto ilegalno il ne, dakle čist idiotizam.
zadnjih godina peper sprej je postao neophodan čak i nama muškarcima, jer se namnožilo raznih lopova, džeparoša, manijaka i čega sve ne. u sarajevu i mostaru situacija je naročito katastrofalna, lopovi napadaju turiste u sred dana čak i fizički, ne bi li im oteli novac ili bilo šta što ima neku vrijednost. čak su i mene par puta napadali jer misle da sam turista, ali sam se uglavnom uspio odbranit.
peper sprej košta obično oko 20 evra ali pošto ga je dosta lako napraviti nema potrebe trošiti tolike pare.
prvo što vam je potrebno je prazna bočica sa sprejnim mehanizmom recimo od parfema, 1 dl rakije i 10-ak grama sušene ljute paprike (može i tabasko sos). ostavite paprike potopljene u rakiji neko vrijeme, recimo mjesec dana. zatim to dobro procijedite kroz krpu i sipajte u bočicu i sprej je gotov.
najbitnija stvar kod ovakvog homemade peper spreja je da ako dođete u situaciju da ga upotrijebiti morate biti jako oprezni u kom pravcu ćete prskati. zato morate na neki način označiti mjesto koje pritiskate. kod pravog peper spreja ovo je riješeno tako što je dugme pod kosim uglom.