Suši se cela sa peteljkom. Ako je oštetiš na bilo koji način samo će istrunuti, mora biti netaknuta, čak je i peteljka važna i treba paziti da ne otpadne. Nekad znaju da se pojave fleke od budji ali ako je sušenje dobro krenulo to će ostati samo kao estetski nedostatak (ili dobitak:-) Kada se potpuno osuši i seme zvecka u tikvi onda je možeš seći i raditi šta ti je volja.
Javljam svoje iskustvo iza prvog propalog pokusaja.
Evo sto je bilo:
Sve sam postupio po recenome, i stavio sam je u natkriveni prolaz do kuce, gdje cijelo vrijeme puse zrak.
I sve je to bilo dobro, dok jedne noci nije se temperatura spustila ispod nule, i tikvica je omeksala i omlohavila, zgnjecila se od svoje tezine i pocela trunuti. Kad sam to vidio sam je stavio u suhi prostor koji nema nisku temperaturu, ali joj vise nije bilo spasa, pocela je pljesnjiviti...
Pa sam bio na sto cuda sto cu sada s njome, i u toku "proucavanju stanja", pukne peteljka (otkvacila se od ploda) i plod fljusne na pod... pa sam imao za cistiti trulu kasu i sjemenke...
Reci mi, da li je tocna ta moja pretpostavka da je za sve kriva temperatura ispod nule, jer znam da se tikvice od davnina koriste za raznorazne predmete, sto znaci da su ljudi znali kako sigurno napraviti neki predmet bez da propadne?
Postoji li negdje detaljno opisana procedura kako od tikvice ili tikve dobiti cvrstu posudu u kojoj se moze prenositi voda?