Zapamti

"Ako ne proživiš gorčinu hladne zime, možeš li uživati u mirisu šljivinog cvijeta?"

Autor Tema: Priprema pekmeza - Pektin  (Pročitano: 7410 puta)

Nikola

  • Admin
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Postova: 2947
  • Adm
Priprema pekmeza - Pektin
« u: 21 Lipnja, 2012, 09:39:53 »
Pektin je tvar koja je potrebna za npr. izradu pekmeza. Neko voće ima malo pektina pa je džem ili pekmez napravljen od isključivo tog voća uvijek rijedak. Ako se kod pripreme doda i malo voća koje ima mnogo pektina, konačni porizvod će biti puno čvršći. Dolje je popis biljaka s visokim udjelom pektina:

Bamija, okra, Abelmoschus esculentus

Aronija, Aronia melanocarpa

Lubenica, Citrullus lanatus

Puzavi drijenak, Cornus canadensis

Dunja, Cydonia oblonga

Kumkvat, Fortunella japonica, Fortunella margarita

Čajni hibiskus, Hibiscus sabdariffa

Jabuka, Malus domestica

Divlja jabuka, Malus sylvestris
« Zadnja izmjena: 27 Lipnja, 2022, 18:04:38 od Nikola »
Problem je rješenje

kad budu gorjeli gradovi

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 566
  • Postova: 830
Odg: Pektin
« Odgovori #1 u: 21 Lipnja, 2012, 17:11:48 »
ja koristim jabuke i bude super džem na kraju. divlje imaju malo više kiselina pa nisu baš za ishranu al su idealne za izradu odličnog sirećeta...

bamiju nisam nikad probao, puna je sluzi pa ne znam na šta bi to ličilo.... ali mi je omiljeno povrće.....

za lubenicu nisam siguran da ima puno pektina, jer je 99% voda.....

andjelkoasa

  • V.I.P.
  • ****
  • Thank You
  • -Given: 572
  • -Receive: 210
  • Postova: 350
Odg: Pektin
« Odgovori #2 u: 23 Studenoga, 2012, 17:42:18 »
Plodovi - drenjine se sakupljaju u kasnu jesen, ove smo ih godine prikupljali početkom listopada.
Najbolja je 'tehnika' berbe da rasprostremo velike komade platna ispod grma i tresemo granu po granu.
Žena je za tu potrebu sašila zajedno po 2 one plahte za bračni krevet. Pokušali smo ih brati direktno sa stabla ali to je prilično pipav osao pa smo brzo odustali. Ukoliko nemate više grmova ili stabala u blizini onda morate kao i mi skupljati barem 3 dana da bi prikupili količinu za preradu jer ne dozrijeva odjednom.
Recepata za pekmez ima raznih varijanti ali smo mi radili najjednostavnije. Dodaš vode i šećera i kuhaj na laganoj vatrici.
Nakon nekih 2 sata žena je kazala da je to sve skupa pre rijetko pa smo odtočili soka nekih 3 litre i dobili odličan sirup za miješanje sa vodom. Zajedno sa prijateljima potrošili smo ga za mjesec dana.
A kad je konačno bila zadovoljna sa gustoćom kuhanja, nalijali smo u staklenke i zatvorili 'na vruće' da se samo zabrtvi. Bez eksplozija  :001_cool:
Jedini problem je sad kad netko poželi pekmez namazati na kruh. Tvrd je, zbog velike količine pektina u bobicama, kao one marmelade iz paketa koje je UNRA slala kao ispomoć.

Inače, interesantno za šumski vrt:
Citat:
Cornus mas ili Drijenak, u Zagorju Drenek ili Dren otporan je skoro na sve nametnike i bolesti tako da se ne mora tretirati pesticidima ili insekticidima. 100% organic i autohton!

m2

  • Gost
Odg: Pektin
« Odgovori #3 u: 23 Studenoga, 2012, 21:26:27 »
Ove godine ništa od drena suša, imam par komada u šumi spred zgrade, kada sam ih
prvi puta primjetio bili su u jadnom stanju boreći se sa ostalim stablima za prostor,
na listovima je bilo nekakvih "točkica" kao i na plodu (gljivice pretpostavljam),
čim sam počistio mlada stabla koja su mu ulazila u krošnju sljedeće godine
nije bilo problema i bolje je rodilo.
Ja ih mogu brati sa kišobranom jer su stabla mala...

 


Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

 

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.

Powered by EzPortal