Zapamti

"Ako jedna riječ ne pogodi cilj, tisuću riječi gubi smisao."

Autor Tema: Alternativno stepenište  (Pročitano: 36469 puta)

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 356
Alternativno stepenište
« u: 03 Siječnja, 2014, 14:42:21 »
Baci oko  :) ....

Ideš na drvo, metal ili kombinacija...?
One prve mi se čine najjednostavnijima za izvesti?
ili imaš stube viška sa kojeg broda? :)

« Zadnja izmjena: 03 Siječnja, 2014, 15:11:16 od m2 »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Adm
Odg: Alternativno stepenište
« Odgovori #1 u: 03 Siječnja, 2014, 14:54:23 »
Fora rješenja. Ja sam već krenuo izrezivati gazišta, nadam se sutra sve izrezati, pospajati, pa onda to malo urediti (bajcanje, lakiranje, što već) i onda nosim gore, na ugradnju.

EDIT: Sve drvo, izrezujem one krivine kao na sličici koju sam ja stavio. I ja smatram da je najlakše sa ovima s dodatnom prečkom u sredini, ali žena je htjela najkompliciranije rješenje :)
« Zadnja izmjena: 03 Siječnja, 2014, 14:57:43 od Nikola »
Problem je rješenje

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #2 u: 03 Siječnja, 2014, 15:16:28 »
Ono stubište sa centralnom prečkom i metalnim stubama je naj prozračnije ...
a najpraktičnije rješenje je stube-namještaj... za mali prostor

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #3 u: 27 Siječnja, 2014, 08:31:07 »
Evo mog stepeništa. Vrijeme trenutno ne dozvoljava montažu, čim montiram javim kako funkcionira. Visina od ploče do ploče je 265 cm, od gazišta do gazišta nešto ispod 19 cm, dubina jednog gazišta oko 23 cm, širina stepeništa je 60 cm, u tlocrtu je duljina stepeništa 160 cm ali ispod onih gornjih 60 cm se već može hodati tako da prostor koji je stepenište zauzelo iznosi 100x60 cm. Nagib stepeništa je 60 stupnjeva.

Gazišta su bukova, kupovao sam gotova duljine 120cm, dubine 35cm i od svakoga izrezao 4 kom. Letve sa strane su gazišta od ariša, odrezano na duljinu oko 310 cm. Sve zaštićeno lazurom, i dodatno gazišta premazana lakom za parket.

Testirao na kratko dok je bilo naslonjeno na zid, hodanje je jednostavno, jedino je okret na sredini stepeništa prilično kompliciran. Tko dođe do pola i mora se vratiti natrag, mislim da je jedini način da hoda unatrag, ali isto bi imao i sa bilo kojim drugim stepenicama tog nagiba. Ako se ipak okrene, hodanje prema dolje nije ništa kompliciranije od hodanja po klasičnom stepeništu.
Problem je rješenje

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #4 u: 27 Siječnja, 2014, 12:10:46 »
Trebaš pomoć kod montaže?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #5 u: 27 Siječnja, 2014, 12:11:56 »
Dobro bi došlo, vrag je težak.
Problem je rješenje

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #6 u: 27 Siječnja, 2014, 12:26:18 »
Dobro bi došlo, vrag je težak.
Kad planiraš montažu ?
Vikend, ova su. i ne. su bez snijega gore kod tebe :-) (snijeg predviđaju za 19.00 ne.)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #7 u: 27 Siječnja, 2014, 12:30:33 »
Nadam se za vikend, ako se vrijeme ne pokvari. Javim se.
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 718
  • -Receive: 218
« Odgovori #8 u: 22 Veljače, 2014, 13:04:43 »
Znači ovim sistemom se skoro duplo štedi prostor :001_cool: Nikola javi kako je prošlo :)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #9 u: 25 Veljače, 2014, 10:23:24 »
Montirano, testirano, radi. Imam manji problem, što sam jednom stepenište ostavio vani (na autu) i preko noći pala kiša, dobro ga natopila, gazišta nabubrila i sad kad se suše, javljaju se pukotine duž godova. To mu je ujedno i slaba točka, i ranije me bilo strah da će se dio gazišta odvaliti kad se stane na njega. Baš zato i jesam testirao, za sad ne pucketa, nije se još ništa odvalilo, ali moram prije intenzivnijeg korištenja to srediti, pojačati malo.
Problem je rješenje

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
Odg: Alternirajuće stepenište
« Odgovori #10 u: 18 Ožujka, 2014, 13:00:40 »
Stair of the week combines desk, storage and alternating treads in one dramatic sculptural form

...Stairs are such an important part of our built environment, but they do take up a lot of space. That's why we show storage stairs and often feature alternating tread stairs, which look scary and dangerous but take up half the space. Now Dutch designer Mieke Meijer combines the two with a desk, turning a simple stair into something completely different....

http://www.treehugger.com/interior-design/stair-week-combines-desk-storage-and-alternating-treads-one-dramatic-sculptural-form.html#13951430358611&action=collapse_widget&id=5121969

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 718
  • -Receive: 218
« Odgovori #11 u: 18 Ožujka, 2014, 13:48:03 »
Klasično puno stepenište mi se čini ipak bolje - čvršće i trokutasti prostor ispod je odličan za spremište.

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #12 u: 18 Ožujka, 2014, 21:26:19 »
Klasično puno stepenište mi se čini ipak bolje - čvršće i trokutasti prostor ispod je odličan za spremište.

Ako imaš mjesta za klasično stubište...  :)
Mana alternirajućeg je nemogućnost mimoilaženja i propusnost (svakako nije za zgrade, osim za galerije u stanu i sl.)
Za objekt kao od Nikole idealno, da je stavio dvokrako stubište +podesti = cca 11m2 (cca pola kvadrature objekta)  :)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #13 u: 19 Ožujka, 2014, 10:12:29 »
Za jednokrako morao bih kuću raširiti bar još metar, znači 25% veći podrum, prizemlje, površina krova, to znači skuplja gradnja, veći ekološki otisak, više potrebne energije za grijanje prostora, više prostora za počistiti, manje preostale površine za uzgoj hrane... Ta komocija običnog stepeništa se u ovom slučaju i ne bi baš isplatila. Jeftinije bi mi bilo napraviti lift.

Obično strmo stepenište, kakvo imaju minijaturne kuće nije praktično. Ja po ovom stepeništu bez problema hodam gore-dolje bez gledanja, dok nosim velike komade poput gipsanih ploča u rukama. To ne bih nikako mogao sa običnim stepeništem i tim nagibom.
Problem je rješenje

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
« Odgovori #14 u: 20 Ožujka, 2014, 08:20:59 »
Ovo metalno čudo gore je možda nekom lepo ali je jezivo nepraktično za održavanje. Stepenište je magnet za prašinu i svakojako djubre. Pisaći sto ispod ovakvog otvorenog stepeništa!?! nemoguć za pisanje osim ako vas ne mrzi da svaki dan brišete prašinu pre nego sednete za njega. Nažalost ovakvi dizajni privlače pažnju zbog svoje ekstremnosti ali niko ne postavlja pitanje upotrebljivosti ovakvih izmišljotina koje ničemu ne služe.
Malo sam žešći zato što stalno nailazim na ovakve stručnjake koji nemaju nimalo soli u glavi pa projektuju ljudima ovakve robije. Ponekad se zapitam da li su zlonamerni ili jednostavno nemaju veze sa životom. Verovatno tome mnogo doprinosi i njihovo obrazovanje koje slavi kurbizijea i njegovo mrtvo iživljavljavanje sa geometrijom.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.