Zapamti

"Bogataš zavidi zdravomu siromahu."

Autor Tema: Armirano betonski krovovi  (Pročitano: 59387 puta)

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 728
  • -Receive: 221
Armirano betonski krovovi
« u: 26 Listopada, 2014, 13:14:24 »
gledam te betonske krovove koji stoje godinama i ne mogu im naći neku ozbiljniju manu u odnosu na sve ostale tipove krova...

Trsat:

samo gore razliveni 1 sloj katrana bez ikakvih dodatnih folija i ostalih čuda:

čisti beton, pretpostavljam da ima aditiva za vodonepropustnost  ???

Barcelona:
 :biggrin:

« Zadnja izmjena: 21 Prosinca, 2019, 20:47:31 od Nikola »

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
Odg: Armirano betonski krovovi
« Odgovori #1 u: 27 Listopada, 2014, 07:53:28 »
To je ok za Barselonu tamo nema mraza:-) šta misliš koliko bi trajao park Guell da ga ima. Kod nas propadaju i klinker pločice.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1660
  • -Receive: 1403
  • Adm
« Odgovori #2 u: 27 Listopada, 2014, 08:14:03 »
Ali kao podloga za zeleni krov... Ma ima i kod nas betonskih krovova, svaki neboder ga ima, nedavno mi je i prijatelj istu stvar napravio na kući, kaže da mu je bilo jeftinije raditi ravnu, betonsku ploču, nego klasičan krov. Osim toga, budući da je površina ravna, može ju još iskoristiti za nešto.
Problem je rješenje

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #3 u: 27 Listopada, 2014, 09:24:41 »
Imao sam prilike da se upoznam sa ravnim krovovima, tolke godine sam proveo na Novom Beogradu....Manja im je trajnost nego klasičnim, a rekonstrukcija ili čak popravka je preveliki posao. Zeleni krov je sama po sebi odlična stvar ali opet ostaje pitanje trajnosti izolacije.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #4 u: 27 Listopada, 2014, 09:36:48 »
Rekao bih i da je toplinska izolacija važna stavka za većinu kuća, a gotovo da nema lošijeg izolatora od betonske ploče.
Problem je rješenje

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 28 Listopada, 2014, 10:22:32 »
Pa skoro da nema nikakvog opravdanja raditi masivnu betonsku ploču u kontinentalnim uslovima, naročito na individualnim objektima. Beton je uveo tu linearnu jednostavnost za koju su se zakačili arhitekti i ne puštaju, skoro da su zaboravili da postoje i dugi oblici osim prave linije. Ti si skoro gradio pa si se verovatno susreo sa problemom statičara koji ne zna ili hoće da skine kožu sa ledja ako se slučajno pojaviš sa prokjetom koji imalo otstupa od klasične betonske linearne konstrukcije. Jednostavno ako nemaju gotove templejte u CADu to ih ne zanima da rade.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #6 u: 28 Listopada, 2014, 10:59:50 »
Uvijek postoji taj problem sa lokalnim propisima, arhitektima, statičarima... Kako sam ranije rekao, AB ploča bi možda postala opravdana investicija ako se prekrije zelenim pokrivačem, nosivost joj je veća kao i toplinska masa u odnosu na drveno krovište, pa ako se ta masa dobro izolira, može povoljno djelovati na toplinske karakteristike kuće. Ali, hoće li se izolirati, hoće li neka ustanova pristati raditi ili odobriti ovakav ili onakav projekt, to je drugo pitanje. Ako čovjek sve radi sam, bez da brine o dozvolama, možda će potrošiti previše novaca ili svoga truda na objekt koji ne zadovoljava propise. Kod drvenog krovišta pokrivenog crijepom, on će lako skinuti crijep, grede, sve prodati ili ponovno iskoristiti, ali AB ploču nije lako rastaviti. Zapravo je prilično skupo, i stvara teško iskoristiv otpad.
Problem je rješenje

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #7 u: 28 Listopada, 2014, 11:22:05 »
Pa to i kažem, nažalost čovek shvati šta je uradio kad dodje do toga da mora da zameni neke delove objekta i shvati da je mogao mnoogoo bolje. Propisi znaju da budu i zlo, evo ja sada treba da promenim krovni pokrivač posle dvadeset godina i ko zna koliko popravki jer sam u ono vreme bio obavezan da pokrijem hebenim salonitom. A kad dignem to govno verovatno će me dočekati i trula drvena konstrukcija. I to je samo jedan od gafova 'pametnih' aritekata sa kojima sam imao puno kontakta tokom puno godina. Čak je i meni tada neiskusnom bilo jasno da neke stvari ne valjaju. Molison je sasvim u pravu što pljuje naveliko po njima, to su upropašćeni ljudi, koje nisu naučili ni logičnom razmišljanju samo su radili na njihovom Egu.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #8 u: 29 Listopada, 2014, 20:19:06 »
ok, mraz je problem ali se samo beton zalije katranom i to je to. Kako i bunkeri koji stoje stoljećima, dosta njih ima goli ravni krov.

http://www.glas-slavonije.hr/216573/4/Titove-bunkere-zele-za-kafice-vinarije-ili-hladnjace-traze-ih-i-ribici-i-gljivari

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 578
  • -Receive: 211
« Odgovori #10 u: 25 Veljače, 2015, 10:08:40 »
I ja sam protiv betona gdje god se može izbjeći.
Užasno je loš izolator, ljeti grije cijelu noć a zimi je leden.
Imam sa njim negativna iskustva i u Zagrebu i na Krku.
Katran je veoma kratkotrajna stvar. Na suncu se ugrije i rasteže, mislio bi čovjek kako će popuniti sitne fuge ali ništa od toga. Na hladnoćama ispod 0C puca i proz te pukotine prolazi vlaga (kiša, otopljen snijeg) pa ako nakon toga temperatura padne ispod -4 stvoreni led lomi komadiće i odiže ga od podloge.
Slična stvar se dešava i sa onim folijama za 'varenje' na bazi katrana.
Jedino što mi je do sada po pitanju hidro izolacije koliko-toliko trajno je tekući poliuretan koji se u nekoliko faza nanosi na očišćen beton. Budući da je u bijeloj boji otporan je na UV zračenje i trajno je elastičan pa zimi ne puca i može se hodati po njemu.
Na ravni krov prvo treba ići dobra toplinska izolacija a na nju još kvalitetnija hidro izolacija a to sve podiže cijenu puno preko cijene klasično napravljenog kosog krova.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 975
  • -Receive: 452
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #11 u: 25 Veljače, 2015, 13:03:26 »
Odlično si to opisao andjelkoasa. Kad ne bi bilo mraza katran bi bio rješenje i to samo onda ako ne koristiš tu ravnu (ako je ravna, a ne kosa), betonsku površinu kao zvjezdarnicu.
Prava je šteta ljeti, kada padne noć..., ne izvesti svoju dragu na mjesto gdje dugooo niste bili...
Pogađaš ili Ti moram reći!?
Pa naravno, na krov!
Gdje u Zagrebu imaš tako veličanstven pogled na ljetno nebo?
No šalu na stranu, (u svakoj šali ima barem pola istine), mislim da ukoliko nisi riješio pitanje hidroizolacije ravnog krova (ili terase), da Ti u rješavanju tog problema može pomoći "Sika".
Oni nisu jeftini, ali 100% će riješiti problem, jedino ih traži jamstvo i na koliko godina jamče da će izolacija djelovati. To Ti je ukoliko ne hodaš po krovu/terasi!?
Ako pak koristiš tu "zvjezdarnicu", savjetuj se sa njima kakav gazeći sloj preporučuju.
To je dakle još skuplje, ali nije jeftin put do zvijezda...
Neki poznanici su na te ravne krovove postavili kosi klasični krov, riješili problem prokišnjavanja, ali sad plaču za "zvjezdarnicom", i moraju taj krov dodatno legalizirati. Pa Ti vidi...
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #12 u: 11 Ožujka, 2015, 22:20:25 »

TajnoIme

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
« Odgovori #13 u: 11 Rujna, 2015, 12:09:41 »
Betonske boje .. to bi trebalo s tim premazati, jel?
« Zadnja izmjena: 11 Rujna, 2015, 12:49:56 od Nikola »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #14 u: 11 Rujna, 2015, 12:52:40 »
TajnoIme, uklonio sam linkove na trgovca kojeg reklamirate, nadam se da je za sad to dovoljno.
Problem je rješenje

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.