Zapamti

"Bogataš zavidi zdravomu siromahu."

Autor Tema: Imitacija zgodnog rješenja?  (Pročitano: 14184 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Adm
Imitacija zgodnog rješenja?
« u: 04 Prosinca, 2014, 11:58:46 »
Svako toliko naletim na osobu koja bi gradila kućicu kakvu su imali hobbiti.

Pa onda na ljude koji se dive brvnarama od trupaca.

Ljudi naprave betonsku kuću, pa je izvana poploče kamenom, da izgleda kao da je zidana kamenom.

Isto je i u drugim aktivnostima, pišu se pisma na papiru koji izgleda staro, nosi se plastična odjeća koja izgleda kao krzno, itd. Sve je to lijepo, pogotovo ako čovjeka veseli, samo koliko dobro čovjek pazi da se sva njegova aktivnost ne pretvori u puko oponašanje? I koliko je zapravo moguće oponašati, bez potpunog razumijevanja svih okolnosti koje su dovele do nekog proizvoda?

Zamislite ovakvu situaciju. Jedan Ukrajinac želi svoje nezadovoljstvo nekim stvarima pokazati na krajnje drastičan način, pa usred Moskve skine gaće i pokaže Putinu guzicu. To izazove nekakve nepredvidive reakcije, i sve skupa na kraju, iz naše perspektive, izgleda simpatično. I sada ga netko iz naših krajeva želi oponašati. Kako će ga oponašati? Hoće li pokazati guzicu ili nešto drugo? Hoće li ići u Moskvu ili negdje drugdje? Hoće li na taj način poslati istu poruku kao njegov idol? Hoće li rezultat biti isti? I čak i da taj isti Ukrajinac, na istom mjestu, istog datuma samo godinu dana kasnije, napravi potpuno istu stvar, je li on zapravo napravio dva puta istu stvar, ili je prvi put napravio nešto spontano, neočekivano, a drugi put tek oponašao, bez pravog razloga, i bez originalne reakcije?

Ako vas je zbunilo kakve veze ima jedno s drugim, recimo ovako. Hobiti su gradili zemunice. Zašto? U njihovom kraju nije bilo drugog građevnog materijala? Ili je bilo toliko vruće/hladno da su zemunice bile optimalno rješenje? Nisu imali problema s poplavama? Kako su ih gradili, cijela zajednica je sudjelovala u gradnji ili je investitor platio izvođača novcem koji je izvukao iz nekakvih evropskih fondova? Graditelji su se oslanjali na lokalnoj tradiciji i znanju prenošenom s koljena na koljeno, ili su na projektu radili certificirani stručnjaci za podzemne građevine? Jesu li kuće bile građene zato da stanovnike zaštite od kiše, hladnoće i divljih životinja, ili zato da impresioniraju javnost i da se naplaćuje razgledavanje? ...

Želim reći, ako su hobiti gradili svoje kuće koristeći tradicionalna znanja, onda oponašanje njihove gradnje također mora biti temeljeno na lokalnoj tradiciji, što znači da je to u nekim krajevima gradnja kamenom, negdje nabijena ilovača, slamnati krovovi, itd. Ako su hobiti gradili kuće najdostupnijim materijalom, onda u današnje vrijeme oponašanje njihove gradnje možda znaći gradnja otpadom. Ako je kod njih cijela zajednica gradila kuću za jednu obitelj, onda je danas primjer takvih kuća zgrada izgrađena iz državnog proračuna i dana na korištenje jednoj obitelji (zlatno doba socijalizma?). Ako im je na umu bila samo zaštita od hladnoće, možda je danas primjer takve gradnje visokotehnološka pasivna kuća? I na kraju, ako danas netko izgradi kućicu za hobite kao na gornjoj slici, pa ju prikazuje u novinama i prima turiste, vjerojatno misli da su i hobiti na isti način došli do svojih kuća? Kad mi netko kaže da bi gradio kućicu poput hobita, ja ne znam više što bih pomislio, da će ju graditi sam, da će mu država to graditi, da će koristiti ono što nađe u krugu od parsto metara, ili nešto deseto.

Nije mi ovdje namjera koncentrirati se na jedan primjer, niti na gradnju općenito, nego na neuspješne pokušaje da se oponaša nešto iz vremena i prostora koji nam ne pripada.
Problem je rješenje

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 85
  • -Receive: 90
Odg: Imitacija zgodnog rješenja?
« Odgovori #1 u: 04 Prosinca, 2014, 17:53:46 »
Zanimljiv stav Osobno ne volim imitacije. Iako ih ne možemo izbjeći. One su skraćeni put do rješenja koja su nam potrebna. Primjeri koje si naveo su zanimljivi sve dok ne postanu masovna pojava. Ljudima bez mašte je to rješenje. Neki puta je to "in". Kad se samo sjetim gomile pečenjara pred bau-centrima, pa "rostfraj" ograda... nekako ide na ono: vidjela žaba... to sve ide prema kiču kao vizualnom fenomenu, ali i kao kič mentalitetu opće kulture neke sredine. U našoj domaji se ne vodi brige o estetskoj kulturi, pa se i ne čudim da imitiramo sve, ali baš sve. Da, zgodna tema za filozofiranje ;)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #2 u: 05 Prosinca, 2014, 09:01:11 »
Ljudima je oponašanje urođeno, što vjerojatno znači da je dobro i korisno, inače ne bi bilo urođeno. Htio sam istaknuti "površno oponašanje", odnosno oponašanje samo vizualne komponente nekog rješenja. Ako zanemarimo ljude koji briju isključivo na kič, pa se koncentriramo na one koji žele imati kvalitetna rješenja za kvalitetan život, ponovno dolazimo do potrebe da se oponaša. Već je netko prije nas došao do dobrog, kvalitetnog rješenja, dokazao njegovu primjenu, to su prepoznali mnogi drugi i napravili isto, i oni su bili zadovoljni tim rješenjem. Prema tome, nema razloga da i mi ne napravimo isto. Samo, što ako ključ tog rješenja nije bio u izgledu?

Nekome vjetar poruši stabla u šumi, on ih sakupi, napravi od njih brvnaru, i ostatak života živi u lijepoj, toploj kućici. Ipak, mi ne znamo kako je sve počelo, vidimo samo kako kućica sada izgleda. Pa krenemo oponašati samo izgled tog rješenja. Naručimo trupce sibirskog ariša, jer je možda i njegova kuća bila od tog materijala. Potrošimo novca koliko je dovoljno za gradnju 10 kuća, i na kraju nismo zadovoljni jer nije toliko dobro, koliko košta. Ili kupimo dašćice koje imitiraju izgled trupaca. Prođemo jeftinije, ali opet preskupo, i nekvalitetno, hladno, zapaljivo... Sazidamo kuću od cigle, izvana izoliramo kamenom vunom, preko vune posložimo dašćice koje oponašaju drvene trupce, i konačno smo zadovoljni, kuća kvalitetna, topla, izvana lijepo izgleda... onda dođe netko, pita je li vam to drvena kuća? Ma jok, samo se maskirala u drvenu. I onda jednog dana, shvatimo da onaj prvi kojeg smo oponašali, nije napravio kuću od drvenih trupaca. On je napravio kuću od otpada. Nije znao što bi s drvima, pa da ne propadnu u šumi, on ih je iskoristio u gradnji. Već 30 godina živi u besplatnoj kući, a mi za imitaciju iste otplaćujemo kredit...

Ponovno, gradnju ističem samo kao najočitiji primjer, ali oponašamo doslovno u svemu, govoru, odijevanju, kretanju, zabavi, kuhanju...
Problem je rješenje

zemljak

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 263
  • -Receive: 290
« Odgovori #3 u: 08 Prosinca, 2014, 12:54:05 »
Ti baš tareš glavu nerješivim zagonetkama...:)
Netko oponaša Prirodu, a netko susjeda. Naravno da je najpametnije odvagnuti sve razloge za i protiv nekog rješenja.. ali rijetki su racionalni ljudi. A opet, neki važu li ga važu i nikad ništa ne naprave.
Osobno bih bio sretniji da sam sklon gotovim, provjerenim rješenjima. Sa svojim modifikacijama često se zapletem...
Na otpad sam osjetljiv, sve bih iskoristio.. i onda se nađem zatrpan u starim prozorima i cjevima itd.
A opet, napraviti kuću od otpada, zbrdazdola improvizacija, teroretski mi nije prihvatljivo jer je teško postići estetski dobro rješenje.

Inače, prije 20ak godina, skoro dijete- nisam znao ni za hobite ni za takve kućice ali sam kao idealno naselje zamišljao baš ukopane kuće po brežuljcima, okolo šume i stoka, a u dolini vrtovi, polja i društveni sadržaji.
To je valjda bilo kao kontra masovnoj izgradnji stršećih betonskih kocki po obroncima.
U međuvremenu se i izolacijski aspekt nametnuo kao bitan- glasam za hobite;)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #4 u: 08 Prosinca, 2014, 15:24:16 »
Tarem, ali zašto? Već sam objasnio, nemoguće je oponašati nešto 100%. Možemo oponašati 5%, ili 10% rješenja koje nam se čini razumno. Ako znamo da oponašamo 5% tog rješenja, onda ćemo se bar potruditi da oponašamo pravih 5%. Ako mislimo da ono što vidimo predstavlja 100% tog rješenja, pa uložimo maksimalan napor da oponašamo samo to što vidimo, onda riskiramo da zapravo oponašamo krivih 5%, ili nevažnih 5%.

Susjed uvijek ima bolji krumpir nego mi, a nije se nikad ženio. Pa se i mi rastanemo od žene, da bi nam krumpir bolje uspjevao.
Problem je rješenje

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 356
« Odgovori #5 u: 16 Prosinca, 2014, 11:14:51 »
Imitacija je čak i propisana propisima...  :-)
Tvoja kučica "nema veze" u načinu gradnje sa tradicijskim
a imaš propis da ti krov mora biti dvostrešan
(mogao si ga i od AB napraviti umjesto drvenih greda),
a zar ti nije bio definiran odnos širine i dužine građevine
,da bi sličilo tradicijskoj gradnji čije dimenzije uvelike
ovise o materijalima od kojih se gradi?

Npr. širine starih kamenih kuća ovise o dužini d. gredama koje su se tada mogle naći
ustvari kuću bogatije familije si mogao razlikovati od siromašnije samo po širini kuće.

Čemu ako se ne gradi sa tradicijskim materijalima ? => imitacija => kič ?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #6 u: 16 Prosinca, 2014, 13:36:02 »
Da, to si dobro rekao. Propisi nas tjeraju da oponašamo nešto, što je možda u određenom prostoru i vremenu imalo smisla. Možda i sada ima smisla, ali ne oponaša se zato, već zato da sve kuće u jednom kraju izgledaju slično.

To je zapravo dobar primjer kako te država tjera da oponašaš onih 5% rješenja za koje država smatra da je važno, i istodobno ti brani da oponašaš i nekih drugih 5% za koje TI smatraš da je važno. Tradicijska gradnja u mom kraju zaista znači gradnju pricemnice s dvostrešnim krovom i omjerom stranica 1:1,5 (nevažno), ali istodobno znači i da kuću gradi vlasnik, vlastitim snagama, vikendima ili poslije posla, kada se skupi ekipa na pivo i betoniranje deke. Država kaže, jest, nekad su se kuće gradile tako, ali više se ne može, ali zato ti lijepo napravi kuću koja izgleda poput tih tradicionalnih.
Problem je rješenje

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 969
  • -Receive: 451
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #7 u: 24 Prosinca, 2014, 17:34:52 »
« Zadnja izmjena: 02 Siječnja, 2015, 23:49:18 od fazy »
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 969
  • -Receive: 451
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #8 u: 23 Ožujka, 2015, 23:01:51 »
Evo, pored fotografija postoji i video uradak, iz kojeg saznajemo da se radi o Steveu Areenu, koji je svoj dom iz snova sagradio za 8000 dolara na farmi manga u Tajlandu.
Pored mnogobrojnih minimalističkih detalja, posebno su zanimljivi "slavina" i umivaonik u kupaonici:

Steve's Dome Home.mov
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
« Odgovori #9 u: 24 Ožujka, 2015, 08:41:40 »
Eh lepo smo se nasmejali, toliko je sve njanjavo i picnuto....

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 718
  • -Receive: 218
« Odgovori #10 u: 24 Ožujka, 2015, 20:19:13 »
meni je ovo prva liga!  :)

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 572
  • -Receive: 210
« Odgovori #11 u: 25 Ožujka, 2015, 08:25:19 »
Citat:
...koji je svoj dom iz snova sagradio za 8000 dolara na farmi manga u Tajlandu.

Sa naglaskom na Tajland  :001_cool:

Kod nas ovo ne prolazi prvo zbog hladnoće a drugo zbog Anke Mrak-Taritaš tj. građevinskih propisa.

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
« Odgovori #12 u: 25 Ožujka, 2015, 09:52:11 »
meni je ovo prva liga!  :)

Znam brate nije loše ali mi sve vuče na Šonevone sa prizvukom blaziranog hipi fazona. Gledao sam ovo ranije i malo me nerviralo što je krenuo ama baš nepismeno i posle mu je izgleda neko to popravio da se ne bi srušilo ali nije pokazao kako, valjda ga bilo sramota:-) Osim toga biljke okolo izgledaju očajno loše...
Stvar ukusa, ja preferiram lepo zelenilo a kuća..samo da ne prokišnjava.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 718
  • -Receive: 218
« Odgovori #13 u: 25 Ožujka, 2015, 11:47:43 »
ja preferiram obline umjesto čoškova :biggrin:

Već razmišljam uzeti armaturnu mrežu, perlit povezati nekakvim vezivom i izliti kuglu ;)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #14 u: 25 Ožujka, 2015, 14:38:51 »
TB zašto ne drvenu kuglu?
Problem je rješenje

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.