Javorka kaže:
Znam da su krtice mesojedi... ... No one svojim rovanjem prave super hodnike za
nesretne voluharice i tako svima paše (čak i biljkama jer u zemlji ima dosta promaje - hoću reći ima kisika, dušika, ugljika, silicija i ostalih elemenata) samo mene hvata nemoć kako se riješiti voluharica jer su štetočine.[/quote]
Evo, konačno da nađem istomišljenika po pitanju krtica.
Po pitanju voluharica mislim da su one na mom terenu i te kako
sretne jer im krtice kopaju kanale koje onda one nastanjuju. Javorka pak navodi da su njene voluharice
nesretne 
.
Za krtice mislim da su zaštićena vrsta, u Hrvatskoj i da nam zato preostaje jedina metoda tjeranja sa vrta i voćnjaka.
Evo do prije godinu dana susjedna parcela do moje, bila je nekorištena dobrih pet godina, ali kako je došao novi susjed, koji na toj parceli stalno nešto vrijedno radi, kopa, krči, iskapa, (bilo je prilično zapušteno i puno voluharica), dakle tamo je svakog dana, hoda po tlu od jutra, lupa po zemlji lopatom, budakom, sve su se te krtice i voluharice preselile k meni, što znači da ih je on uspješno potjerao sa zemlje na kojoj obitava.
I onda mi padne na pamet da možda su se tako umnožile jer neprestano o njima razmišljam - možda da ih zaboravim i ništa ne radim po pitanju njihovog smanjivanja - možda bi to bilo adekvatno rješenje....
Ovu metodu, moram priznati da sam već iskušao, i priznajem nije dala nikakve pozitivne rezultate.
Šalu na stranu, evo što je o voluharicama rekao otac biološko-dinamičke poljoprivrede Rudolf Steiner: "Ako se uhvati prilično mladi miš, može mu se skinuti koža, ali je važno da ga se pribavi u vrijeme kada se planet Venera nalazi u znaku škorpiona. Tu kožu potpuno spalimo i brižljivo skupimo pepeo i sve što je preostalo (biti će malo pepela). U onome što je vatra uništila sada ostaje negativna snaga, nasuprot reproduktivnoj snazi voluharice. Prah, dobiven na taj način možemo homeopatizirati i ako posipamo po polju, i ako je taj prah doista proveden kroz vatru tijekom visoke konjukcije Venere i Škorpiona, voluharice će to polje izbjegavati.
No to su drske životinje i opet će se pojaviti ako se neka mjesta ne posipaju pepelom. Tamo će se ponovo ugnijezditi.
Drugim riječima, djelovanje je dalekosežno, ali se ipak može dogoditi da se postupak ne provede dosljedno.
Ali djelovanje će sigurno biti radikalno ako svi susjedi učine isto.
Kod rasta biljaka Mjesečevo djelovanje gotovo je sasvim dovoljno za ostvarenje reprodukcije, a u životinjskom carstvu Mjesečevo djelovanje mora biti potpomognuto Venerinim djelovanjem. U životinjskom carstvu Mjesečeva je snaga razvijena i onda kada nije pun Mjeec. Životinja u sebi nosi snagu puna Mjeseca, emancipira se od vremenskog određenja."
Ako ima netko, tko je proveo navedeni postupak, moli da iznese svoja iskustva i zapažanja.
Meni osobno ne leži skidanje kože sa voluharica, a potrebno ih je i uloviti nekoliko komada, da se navedena receptura može dosljedno provesti...