Zapamti

"Ako znaš da su ti krila kratka, ne leti daleko i visoko."

Autor Tema: Voluharice - načini da se otjeraju iz vrta  (Pročitano: 47223 puta)

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 969
  • -Receive: 451
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Voluharice - načini da se otjeraju iz vrta
« u: 21 Prosinca, 2014, 08:52:45 »
Poštovani permakulturnjaci.
Kako surađujete sa voluharicama i krticama, to jest kako odvratiti voluharice da pojedu korijenje mladih voćaka, a krtica da kopaju tunele koje kasnije nastanjuju voluharice. Krtica je naime zaštićena i potrebno ju je zamoliti da ode sa vrta i voćnjaka kojeg njegujete. Krtice jedu gujavice kojih u tlu kojeg njegujem ima puno, a debele su oko 7 do 8 milimetara, te ih krtice rado papaju. Ove godine kad je tlo izuzetno vlažno krtice su jako aktivne, a primjetio sam da njihove rovove kasnije nastanjuju voluharice koje vole pojesti korjenje mladih voćaka. Tako mi je propalo nekoliko meni dragih trogodišnjih sadnica voćaka šljive, jabuka i trešnje, a u opasnosti su i ostale mlade voćke.
« Zadnja izmjena: 26 Prosinca, 2019, 21:01:26 od Nikola »
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Adm
Odg: voluharice
« Odgovori #1 u: 22 Prosinca, 2014, 08:59:06 »
Mislim da smo voluharice par puta spomenuli na ovom forumu, ali im do sad nismo dali temu.

Ako se ne varam, spomenuto je da bi bazga (sambucus nigra) i abdovina (sambucus ebulus) mirisom trebale odbijati glodavce, uključujući miševe i voluharice. Isto kažu za mlječiku i bob. Voluharice privlači čičoka, pa ju iz tog razloga ljudi znaju posaditi u jednom dijelu vrta, kako bi se voluharice dobro najele i ostavile ostalo bilje na miru. Mačke su im prirodni neprijatelji, ako su lovice, a imam susjeda čiji pas ih također tamani. Imam prijatelja koji prilikom sadnje voćaka oko korijena napravi drveni okvir, jedno pola metra dubine, od starih dasaka. Nakon par godina daske strunu i dozvole širenje korijenja, a tada voluharice više nisu problem. Kažu i da zvukovi, tj. buka odbija voluharice. Ljudi koji borave u blizini vrat iz kojeg ih žele istjerati zabiju željeznu cijev u zemlju, pa svakog dana udare po toj cijevi nekim drugim komadom željeza. Oni kojima to nije zgodno pronađu voluharičin tunel, pa u njega ukopaju npr. pivsku flašu sa grlom prema gore. Vjetar puše preko flaše i proizvodi iritirajući zvuk u voluharičinom tunelu.
Problem je rješenje

javorka

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 127
  • -Receive: 86
« Odgovori #2 u: 13 Veljače, 2015, 01:18:21 »
Prošle godine ništa im nije smetalo - izgleda da ih je velika voda natjerala na višlje prostore tako da je bila prava pošast.

A krtica se ne mogu riješiti budći da na ranču za njih ima toliko hrane da one jednostavno luduju rujući, a zemlja im mekana pa se one jednostavno igraju rujući zemlju i praveći krtičnjake.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #3 u: 13 Veljače, 2015, 01:30:49 »
... - izgleda da ih je velika voda natjerala na višlje prostore tako da je bila prava pošast.
To sam i ja primjetio. Teren ima lagani pad, a one su se masovno preselile na teren uz građevinu gdje je manja vlaga i ispod terase!
A krtica se ne mogu riješiti budći da na ranču za njih ima toliko hrane da one jednostavno luduju rujući, a zemlja im mekana pa se one jednostavno igraju rujući zemlju i praveći krtičnjake.
Krtice su mesojedi, one ne jedu biljke, već gliste. Na mom terenu ima glista debelih oko 8 mm i dugačkih preko 20 cm.
« Zadnja izmjena: 13 Veljače, 2015, 01:51:08 od fazy »

javorka

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #4 u: 13 Veljače, 2015, 13:37:35 »

Krtice su mesojedi, one ne jedu biljke, već gliste. Na mom terenu ima glista debelih oko 8 mm i dugačkih preko 20 cm.
[/quote]

Znam da su krtice mesojedi i zato i luduju na mojem ranču na kojem ima glista svih veličina i debljina pa čak i kada je sušno. No one svojim rovanjem prave super hodnike za nesretne voluharice i tako svima paše (čak i biljkama jer u zemlji ima dosta promaje - hoću reći ima kisika, dušika, ugljika, silicija i ostalih elemenata) samo mene hvata nemoć kako se riješiti voluharica jer su štetočine.

Mačke ne pomažu pa ne znam koju živinu da naselim kaja bih ih otjerala ....

Ove godine sam odredila - nulta tolerancija na voluharice :). I onda mi padne na pamet da možda su se tako umnožile jer neprestano o njima razmišljam - možda da ih zaboravim i ništa ne radim po pitanju njihovog smanjivanja - možda bi to bilo adekvatno rješenje....

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Adm
« Odgovori #5 u: 13 Veljače, 2015, 13:54:15 »
Susjed ima terijera, mislim da je to njemački lovni. Malen, a zeznut, poklao je sve što je po selu trčalo, a bilo manje od njega. I voluharice i mačke. Ne preporučam takav masakr, ali ako si očajna a ujedno tražiš kakvog štenca, mogla bi i o tome razmisliti.
Problem je rješenje

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #6 u: 13 Veljače, 2015, 18:08:54 »
Javorka kaže:
Znam da su krtice mesojedi... ... No one svojim rovanjem prave super hodnike za nesretne voluharice i tako svima paše (čak i biljkama jer u zemlji ima dosta promaje - hoću reći ima kisika, dušika, ugljika, silicija i ostalih elemenata) samo mene hvata nemoć kako se riješiti voluharica jer su štetočine.[/quote]

Evo, konačno da nađem istomišljenika po pitanju krtica.
Po pitanju voluharica mislim da su one na mom terenu i te kako sretne jer im krtice kopaju kanale koje onda one nastanjuju. Javorka pak navodi da su njene voluharice nesretne :no:.

Za krtice mislim da su zaštićena vrsta, u Hrvatskoj i da nam zato preostaje jedina metoda tjeranja sa vrta i voćnjaka.
Evo do prije godinu dana susjedna parcela do moje, bila je nekorištena dobrih pet godina, ali kako je došao novi susjed, koji na toj parceli stalno nešto vrijedno radi, kopa, krči, iskapa, (bilo je prilično zapušteno i puno voluharica), dakle tamo je svakog dana, hoda po tlu od jutra, lupa po zemlji lopatom, budakom, sve su se te krtice i voluharice preselile k meni, što znači da ih je on uspješno potjerao sa zemlje na kojoj obitava.

I onda mi padne na pamet da možda su se tako umnožile jer neprestano o njima razmišljam - možda da ih zaboravim i ništa ne radim po pitanju njihovog smanjivanja - možda bi to bilo adekvatno rješenje....
Ovu metodu, moram priznati da sam već iskušao, i priznajem nije dala nikakve pozitivne rezultate.

Šalu na stranu, evo što je o voluharicama rekao otac biološko-dinamičke poljoprivrede  Rudolf Steiner: "Ako se uhvati prilično mladi miš, može mu se skinuti koža, ali je važno da ga se pribavi u vrijeme kada se planet Venera nalazi u znaku škorpiona. Tu kožu potpuno spalimo i brižljivo skupimo pepeo i sve što je preostalo (biti će malo pepela). U onome što je vatra uništila sada ostaje negativna snaga, nasuprot reproduktivnoj snazi voluharice. Prah, dobiven na taj način možemo homeopatizirati i ako posipamo po polju, i ako je taj prah doista proveden kroz vatru tijekom visoke konjukcije Venere i Škorpiona, voluharice će to polje izbjegavati.
No to su drske životinje i opet će se pojaviti ako se neka mjesta ne posipaju pepelom. Tamo će se ponovo ugnijezditi.
Drugim riječima, djelovanje je dalekosežno, ali se ipak može dogoditi da se postupak ne provede dosljedno.
Ali djelovanje će sigurno biti radikalno ako svi susjedi učine isto.
Kod rasta biljaka Mjesečevo djelovanje gotovo je sasvim dovoljno za ostvarenje reprodukcije, a u životinjskom carstvu Mjesečevo djelovanje mora biti potpomognuto Venerinim djelovanjem. U životinjskom carstvu Mjesečeva je snaga razvijena i onda kada nije pun Mjeec. Životinja u sebi nosi snagu puna Mjeseca, emancipira se od vremenskog određenja."

Ako ima netko, tko je proveo navedeni postupak, moli da iznese svoja iskustva i zapažanja.
Meni osobno ne leži skidanje kože sa voluharica, a potrebno ih je i uloviti nekoliko komada, da se navedena receptura može dosljedno provesti...
« Zadnja izmjena: 13 Veljače, 2015, 18:12:50 od fazy »

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 718
  • -Receive: 218
« Odgovori #7 u: 13 Veljače, 2015, 21:16:17 »
mnoštvo ideja, nešto od toga mora funkcionirati :biggrin:

javorka

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #8 u: 13 Veljače, 2015, 23:16:16 »
Fazy kaže:
Javorka pak navodi da su njene voluharice nesretne :no:.

Nisam mislila da su one nesretne nego su one za mene nesretne.

A što se tiče metode koje je predložio Rudolf Štajner - mislim da je efikasna kao i ostale njegove preporuke - samo je pitanje kako ih uloviti i tko bi to učinio. A da im baš treba oderati kožu mislim da bi bilo i bez toga dobro samo ih teba tako ispeći da potpuno izgore.

Drago mi je Fazy da proučavate i duhovne uvide vezane za poljoprivrednu ....

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 85
  • -Receive: 90
« Odgovori #9 u: 14 Veljače, 2015, 07:51:57 »
Fazy, moram priznati da sam se dobro nasmijao tvom postu, u kojem se guli jadan miš, pa onda cijelom daljnjem postupku vezanom za svemir. Meni su mom skromnom vrtu puževi i voluharice nanijeli totalnu štetu. Jedan prodavač batata, prodao mi uz njh i rješenje kako to on radi. Možda upali, probati ću. Većoj plastičnoj boci odreže dno, ukopa je zajedno sa čepom, ulije malo vode i namaže sa malo bućinog ulja. Nisam primjetio da prodaje bućino ulje, pa se nadam da mi nije zbog toga ispričao to, što sam vama prenio.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #10 u: 14 Veljače, 2015, 22:11:57 »
... Meni su mom skromnom vrtu puževi i voluharice nanijeli totalnu štetu. Jedan prodavač batata, prodao mi uz njh i rješenje kako to on radi. Možda upali, probati ću. Većoj plastičnoj boci odreže dno, ukopa je zajedno sa čepom, ulije malo vode i namaže sa malo bućinog ulja...
Bambi, hvala Ti za ideju. Jedino mi nije jasno za koga je ta klopka? Puževe ili voluharice ili oboje. Znam da puževi vole pivo koje ih mami u takve klopke. Voluharice su pak lude za maslacem od kikirikija (kojeg vole i mravi). Kome je namijenjeno bučino ulje, i gdje se treba namazati?
« Zadnja izmjena: 14 Veljače, 2015, 22:29:43 od fazy »

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #11 u: 15 Veljače, 2015, 00:39:45 »
Fazy, moram priznati da sam se dobro nasmijao tvom postu, u kojem se guli jadan miš, pa onda cijelom daljnjem postupku vezanom za svemir.
Super, neka sam barem nekog nasmijao, iako sam to htio učiniti sa svojom šalom na račun javorkinih nesretnih voluharica. Ispričvam se Javorki, ali stvarno, moje su voluharice sretne i zadovoljne jer imaju puno tunela, koje nikako ne uspijevam otkriti i zatrpati. Opet smo se malo nasmijali, pa hajmo sad ozbiljno.
Moram se vratiti na razumijevanje prirode kako ga je opisao Rudolf Steiner:
"Ako pronađemo put do makrokosmosa, onda ćemo razumjeti nešto o prirodi. Iz svemira potječe svekoliki život, a ne samo iz onoga što nam pruža Zemlja. Priroda je cjelina i snage djeluju iz svih smjerova. Pojedinac čija su osjetila otvorena za očigledno djelovanje snaga, razumije prirodu.
Kao što je voda neophodan zahtjev plodnog, tako vatra zatire, izjeda plodnost."

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #12 u: 15 Veljače, 2015, 01:06:00 »
...A što se tiče metode koje je predložio Rudolf Štajner - mislim da je efikasna kao i ostale njegove preporuke - samo je pitanje kako ih uloviti i tko bi to učinio. A da im baš treba oderati kožu mislim da bi bilo i bez toga dobro samo ih teba tako ispeći da potpuno izgore.
Steiner tumači ovako: "Miševi su glodavci i spadaju među više životinje, čije je glavno obilježje da imaju leđnu moždinu, i za suzbijanje istih spaljuje se samo koža, u vrijeme kad se Venera (zvijezda Danica) vidi na nebu, a iza nje zviježđe Škorpiona i Sunce.
Kukci spadaju među niže životinje, čije je glavno obilježje da imaju trbušnu moždinu, i za suzbijanje istih spaljuju se cijeli, u vrijeme kad se sunce nalazi u znaku Bika, jer je svijet kukaca potpuno povezan sa snagama koje se razvijaju kad Sunce putuje od Vodenjaka pa do Raka."

Vrtlarica

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 39
  • -Receive: 65
« Odgovori #13 u: 15 Veljače, 2015, 18:47:16 »
Mi smo kupili dva ultrazvučna tjerača kod Peveca, rade na baterije, odnosno pune se na suncu kad ga ima, i mogu vam reći da su odlični. Obično su mi krtice napravile velike štete u plasteniku za flance, sada stavim taj uređaj i nema problema  :biggrin:
Ne djeluju na nekoj velikoj površini pa ih za veći vrt treba imati više, a nisu baš jeftini.
Za voluharice u voćnjaku moj suprug ima rješenje - petarde. To su one male, ima ih jako puno u kutiji i obično ih kupimo dok se prodaju oko Nove godine. U rupu od voluharica zapali petardu i zatrpa je zemljom, primjetili smo da ih ima jako malo od kad ih tako tjera jer im očito smeta taj smrad od petarde.

javorka

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #14 u: 17 Veljače, 2015, 09:28:25 »
[quote author=bambi  Jedan prodavač batata, prodao mi uz njh i rješenje kako to on radi. Možda upali, probati ću. Većoj plastičnoj boci odreže dno, ukopa je zajedno sa čepom, ulije malo vode i namaže sa malo bućinog ulja. Nisam primjetio da prodaje bućino ulje, pa se nadam da mi nije zbog toga ispričao to, što sam vama prenio.
[/quote]

Ako sam dobro shvatila, ta voda služi da se one utope, a mazanje s bućinim uljem kao mamac da upadnu u tu bocu s vodom?

Zanima me da li ste primijenili navedeni postupak te ako jeste kakvi su rezultati?

Moje voluharice uživaju - jedu što stignu. Zadnje sam primijetila da su mi pojele nekoliko žutih vrba koje mi služe kao živa ograda - barijera prema susjedu koji ima konvencionalnu poljoprivredu, a taman su narasle toliko da omogućuju potpunu zaštitu i sada imam problem kako na brzinu postići novu zaštitu.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.