Novih iskustava nema.
Nisam ga dograđivao, jer sam zadovoljan rezultatima.
Ove godine ga ne koristimo, jer nemamo ni malo voća.
Svo voće su ove godine obrale: mraz u proljeće i grad (tuća) u ljeto, tako da ni lovke za ose i stršljene nisam postavljao, jer nema ni osa ni stršljena.
Novost je ta da sam imao priliku kušati liofilizirano voće, (maline), i moram reći da mi jako prijaju.
Liofilizacija se naziva još i sušenje smrzavanjem.
Voće se prvo zamrzava na -50 °C do -60 °C, a zatim dolazi do uklanjanja vlage pomoću vakuumskog sustava unutar komore. Proces traje do 40 sati. Tijekom procesa led se sublimacijom pretvara u vodenu paru.
Kako se voće liofilizira?
Plodovi koji se koriste za proces liofilizacije uzimaju se iz komore za zamrzavanje i transportiraju u komoru za preradu. Na radni stol u komori za preradu duboko smrznuto voće stavlja se na ploče od nehrđajućeg čelika i jednako raspoređuje po površini. Nakon toga se vrata stroja za liofilizaciju zatvaraju i sustav se pokreće. Očekivano vrijeme za izvođenje procesa liofilizacije je 30 do 40 sati, što ovisi o količini, veličini i vrsti duboko smrznutih plodova. U međuvremenu se stalno prate parametri vakuuma, temperature i drugih vrijednosti.
Liofilizirano voće je također vrlo ukusno. Nakon dugogodišnjeg istraživanja, liofilizirano voće pokazalo je najbolje rezultate prema ljudskom osjetilu (mirisa i okusa).
Neke od prednosti liofiliziranog voća su da se procesom liofilizacije izbjegava zagađenje proizvoda zbog činjenice da, budući da ima 97% vlage izolirane, većina bakterija i plijesni ne može preživjeti ovaj proces. Liofilizirano voće najbolje je kada se konzumira izravno iz pakiranja, ali također je izvrstan dodatak prehrani za zobene pahuljice, musli, med, različite vrste čajeva i mnoge druge zdrave prehrambene proizvode.