Zapamti

"Bolje je biti živi prosjak nego mrtvi car."

Autor Tema: Solarni dehidrator za sušenje voća i začinskog bilja, od starog kućanskog hladnjaka  (Pročitano: 10042 puta)

fazy

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 969
  • -Receive: 451
  • Postova: 976
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Od starog hladnjaka, kojem je ispravna magnetska brtva na vratima i kućište, krenuo sam u izradu dehidratora za sušenje voća i začinskog bilja.
Sa hladnjaka sam demontirao kompresor i kondenzor (metalnu savinutu cijev crne boje), koji je montiran sa stražnje strane kućanskog hladnjaka.
Hladnjak sam okrenuo naopačke i ubodnom pilom odrezao donji dio isparivača, koji mi je smetao u unutrašnjosti hladnjaka.
Cilj je dobiti kompaktni volumen unutar hladnjaka bez pregrada.

Potom je hladnjak polegnut na vrata i na donjoj, prednjoj stijenci, gdje je nekad bio kompresor, načinjen je otvor, na koji je postavljena i zabrtvljena plastična mrežica.
Na donji dio hladnjaka postavljen je i akrilnim kitom zabrtvljen lim, od dna hladnjaka pa cijelom donjom stranom prema leđima hladnjaka tako da viri nekih 2 cm van leđa hladnjaka.
Na taj istaknuti dio lima, postavljen je i zabrtvljen lim koji je odmaknut oko 2 cm od vanjske površine leđa hladnjaka, a isti je bočno pričvršćen aluminijskom trakom.
Za lim su korištene odbačene metalne police.
Taj lim će zagrijavti zrak, između zadnje stranice hladnjaka i tog lima.
Zagrijani zrak će ići prema dolje i kroz prije opisani otvor ulaziti u hladnjak, jer će ga tu povlačiti mali ventilator od napajanja PC-a, koji će biti smješten na gornjoj stijenci hladnjaka.
Tako će zagrijani zrak prolaziti kroz hladnjak odozdo prema gore i pri tome dehidrirati namirnice postavljene na okvire na kojima će biti postavljene mrežice.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

fazy

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 969
  • -Receive: 451
  • Postova: 976
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Na zadnjoj strani hladnjaka, ugrađeni lim za zagrijavanje zraka, obojan je smeđom Hamerite bojom, nakon brtvljenja akrilnim kitom.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

fazy

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 969
  • -Receive: 451
  • Postova: 976
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Unutar hladnjaka postavljeni su okviri na kojima će biti učvršćena mrežica na kojoj će se sušiti voće ili začinsko bilje.
Preostaje još ugradnja ventilatora.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

fazy

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 969
  • -Receive: 451
  • Postova: 976
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Na gornjoj stranici dehidratora načinjen je otvor, koji je obrađen akrilnim kitom i u njega ugrađen ventilator hladnjaka napajanja PC-a.
Snaga tog ventilatora iznosi približno 2 W (12 V - 0,15 A), i priključen je na akumulator.
Ventilator je učvrščen na nosač od aluminijskog lima i postavljena je najlonska filter mrežica, od mrežice protiv komaraca.
Ventilator je spojen na ugrađeni kabel za termostat hladnjaka.
Rezultati dehidriranja paprene metvice i peršina su zadovoljavajući.
Na redu su jabuke i ostalo voće.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

TB

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 718
  • -Receive: 218
  • Postova: 955
i kako se pokazao, da li dehidrira brže nego da vani ostaviš hranu?

fazy

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 969
  • -Receive: 451
  • Postova: 976
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
I sada ka su pale temperature zraka, samim protokom nezagrijanog zraka, paprena metvica i peršin na primjer, suhi su i spremni za pohranu nakon dva dana sušenja.
Sitna sorta grožđa, sada je na sušenju, pa očekujem grožđice.
Dehidrator je postavljen u potkrovlje, radi izbjegavanja vlažnog zraka noću.
Motorić je spojen na olovni akumulator i radi dan i noć.
U dehidrator ne mogu ući ose, muhe i stršljeni, pa je to još jedna velika prednost u odnosu na sušenje na zraku.
Unutar dehidratora još mogu na dno, ugraditi električni grijač, radi ubrzavanja postupka sušenja, sada u jesen, kada je sunčanih dana sve manje.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Nikola

  • Admin
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Postova: 2947
  • Adm
Ima li kakvih novih iskustava sa ovim (ili nekim drugim) dehidratorom? Je li u funkciji?
Problem je rješenje

fazy

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 969
  • -Receive: 451
  • Postova: 976
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Novih iskustava nema.
Nisam ga dograđivao, jer sam zadovoljan rezultatima.
Ove godine ga ne koristimo, jer nemamo ni malo voća.
Svo voće su ove godine obrale: mraz u proljeće i grad (tuća) u ljeto, tako da ni lovke za ose i stršljene nisam postavljao, jer nema ni osa ni stršljena.

Novost je ta da sam imao priliku kušati liofilizirano voće, (maline), i moram reći da mi jako prijaju.

Liofilizacija se naziva još i sušenje smrzavanjem.
Voće se prvo zamrzava na -50 °C do -60 °C, a zatim dolazi do uklanjanja vlage pomoću vakuumskog sustava unutar komore. Proces traje do 40 sati. Tijekom procesa led se sublimacijom pretvara u vodenu paru.

Kako se voće liofilizira?
Plodovi koji se koriste za proces liofilizacije uzimaju se iz komore za zamrzavanje i transportiraju u komoru za preradu. Na radni stol u komori za preradu duboko smrznuto voće stavlja se na ploče od nehrđajućeg čelika i jednako raspoređuje po površini. Nakon toga se vrata stroja za liofilizaciju zatvaraju i sustav se pokreće. Očekivano vrijeme za izvođenje procesa liofilizacije je 30 do 40 sati, što ovisi o količini, veličini i vrsti duboko smrznutih plodova. U međuvremenu se stalno prate parametri vakuuma, temperature i drugih vrijednosti.

Liofilizirano voće je također vrlo ukusno. Nakon dugogodišnjeg istraživanja, liofilizirano voće pokazalo je najbolje rezultate prema ljudskom osjetilu (mirisa i okusa).

Neke od prednosti liofiliziranog voća su da se procesom liofilizacije izbjegava zagađenje proizvoda zbog činjenice da, budući da ima 97% vlage izolirane, većina bakterija i plijesni ne može preživjeti ovaj proces. Liofilizirano voće najbolje je kada se konzumira izravno iz pakiranja, ali također je izvrstan dodatak prehrani za zobene pahuljice, musli, med, različite vrste čajeva i mnoge druge zdrave prehrambene proizvode.


« Zadnja izmjena: 07 Rujna, 2023, 12:27:11 od fazy »
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Nikola

  • Admin
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Postova: 2947
  • Adm
Koliko bi u taj tvoj bilo optimalno staviti voća poput jabuke, za čips?
Problem je rješenje

fazy

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 969
  • -Receive: 451
  • Postova: 976
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Ako koristimo svaku drugu vodilicu za umetanje okvira sa mrežicom, stane 9 okvira.
Na svaki okvir možda stane po jedna narezana jabuka, to jest manje (ovisi o veličini jabuke).
Tako da stane pet do maksimum sedam jabuka.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

 


Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

 

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.

Powered by EzPortal