Zapamti

"Bolje je biti živi prosjak nego mrtvi car."

Autor Tema: Solarni dehidrator za sušenje voća i začinskog bilja, od starog kućanskog hladnjaka  (Pročitano: 10042 puta)

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 969
  • -Receive: 451
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Od starog hladnjaka, kojem je ispravna magnetska brtva na vratima i kućište, krenuo sam u izradu dehidratora za sušenje voća i začinskog bilja.
Sa hladnjaka sam demontirao kompresor i kondenzor (metalnu savinutu cijev crne boje), koji je montiran sa stražnje strane kućanskog hladnjaka.
Hladnjak sam okrenuo naopačke i ubodnom pilom odrezao donji dio isparivača, koji mi je smetao u unutrašnjosti hladnjaka.
Cilj je dobiti kompaktni volumen unutar hladnjaka bez pregrada.

Potom je hladnjak polegnut na vrata i na donjoj, prednjoj stijenci, gdje je nekad bio kompresor, načinjen je otvor, na koji je postavljena i zabrtvljena plastična mrežica.
Na donji dio hladnjaka postavljen je i akrilnim kitom zabrtvljen lim, od dna hladnjaka pa cijelom donjom stranom prema leđima hladnjaka tako da viri nekih 2 cm van leđa hladnjaka.
Na taj istaknuti dio lima, postavljen je i zabrtvljen lim koji je odmaknut oko 2 cm od vanjske površine leđa hladnjaka, a isti je bočno pričvršćen aluminijskom trakom.
Za lim su korištene odbačene metalne police.
Taj lim će zagrijavti zrak, između zadnje stranice hladnjaka i tog lima.
Zagrijani zrak će ići prema dolje i kroz prije opisani otvor ulaziti u hladnjak, jer će ga tu povlačiti mali ventilator od napajanja PC-a, koji će biti smješten na gornjoj stijenci hladnjaka.
Tako će zagrijani zrak prolaziti kroz hladnjak odozdo prema gore i pri tome dehidrirati namirnice postavljene na okvire na kojima će biti postavljene mrežice.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
Na zadnjoj strani hladnjaka, ugrađeni lim za zagrijavanje zraka, obojan je smeđom Hamerite bojom, nakon brtvljenja akrilnim kitom.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
Unutar hladnjaka postavljeni su okviri na kojima će biti učvršćena mrežica na kojoj će se sušiti voće ili začinsko bilje.
Preostaje još ugradnja ventilatora.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
Na gornjoj stranici dehidratora načinjen je otvor, koji je obrađen akrilnim kitom i u njega ugrađen ventilator hladnjaka napajanja PC-a.
Snaga tog ventilatora iznosi približno 2 W (12 V - 0,15 A), i priključen je na akumulator.
Ventilator je učvrščen na nosač od aluminijskog lima i postavljena je najlonska filter mrežica, od mrežice protiv komaraca.
Ventilator je spojen na ugrađeni kabel za termostat hladnjaka.
Rezultati dehidriranja paprene metvice i peršina su zadovoljavajući.
Na redu su jabuke i ostalo voće.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 718
  • -Receive: 218
i kako se pokazao, da li dehidrira brže nego da vani ostaviš hranu?

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
I sada ka su pale temperature zraka, samim protokom nezagrijanog zraka, paprena metvica i peršin na primjer, suhi su i spremni za pohranu nakon dva dana sušenja.
Sitna sorta grožđa, sada je na sušenju, pa očekujem grožđice.
Dehidrator je postavljen u potkrovlje, radi izbjegavanja vlažnog zraka noću.
Motorić je spojen na olovni akumulator i radi dan i noć.
U dehidrator ne mogu ući ose, muhe i stršljeni, pa je to još jedna velika prednost u odnosu na sušenje na zraku.
Unutar dehidratora još mogu na dno, ugraditi električni grijač, radi ubrzavanja postupka sušenja, sada u jesen, kada je sunčanih dana sve manje.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Adm
Ima li kakvih novih iskustava sa ovim (ili nekim drugim) dehidratorom? Je li u funkciji?
Problem je rješenje

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
Novih iskustava nema.
Nisam ga dograđivao, jer sam zadovoljan rezultatima.
Ove godine ga ne koristimo, jer nemamo ni malo voća.
Svo voće su ove godine obrale: mraz u proljeće i grad (tuća) u ljeto, tako da ni lovke za ose i stršljene nisam postavljao, jer nema ni osa ni stršljena.

Novost je ta da sam imao priliku kušati liofilizirano voće, (maline), i moram reći da mi jako prijaju.

Liofilizacija se naziva još i sušenje smrzavanjem.
Voće se prvo zamrzava na -50 °C do -60 °C, a zatim dolazi do uklanjanja vlage pomoću vakuumskog sustava unutar komore. Proces traje do 40 sati. Tijekom procesa led se sublimacijom pretvara u vodenu paru.

Kako se voće liofilizira?
Plodovi koji se koriste za proces liofilizacije uzimaju se iz komore za zamrzavanje i transportiraju u komoru za preradu. Na radni stol u komori za preradu duboko smrznuto voće stavlja se na ploče od nehrđajućeg čelika i jednako raspoređuje po površini. Nakon toga se vrata stroja za liofilizaciju zatvaraju i sustav se pokreće. Očekivano vrijeme za izvođenje procesa liofilizacije je 30 do 40 sati, što ovisi o količini, veličini i vrsti duboko smrznutih plodova. U međuvremenu se stalno prate parametri vakuuma, temperature i drugih vrijednosti.

Liofilizirano voće je također vrlo ukusno. Nakon dugogodišnjeg istraživanja, liofilizirano voće pokazalo je najbolje rezultate prema ljudskom osjetilu (mirisa i okusa).

Neke od prednosti liofiliziranog voća su da se procesom liofilizacije izbjegava zagađenje proizvoda zbog činjenice da, budući da ima 97% vlage izolirane, većina bakterija i plijesni ne može preživjeti ovaj proces. Liofilizirano voće najbolje je kada se konzumira izravno iz pakiranja, ali također je izvrstan dodatak prehrani za zobene pahuljice, musli, med, različite vrste čajeva i mnoge druge zdrave prehrambene proizvode.

« Zadnja izmjena: 07 Rujna, 2023, 12:27:11 od fazy »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Adm
Koliko bi u taj tvoj bilo optimalno staviti voća poput jabuke, za čips?
Problem je rješenje

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
Ako koristimo svaku drugu vodilicu za umetanje okvira sa mrežicom, stane 9 okvira.
Na svaki okvir možda stane po jedna narezana jabuka, to jest manje (ovisi o veličini jabuke).
Tako da stane pet do maksimum sedam jabuka.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.