Osinjaka, ćeš se Nikola, najlakše riješiti usisavačem za prašinu sa vodenim filterom, a preostale ose (koje su van osinjaka), lako ćeš dobiti u lovku.
Početkom ovog mjeseca, ose su, u gornjem kutu sa donje strane solarnog kolektora (koji je postavljen kao nadstrešnica iznad stepenica), načinile osinjak.
Nisam imao pri ruci snažan usisavač sa vodenim filterom, pa sam se poslužio starim usisavačem sa platnenom vrećicom.
Postoječu usisnu cijev usisavača, produžio sam još jednim odgovarajućim cijevima (kako bi kraj usisne cijevi dosegnuo do osinjaka i da budem na "sigurnoj" udaljenosti), uključio usisavač i lagano primaknuo kraj usisne cijevi u blizinu osinjaka.
Prvo sam usisao stražare osinjaka i bez puno pomicanja usisne cijevi mirno čekao sa uključenim usisavačem da dolete i preostale ose. Dok lete, strujanje zraka u usisnu cijev, efikasno povuče svaku osu koja se približi na 3 do 7 cm (ovisno o količini usisanog zraka).
Osinjak nisam uspio usisati jer je bio prevelik, ali ga je usisna cijev odvojila od podloge pa je zato pao na tlo, gdje ga je odmah izgazila najbolja supruga.
Preostale ose koje su se vračale i tražile osinjak, također sam usisao, povremenim uključivanjem usisavača, a u međuvremenu usis je bio zatvoren gustim smotuljkom novinskog papira.
Nakon toga sam u blizinu bivšeg osinjaka postavio opisanu lovku, u koju su se nahvatale preostale ose.
Lovku koristim i dalje, ali osa ima manje, nađe se pokoji stršljen i dosta muha.
Raduje me da u lovki nisam vidio niti jednu pčelu.
Na isti način smo kod susjeda polovili stršljene, koji su progrizli pur-pen izolaciju na vrhu potkrovlja i napravili stršljenjak unutar potkrovlja u kojem se nalazi soba.
Vjerojatno smo ličili na "ghoust-busterse", kad smo krenuli u akciju na stršljene, oboružani usisavačem sa vodenim filterom i usisnom cijevi dužine oko 4 metra (potkrovlje je visoko a treba usisavati iskosa sa strane, NIKAKO od ispod stršljenjaka).
Usisavač je radio cijelo vrijeme kako bismo usisali sve stršljene, pa i one koji su dolazili izvana, kroz onu rupu.
Tako je susjed mogao sigurno prići tom otvoru, ubrizgati svježu pur-pen pjenu i spriječiti ulaz preostalim stršljenima, koji su onda "ostali vani" i letali okolo u potrazi za otvorom i stršljenjakom.
Bitno je dakle (protiv osinjaka i stršljenjaka), da imamo pomoćnika, usisivač sa vodenim filterom, dugačku usisnu cijev, mirnu ruku i sigurni izvor električne energije.