Zapamti

"Ako vjeruješ u sve što pročitaš, radije nemoj čitati."

Autor Tema: Proljeće u vrtu  (Pročitano: 76386 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Adm
Proljeće u vrtu
« u: 06 Ožujka, 2016, 19:53:29 »
Kako ste, vrtlari? Jeste li već posijali što? Mene gnjavi ovo kišno, prohladno vrijeme, ne stignem na ranč. Samo vrtim palčevima, čekam proljeće.
Problem je rješenje

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 572
  • -Receive: 210
Odg: Proljeće u vrtu
« Odgovori #1 u: 06 Ožujka, 2016, 20:39:39 »
Po staroj zagorskoj tradiciji na dan Fašnika posijana je na 3/4 grdice salata salata i na 1/4 rikola. Prekriveno je sa bijelom agro folijom. Zeleni listići su izvirili i ukoliko ne bude previše hladno (i previše puževa) jest će se mlada salatica za Uskrs.
Nikako da pronađem slobodan dan i pol u komadu i lijepo vrijeme istodobno. Imam skoro sav materijal za keyhole garden pa je to još samo na papiru.

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 85
  • -Receive: 90
« Odgovori #2 u: 15 Travnja, 2016, 17:30:39 »
Nabavim kojekuda po trgovinama zemlju za biljke. Nakon presađivanja u veće posude hoću zaliti, ali ta zemlja kao da je od voska. Voda stoji neko vrijeme. ???

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #3 u: 15 Travnja, 2016, 21:59:47 »
Ja sam prošlog vikenda uredio malo novi vrt, zasadio razno povrće. Onako, malo zaigrano, u neke redove, krugove, šare. Da je izmješano, a opet po nekom čudnom redu. Sad ću oko tih već stasitih sadnica dosijavati isto ili neko drugo povrće. Nadam se da ću uspjeti maksimalno okupirati prostor povrćem, da kad vadim jedno već niče drugo, i da i prostora za korov bude čim manje. Što će biti, ne znam, baš sa povrćem nemam neko bogato iskustvo.
Problem je rješenje

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 85
  • -Receive: 90
« Odgovori #4 u: 16 Travnja, 2016, 08:31:36 »
Ovo,sijanje u slobodnom stilu-pa što izraste? Mene muči svaki nedolazak duži od tjedan dana. Travuljine ko u priči. Pa samo pljevim. Ne znam šta je gore uzgajati:puževe ili piriku.Treba li se baš sve pljeviti? Imam mišjakinje puno. Navodno, ovako mlada nije loša za salatu, onako, sa radičem i drugim zelenjavama oko kuće. Pretprošle godine nisam maknuo flaksericom busen pirike (još nisam znao kakva je to napast :blush:). Bila mi zgodna :biggrin:.Baš me zanima šta me sutra dočekuje. Bojim se puževa. Sad će oni.

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 356
« Odgovori #5 u: 16 Travnja, 2016, 19:47:08 »
- krumpir u bačvi krenuo
- presad....

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #6 u: 20 Travnja, 2016, 12:33:39 »
http://youtu.be/ZMGY5-xooVI

Izrada "motičice" za korov od "recikliranih" materiala...

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #7 u: 25 Travnja, 2016, 21:36:24 »
Kod mene je i korov u službi vrta. Prava džungla za sada.

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
« Odgovori #8 u: 26 Travnja, 2016, 07:29:22 »
Jedna sugestija, naopako si okrenuo lamperiju-brodski pod, utor treba da je dole a pero gore jer se ovako zadržava voda i daska brzo istruli.
Šta je ovo visoko zeljasto u prvom planu na desnoj strani?

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #9 u: 26 Travnja, 2016, 07:47:25 »
Na trajnost daske nisam mislio, imam ih još nekoliko na tavanu, skinute su sa susjedovog potkrovlja pa su bile čak i zaštićene. Na jesen dolazi još jedan red da malo još podignem. To kad se skupi zelenog materijala, glistama za zimski san. Do tada ću staviti neke lajsne po obodu, ima i toga :D
Ovo desno je lanjski radič, sad ide u cvijet. Lišće još uvjek super pa otkinemo koji list uz onu mladu salaticu a uzmem i poneki list običnog divljeg radiča.
A ono malo iza, desno je raštika, ostale su od lani dvije i sad cvatu ko lude. Ostavljam ih da se same razsiju, imam tako mladih od lanjske cvatnje.
Skroz ljevo je brokula, isto u cvatu.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 718
  • -Receive: 218
« Odgovori #10 u: 26 Travnja, 2016, 11:47:22 »
Citat: m2 link=topic=1251
Izrada "motičice" za korov od "recikliranih" materiala...
[/quote

zgodna stvar, ali sam se predomislio baš kada sam gledao slične videe:

! No longer available

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
« Odgovori #11 u: 27 Travnja, 2016, 07:24:25 »
Malo si preterao TB:-) neke biljke trpe takvu kompeticiju ali paprika svakako ne. Bundevi čak i prija izvesna količina korova jer ona ima ogroman koren koji se širi čak i više od veže. Cvetići poljskog slaka su možda lepi ali će on zadaviti svaku biljku koja mu smeta.
Sve to dobro izgleda sada, u proleće kada priroda eksplodira ali kasnije...kada povrću bude trebalo više hraniva da izgura plodove i kada bude manje rose ili je ne bude uopšte??
Veruj mi takvi sistemi mogu da funkcionišu samo sa pojedinim vrstama koje su dovoljno bujne i jake i kojima ne treba ekstra hraniva da bi plodonosile a to devedeset posto povrtnica nije.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #12 u: 09 Svibnja, 2016, 13:00:24 »
Evo i moj vrtuljak. Nedavno je bio jaki mraz i smrzlo je sve osjetljivije, pa sam ponovno posadio, posijao. Ovako izgleda prazan, ali tek trebaju niknuti grah, grašak, tikve, krumpir, mrkva, luk, salata, rotkvica.
Problem je rješenje

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #13 u: 09 Svibnja, 2016, 15:04:59 »
Evo i moj vrtuljak. Nedavno je bio jaki mraz i smrzlo je sve osjetljivije, pa sam ponovno posadio, posijao. Ovako izgleda prazan, ali tek trebaju niknuti grah, grašak, tikve, krumpir, mrkva, luk, salata, rotkvica.

Sadiš li raštiku (može i u sjeni, podnosi zimu, ne treba se previše brinuti o njoj...) ?
(...i iz iskustva jeleni je vole grickati.)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #14 u: 09 Svibnja, 2016, 15:17:34 »
Raštika bi trebala biti ovo što opasuje salatu. Prvi put to sadim pa se nadam da nisam kupio nešto krivo.
Problem je rješenje

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.