divergent, u potpunosti se slažem s onim što si napisao na blogu. Nisam znao da je raketna peć tako loša. Stvarno treba provjeriti svaku informaciju.
Jedino, nisam mislio da pravim kuću od blata, već pitam koji je najbolji materijal.
Ja ne očekujem apokalipsu, samo teža vremena u kojima bi bilo dobro biti što više samoodrživ i što manje savisan od sistema. Znam da je nemoguće biti 100% samoodrživ.
Ja samo planiram imanje na kojem bi živio sa porodicom koje bi ujedno služilo i kao lajfstajl centar, dakle i zarađivao bi od njega i taj novac (i novac koji bi zaradio na druge načine) bi ulagao u artikle koje je potrebno kupiti.
Smatram takođe da je vrlo važno poznavati vještine buškrafta i preživljavanja.
Treba široko gledati, ne samo uhvatiti se permakulture i postati neohipi. Treba uzeti u obzir i permakulturu, i buškraft i preping i mnoge druge stvari i naravno zdrav razum i logiku. Ne ići u krajnost.
Ovo planiram iz dosta razloga: zdravstvenih benefita življenja na poljoprivrednom imanju u prirodnom okruženju, finansijske stabilnosti (veća ušteda) i sl.
Dostizanje "potpune" samoodrživosti je dugogodišnji proces koji zahtjeva puno rada i puno finansijskog ulaganja. Nije samo - kupiš solarne panele i to je to - kako misli većina onih koji krenu da se upuštaju u ovo.
https://www.youtube.com/watch?v=xzB77rVz3cI - Ovo je otprilike nešto čemu težim.
Ovu temu sam upravo i postavio da ne bi sutra napravio kuću od blata pa da mi se sruši na glavu.

m2, ja sam okružen raznim materijalima, kraj u kojem živim je bogat i kamenom i drvetom i glinom, svačim, tako da mogu da biram, a ako već biram onda biram najbolje. Sad problem je što ne znam šta je najbolje. Jedni pričaju jedno, drugi drugo. Jedni kažu blato, pa se na kraju ispostavi da ti kuća od blata u roku od par sedmica sruši se na glavu...
Najvažnija mi je izolacija da bi mogao da trošim što manje ogrijeva.
TB, možeš li bolje obrazložiti? Na osnovu onog što sam do sada pročitao, slama mi djeluje kao bolji izolator.