Zapamti

"Ako jedna riječ ne pogodi cilj, tisuću riječi gubi smisao."

Autor Tema: Permakultura je ZAVJERA  (Pročitano: 32431 puta)

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 21
  • -Receive: 45
  • Sulude ideje iz divergentske škrinje ludila
Permakultura je ZAVJERA
« u: 20 Rujna, 2016, 20:49:48 »
Smatram da je permakultura jedna velika debela zavjera. Evo mojih argumenata:

[url=http://zavjere.com/zavjera-br-191-permakultura/]http://zavjere.com/zavjera-br-191-permakultura/[/url]
Edit by Nikola: nažalost portal sa linka više ne postoji.
« Zadnja izmjena: 12 Svibnja, 2020, 19:38:40 od Nikola »
Od kolijevke, pa do groba, za ispiranje mozga je doba

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 575
  • -Receive: 210
Odg: Permakultura je ZAVJERA
« Odgovori #1 u: 20 Rujna, 2016, 21:27:54 »
 :001_cool:  Pola / pola. Na žalost većina nas samo fantazira o permakulturi ali ju ne živi. Nemamo cojones za to. Moji baka i deda su živjeli tako ali opet su neke sitnice (petrolej, sol, ulje, tekstil) morali kupovati.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 970
  • -Receive: 451
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #2 u: 21 Rujna, 2016, 00:03:35 »
I ovozemaljski život je zavjera, divergent.
Našu svijest, sve više zaokuplja isključivo materijalni svijet, lišen duhovnosti.
U toj zaokupljenosti materijalnim, sve manje uočavamo ono nešto...
...nešto zbog čega i jesmo Ovdje.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 719
  • -Receive: 220
« Odgovori #3 u: 21 Rujna, 2016, 16:05:35 »
:D

ono što svi žele je: beton, tehnologija i ljudi. Permakultura je na selu, a tamo nema puno ljudi, slaba je tehnologija i lijepo je kad je sunčano i suho, ali blato uništi sav čar.

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
« Odgovori #4 u: 25 Rujna, 2016, 09:11:30 »
Ako dodaš malo tehnologije, gumene čizme i dobru kabanicu kišan dan na selu je čaroban:-)

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 85
  • -Receive: 90
« Odgovori #5 u: 25 Rujna, 2016, 12:02:01 »
U temi "definicija permakulture" je uglavnom obrađeno gore rečeno. Sve se vrti oko suživota s prirodom. Pa kako tko može i želi.Da u cijeloj toj "filozofiji" ima iskrenosti, znatiželje, biznisa, predrasuda, neznanja i još koječega-to stoji. (barem ja tako mislim). No, ovaj forum je ipak okupio pozitivu marljivih i susretljivih ljudi. A to je ono zbog čega rado svratim na ove stranice. Da nešto saznam, naučim i sam priložim koliko mogu.  Pa je pojam "permakultura" za mene daleko jednostavniji...do prije par godina nisam ni čuo za tu najnoviju"modu".
« Zadnja izmjena: 25 Rujna, 2016, 12:30:20 od bambi »

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #6 u: 25 Rujna, 2016, 19:15:33 »
Ma pusti Divergenta i zavere, važno je da se shvatamo, pomažemo, razumemo i trpimo. Naravno svuda postoji nešto negativno ali uglavnom je pozitivno osim ako ne gledaš tv.
Da permakultura nije samo 'neohipi' zavera može da posluži i ovaj primer:
https://www.ted.com/talks/willie_smits_restores_a_rainforest?language=en

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #7 u: 26 Rujna, 2016, 08:19:15 »
U temi "definicija permakulture" je uglavnom obrađeno gore rečeno. Sve se vrti oko suživota s prirodom.

Nije istina. Budući da su jedini javni permakulturnjaci u Hrvatskoj politički aktivisti. A posebno bih volio čuti kako se to earthhouse uklapa u suživot s prirodom.

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #8 u: 26 Rujna, 2016, 08:36:09 »
Pa od prirodnog je materijala.

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #9 u: 26 Rujna, 2016, 08:51:32 »
Divergent-ne bih tako daleko išao o tome koliko je tko pravi per. Naši stari su to bili prije nego je netko to "otkrio" pred ne znam koliko desetljeća. I napisao i prodao knjige, a onda to krene, pa kad kažežeš nekome da se baviš permakulturom, onda se otvore širom usta i zblenut u neznanju samo kaže: aaa??? Inače se slažem sa gotovo svim što si napisao. Ukratko, treba biti prizemljen i realan. Manipuliranje raznim informacijama je svakodnevno. Upravo pročitah "uvjerljiv" tekst o štetnosti led rasvjete! Prema najnovijim spoznajama američkih instituta. Moš mislit.

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #10 u: 26 Rujna, 2016, 09:14:40 »
Ma pusti Divergenta i zavere, važno je da se shvatamo, pomažemo, razumemo i trpimo.

E vidiš, to nije permakultura. To je ljudskost. Ne tvrdim sada da treba promijeniti domenu u Ljudskost.info, samo tvrdim da je izraz permakultura ukraden i u potpunosti izmjenjen od njegovog originalnog značenja. Što dovodi do toga da ljudi koji prvi put čuju za permakulturu, dobivaju potpuno krivu sliku o njoj. Ne tvrdim da je kuća od auto guma loša i da su loši fotonaponski i solarni paneli (čak solarne planiram i ja staviti), ali ja nisam gradio kuću od blata i slame! Ako si već toliki buntovnik da ideš graditi blataru, jer je to kao sve u skladu s prirodom, pa koji qrac imaš fotonaponske panele na krovu!? Patike na nogama, mobitel u rukama?

A onda ako već uvidiš da samodostatnost ne postoji na ovom Planetu i da treba napraviti neke kompromise (za što je očito da svi na ovom forumu rade, čim se spajaju na ovaj forum), a to znači koristiti određene blagodati tehnologije, ali i dalje se truditi biti što bliže prirodi, onda zajebi neo hipi idiotarije i priznaj da je kuća od šuplje cigle najbolji kompromis koji trenutno postoji! Doduše, ide nešto i cementa u takvu kuću, što nije prirodno, ali zato se zove kompromis. Govorim u drugom licu, ali ne govorim tebi direktno Dzionik, već općenito. Ali zato sam (ja) stavio vapnenu žbuku, pa se žbuker htio ubiti jer nisam htio gipsanu. Pa nisam zidove izgletao, zbog čega se svi ostali koji dođu hoće ubiti, pa kako nisam gletovao zidove, gle kak je ružno. Pa sam zidove omaljao čistim vapnom, pa se opet ljudi hvataju za glavu zašto sam škrt da kupim Jupol. Pa ću na fasadni zid staviti samo žbuku, što me opet svi prozivaju luđakom zašto ne želim stiropor, ili vunu na fasadu, pa to cijeli svijet radi. Pa sam luđak što ne želim gradski vodovod i gradsku kanalizaciju, što svi u selu čekaju ko gladan srat, a meni ne pada na pamet. Imam plinski priključak koji sam dobio sa zemljištem, a ja se idiot grijem na drva... (Dopuna: obavijestio me forum da su pristigla dva nova odgovora dok sam ovo pisao, pa da nadopunim: eto Bambi, i 200-tinjak žarulja sam kupio prije par godina da se osiguram da još dugo vremena ne moram staviti drugu vrstu rasvjete, pa opet nisam za većinu normalan. :) )

Znači, kompromis... Ali ako si dijete prirode, pa zato gradiš kuću od blata, onda budi dosljedan, skini sve sa sebe, nemoj se nikada u gradu/selu više pojaviti i živi/gradi samo od materijala iz prirode i jedi samo ono što sakupiš, ili uloviš u prirodi. Ako nisi, onda ne seri.  ;) (Ne ti, Dzionik, da podsjetim.)

I da se razumijemo, da ja mislim da ste vi na ovom forumu jebivjetri, ne bih se ovdje družio s vama. :) Samo mi diglo živac kad ljudi prvu stvar koju asociraju s permakulturom je kuća od blata i slame. (Mada je Child of God dao lijepo objašnjenje, što znači da sam se bezveze iznervirao.  :biggrin: )

Isto tako ne znači da sam u pravu. Samo nudim svoje stavove na recenziju, a vi operite ako se ne slažete.

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #11 u: 26 Rujna, 2016, 09:15:39 »
Pa od prirodnog je materijala.

Khmm... A što je to prirodno u automobilskim gumama?

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #12 u: 26 Rujna, 2016, 10:16:46 »
Samo mi diglo živac kad ljudi prvu stvar koju asociraju s permakulturom je kuća od blata i slame.

Moj je djed, stanovao u kući od blata i slame, bez vodovoda, kanalizacije i električne energije. Rasvjeta je bila petrolejka. Grijanje i kuhanje na drva. Kuća se još nekeko drži, iako se u njoj boravi samo povremeno, ali - održala se do danas.
Koliki broj nas, bi se usudio preseliti i opstati u takvoj kući, a da je rođen i navikao živjeti u kući od cigle sa svim komunalnim priključcima!?

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #13 u: 26 Rujna, 2016, 10:23:14 »
... Upravo pročitah "uvjerljiv" tekst o štetnosti led rasvjete! Prema najnovijim spoznajama američkih instituta. Moš mislit...
Još jedna zavjera!
Možeš stviti link o navedenom "uvjerljivom " tekstu, Bambi?
Ili da možda otvoriš novu temu!?

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #14 u: 26 Rujna, 2016, 10:54:22 »
Na portalu N1 pri dnu,rubrika "Sci..."

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.