Ma pusti Divergenta i zavere, važno je da se shvatamo, pomažemo, razumemo i trpimo.
E vidiš, to nije permakultura. To je ljudskost. Ne tvrdim sada da treba promijeniti domenu u Ljudskost.info, samo tvrdim da je izraz permakultura ukraden i u potpunosti izmjenjen od njegovog originalnog značenja. Što dovodi do toga da ljudi koji prvi put čuju za permakulturu, dobivaju potpuno krivu sliku o njoj. Ne tvrdim da je kuća od auto guma loša i da su loši fotonaponski i solarni paneli (čak solarne planiram i ja staviti), ali ja nisam gradio kuću od blata i slame! Ako si već toliki buntovnik da ideš graditi blataru, jer je to kao sve u skladu s prirodom, pa koji qrac imaš fotonaponske panele na krovu!? Patike na nogama, mobitel u rukama?
A onda ako već uvidiš da samodostatnost ne postoji na ovom Planetu i da treba napraviti neke kompromise (za što je očito da svi na ovom forumu rade, čim se spajaju na ovaj forum), a to znači koristiti određene blagodati tehnologije, ali i dalje se truditi biti što bliže prirodi, onda zajebi neo hipi idiotarije i priznaj da je kuća od šuplje cigle najbolji kompromis koji trenutno postoji! Doduše, ide nešto i cementa u takvu kuću, što nije prirodno, ali zato se zove kompromis. Govorim u drugom licu, ali ne govorim tebi direktno Dzionik, već općenito. Ali zato sam (ja) stavio vapnenu žbuku, pa se žbuker htio ubiti jer nisam htio gipsanu. Pa nisam zidove izgletao, zbog čega se svi ostali koji dođu hoće ubiti, pa kako nisam gletovao zidove, gle kak je ružno. Pa sam zidove omaljao čistim vapnom, pa se opet ljudi hvataju za glavu zašto sam škrt da kupim Jupol. Pa ću na fasadni zid staviti samo žbuku, što me opet svi prozivaju luđakom zašto ne želim stiropor, ili vunu na fasadu, pa to cijeli svijet radi. Pa sam luđak što ne želim gradski vodovod i gradsku kanalizaciju, što svi u selu čekaju ko gladan srat, a meni ne pada na pamet. Imam plinski priključak koji sam dobio sa zemljištem, a ja se idiot grijem na drva... (Dopuna: obavijestio me forum da su pristigla dva nova odgovora dok sam ovo pisao, pa da nadopunim: eto Bambi, i 200-tinjak žarulja sam kupio prije par godina da se osiguram da još dugo vremena ne moram staviti drugu vrstu rasvjete, pa opet nisam za većinu normalan.

)
Znači, kompromis... Ali ako si dijete prirode, pa zato gradiš kuću od blata, onda budi dosljedan, skini sve sa sebe, nemoj se nikada u gradu/selu više pojaviti i živi/gradi samo od materijala iz prirode i jedi samo ono što sakupiš, ili uloviš u prirodi. Ako nisi, onda ne seri.

(Ne ti, Dzionik, da podsjetim.)
I da se razumijemo, da ja mislim da ste vi na ovom forumu jebivjetri, ne bih se ovdje družio s vama.

Samo mi diglo živac kad ljudi prvu stvar koju asociraju s permakulturom je kuća od blata i slame. (Mada je Child of God dao lijepo objašnjenje, što znači da sam se bezveze iznervirao.

)
Isto tako ne znači da sam u pravu. Samo nudim svoje stavove na recenziju, a vi operite ako se ne slažete.