Zapamti

"Ako čovjek ne mijenja mišljenje, ili je vrlo mudar ili je budala."

Autor Tema: Uzgoj peradi  (Pročitano: 11015 puta)

franko062

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 2
  • -Receive: 10
Uzgoj peradi
« u: 08 Listopada, 2016, 20:35:34 »
Prvotni uzgoj peradi je u odnosu na sadašni uzgoj bio potpuno drugačiji, pogotovo kada su upitanju kokoši.
Kokoši su se uglavnom držale uz obiteljske domove da bi uništavali kukce, gusjenice , puževe, male glodavce, male reptile..., a malo im se davalo hrane, tek toliko da ih se zadrži u blizini kuče.
Nastanbe za njih su isto bile rijetke jer su obično za vrijeme odmora i spavanja obitavale na stablima.
Za održavanje zdravlja i vitalnosti ljudi su primjenjivali razne trikove, npr. u takozvana ćeprkališta se ubacivao pepeo sa ognjišta i kada bi se koke zaćeprkale u taj pepeo uništavalebi nametnike na perju i koži. Za uništavanje crijevnih parazita koristio se luk ćešnjak, na način da bi se isjeckao luk i do pola napunio u neku posudu i ostatak napunio bilo kojim jestivim uljem, te nakon nekog vremena bi se recimo na nekih kilogram žitarica stavilo dvije žlice tog ulja i dobro protreslo da se ulje zaljepi za zrna i tako davalo peradi. Isto tako se za tu namjeni kuhao ćaj od vrijeska koji im se davao da piju.
U osnovnoj prehrani su se dosta koristile otpadne masnoće životinjskog podrijetla, krv, iznutrice. Pogotovo je takva prehrana poželjna zimi kada u prirodi ima manje malih životinjica i kukaca pa im normalno manjka proteina životinjskog podrijetla.
Ja osobno zagovaram uzgoj izvornih pasmina domaćih životinja i kao što je ćinjenica da oboljelima najbole pomažu trave iz njhova zavićaja, tako je i ćinjenica da su za prehranu najbolja izvorna hrana, bilo biljnog ili životinjskog podrijetla.
« Zadnja izmjena: 12 Veljače, 2024, 08:29:35 od Nikola »

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 21
  • -Receive: 45
  • Sulude ideje iz divergentske škrinje ludila
Odg: uzgoj peradi
« Odgovori #1 u: 10 Listopada, 2016, 11:34:35 »
Franko, koje sorte su te kokoši koje mogu samostalno preživljavati i gdje se mogu nabaviti?

Da li to znači i da samostalno odgajaju mlade? Ako ima takvih, da se ne moram ja brinuti o pilićima, definitivno bih razmislio da ih već ove jeseni naselim.
Od kolijevke, pa do groba, za ispiranje mozga je doba

zemljak

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 263
  • -Receive: 290
« Odgovori #2 u: 10 Listopada, 2016, 13:20:18 »
Kod nekog mogu, kod mene ne mogu. Vidi temu 'dalmatinke dobre koke'. Nikola spoji bre teme o peradi

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #3 u: 10 Listopada, 2016, 13:48:18 »
Neću bre Dalmatinke, hoću fazane, samo za dlaku pitomije da se zovu kokoši. :)

Znači, nikakva nastamba, nikakvo hranjenje, nikakva briga za podmladak. Eventualno, kako kaže Franko da im baciš svaki dan šaku kukuruza da se zadržavaju u blizini. Ako postoje takve, takve bih htio.

franko062

• Početnik
  • Thank You
« Odgovori #4 u: 11 Listopada, 2016, 21:42:17 »
Ljudi pozdrav.
U tu kategoriju kokoši spadaju dalmatinska kokoš, živičarka, istarska kokoš, mađarska zelenonoga kokoš, galska kokoš, svrljiška kokoš. Samo kada se ide u nabavku ovih starih naturalnih pasmina , treba naći uzgajatelja koji je pošten u uzgoju i koji ne miješa druge pasmine u svoje matično jato. Ja to kod dalmatinki odmah prepoznajem, zavaljena krijesta na potiljak, žute ili bijele noge, presvijetlo oko, slabo obojeni podušnjaci i u konačnici ljuske jaja u smeđim nijansama.
Ove stare pasmine su u ponašanju najbliže faraonkama ili biserkama, kako ih tko naziva.

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 12 Listopada, 2016, 11:55:55 »
Pa, čitam tamo da su Zemljaku već dva jata Dalmatinki krepala. Nešto slabo preživljavaju, a čak im je i neku nastambu dao. Doduše, možda je upravo u tome problem? One slobodne životinje, a on ih zatvorio?

franko062

• Početnik
  • Thank You
« Odgovori #6 u: 12 Listopada, 2016, 18:43:44 »
Kod uzgoja peradi se pojavljuju i problemi, a najveći problem smo mi ljudi.
Bez obzira na pasminu uvijek se može pojaviti kokcidioza, salmonela, mikoplazma , marekova bolest..., onda se desi da to ne primjetimo na vrijeme. Isto tako ne reagiramo kada po žitaricama šetaju glodavci, ponekad dajemo i žitarice koje nisu sasvim suhe, zaboravimo povremeno u vodu dodati jabučnog octa, ili malo kore od jasena, malo stucanoga ugljena sa roštilja ...
Več sam napisao o ubacivanju druge pasmine u matična jata, a to se recimo u temi dalmatinke- dobre koke najbolje vidi na fotografiji pijetla koji ima zavaljeni ktijestu na potiljak, kao u talijanki, a trebala bi biti uzdignutai stršiti iznad potiljka.
Ali nečemo puno o tome u ovoj temi, o problematici uzgoja ove pasmine obradit će mo tamo gdje i pripada.
Šta se tiže lijekova na prirodnoj bazi moramo posezati u ljekarnu za golubove, npr TRICHOCOXAN (trihomonijaza, heksamitoza i kokcidioza), SALMOCOLIN_ADENO (salmoneloza, streptokokozu, adeno-koli, široki antibakterijski spektar), može se pogledati na www.golebie.info .

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #7 u: 12 Listopada, 2016, 19:03:17 »
Da li znaš gdje se mogu nabaviti te poludivlje kokoši? Imaš ti na prodaju, ili znaš nekoga? Je li pametno ih nabaviti sada pred zimu? I, možda glupo pitanje, ali šta ćeš, dijete s asfalta, koliki je životni vijek tih kokoši? I koliki je "radni" vijek tih kokoši, tj. koliko dugo nesu jaja?

Black jack

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 22
  • -Receive: 78
« Odgovori #8 u: 14 Listopada, 2016, 23:12:58 »
ne znam gdje da stavim ovaj post. Misim da mu je tu mjesto. Prodajem manji kokošinjac, lagani fale mu kotači da bude prijenosan. U njega stane desezak kokoši bez problema ima i dva gnjezda. Čvrst napravljen oh hrasta i akacije,  zaštičen od vremenskih uvjeta. cijena 500kn (podložna dogovoru)

franko062

• Početnik
  • Thank You
« Odgovori #9 u: 15 Listopada, 2016, 20:11:49 »
Ja dalmatinske kokoši više ne prodajm, neda mi se više natezat sa ljudima. Kad nekome kažeš sa je jedna odrasla uzgojno valjana jedinka 150 do 200kuna dobijem komentare da je to preskupo, da u dučanu ima koka po 20 kuna kilogram i sl. pa poneki koju uzmu desi im se da nakon godinu dvije dana koja ugine, dolaze ili zovu na telefon, prigovaraju da su prevareni, da im dam za štetu druge koke i sl. Imao sam slućaj da je jedan moj mještanin uzeo deset komada i da su nakon skoro godinu dana dvije uginule, raskvocale se i legle na jaja, došla tekut koja nije tretirana i one naravno uginule. On se došao žaliti, prigovara da mu nadoknadin štetu, a ja hladnokrvno kažem kako nema problema da ču mu vratit novce za cijelo jato i uzet ostatak nazad, a on na mene drvlje i kamenje, kako ih on hrani več godinu dana i kako je na njih puno potrošio, a ja njemu odgovaram da znam koliko je potrošio jer su te iste koke u mene odrasle. Eto takvih i sličnih primjera uvijek ima, pa sam onda poćeo izbjegavati takve probleme.
A ako netko ima veliku želju inat ovu pasminu ja mu uvijek mogu poklonit nešto jaja za nasad, nije Solin na kraj svijeta. Svakako je najbolje uzet jaja u prolječe jer su rani piliči najboli, brže rastu i do zime su odrasle koke, koje će svakako lakće prezimit. U odgoju mladih pored mljevenih žitarica treba davati i proso, uljanu repicu, pužiće, razne gliste i crviće,dosta zelenila, nebi bilo loše uzgajat crve brašnare za potrebe prehrane pilića. Zasad imam nekih desetak koka i dva pijetla , držim ih za gušt i zbila u tome uživam.

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #10 u: 17 Listopada, 2016, 09:26:02 »
Kad kažeš poklonit nešto jaja za nasad, da li se to podrazumjeva da bi ta jaja trebalo staviti pod neku drugu kvočku, ili se može nekako to inkubatorski riješiti?

Koliko te kokoši dugo daju jaja i koliko ukupno požive?

franko062

• Početnik
  • Thank You
« Odgovori #11 u: 17 Listopada, 2016, 18:56:01 »
Ja jaja mogu prikupit bilo kad, a svatko neka leže kako može, nema svatko inkubator, a možda je i još veći problem pronaći kvočku.
Osobno sam jednom prilikom piliće patuljastih koka izlegao ispod golubova, samo ih odmah kad se osuše treba ukloniti ispod golubova jer ih ono žele nahranit, onda ih zaprljaju golublim mlijekom.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Adm
« Odgovori #12 u: 11 Veljače, 2024, 09:19:21 »
Zanimljiva ideja integracije kokoši i kompostiranja.

Zadnjih se tjedana bavim idejom da u svoj sustav uključim i kokoši u vidu nekog bezljudskog kokošinjca (na daljinsko upravljanje, recimo) pa istražujem i kako novi element integrirati u postojeće.

Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #13 u: 11 Veljače, 2024, 09:33:37 »
Da dodam još par linkova koje sam zabilježio.

Kraći domaći tekst na temu uzgoja kokoši:
https://www.agroklub.com/stocarstvo/uzgoj-kokosi-u-manjim-jatima/24/

Online kalkulator za veličinu kokošinjca i dvorišta s obzirom na broj kokoši:
https://chickenpets.com/chicken-coop-run-size-calculator

Primjer malo većeg kokošinjca sa visokim stupnjem automatizacije:

Primjeri gradnje minijaturnog kokošinjca (za par kokoši) u američkom fancy stilu:

Neki (turski?) video bez riječi sa dosta zanimljivim idejama samogradnje hranilica i pojilica za kokoši:

Video tutorijal za uzgoj kokoši za početnike:
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #14 u: 11 Veljače, 2024, 14:35:23 »
Također, jedna zanimljiva ideja koju bih volio probati, je mrežica na podu preko trave. Ako bih radio potpuno zatvoreni kavez za kokoši, one bi uskoro eliminirale svu travu iz kaveza. Onda bih ih mogao puštati vani, ali kada me nema, bile bi osuđene na taj kavez i "umjetnu" hranu. Ali ako se dio kaveza zaštiti od pretjeranog čeprkanja, mogle bi imati vječnu livadu.

Problem je rješenje

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.