Zapamti

"Ako znaš da su ti krila kratka, ne leti daleko i visoko."

Autor Tema: Koliko CO2 treba staklenik?  (Pročitano: 12649 puta)

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 21
  • -Receive: 45
  • Sulude ideje iz divergentske škrinje ludila
Koliko CO2 treba staklenik?
« u: 10 Listopada, 2016, 11:20:54 »
Zidam staklenik, cca 12 m2 i sad razmišljam o potencijalnom grijanju staklenika. Staklenik je jednim dijelom naslonjen na kuću, pa su benefiti grijanja dvostruki. I sad mi sine jedna ideja - kako lošu stranu RMH pretvoriti u dobru stranu. Potegnem cijevi ispod zemlje (ispod gredica) a na kraju cijev ne izbacim van staklenika, već unutar! Dakle, ništa topline se ne gubi, a dobiva se CO2. Sad je samo pitanje koliko se smije ložiti dnevno (naravno, ovisno i o količini biljaka), a da ne svisnem kad uđem u staklenik.  :)

Druga opcija je nekakvo klasično otvoreno ognjište, a dimnjak van.
Od kolijevke, pa do groba, za ispiranje mozga je doba

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
Odg: Koliko CO2 treba staklenik?
« Odgovori #1 u: 12 Listopada, 2016, 11:05:30 »
Mislim da se vatra ne bi ni zapalila a ti bi već pobegao napolje:-)
RMH je idealna za to samo nemoj zakopavati cevi u zemlju nego napravi klasičnu klupu pa na njoj gredicu ili policu za bilje. Bitno je i dovesti sveži vazduh za sagorevanje do peći da ne bi ulazio kroz razne rupice u staklenik i tako se javljali hladni džepovi.

ppsupercop

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 172
  • -Receive: 70
« Odgovori #2 u: 12 Listopada, 2016, 11:13:01 »
Proverite prvo,da li biljke uzimaju CO2 preko dana ili preko noći?Ako se ne varam,kiseonik i CO2 ne koriste jednovremeno,nego jedno preko dana/noći  i obrnuto...

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #3 u: 12 Listopada, 2016, 11:15:59 »
Džionik, u kojoj opciji bi pobjegao van (jer sam nabrojao dvije) i zašto?

Ovo s klupom mi nema smisla, jer će i tako biti više etaža (polica) s biljkama, a "prizemlje" će biti u zemlji. Pa mi je cilj da zemlja bude koliko toliko ugrijana. Ne mora biti jako topla, ali dovoljno da nešto "ozbiljnije" raste.

Ppsupercop, misliš da onda grijem samo taj dio dana? Hmm... Možda..

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Adm
« Odgovori #4 u: 12 Listopada, 2016, 12:36:09 »
Ima video zapisa o raketnim pećima u staklenicima. Gledao sam to prije par godina, vidi ima li što zanimljivo. Meni se ipak više svidjela ideja da se kompostira u stakleniku, jer kompost grije i otpušta co2, a staklenik je mjesto gdje dio otpada i nastaje. Mnogo manje posla, i stvar funkcionira ako otputuješ na par dana. Kažu da je kompostiranje učinkovitije od spaljivanja (veća iskoristivost bio materijala), a na kraju dobiješ i pravi kompost umjesto pepela. Umjesto stabala koja ti trebaju za peć, za komposter je mnogo lakše uzgojiti materijal, pod pretpostavkom da oko kuće nemaš dovoljno materijala za takav komposter.
Problem je rješenje

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 12 Listopada, 2016, 13:30:33 »
Pa, zapravo, ideja mi se višestruko sviđa, jer budući da je staklenik spojen s kućom onda ne moram po zimi 30 metara po snjegu i blatu do komposta, nego ga istresem odmah tu.  ::) Da... A kakav komposter? Nešto najnormalnije, ili ima nekih tehnika da se grije gredica? Sad mi pada na pamet da bi postojeći (nerazgrađeni) kompost mogao staviti ispod gredice, po onom principu humka, pa bi se zemlja sama po sebi grijala, a novi kompost tokom zime bacam na hrpu.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Adm
« Odgovori #6 u: 12 Listopada, 2016, 13:50:53 »
Pa kažu, minimalno 1m3, složeno naravno po propisima za kompostiranje.
Problem je rješenje

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #7 u: 12 Listopada, 2016, 14:00:27 »
Na koliko kubika staklenika?

ppsupercop

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #8 u: 12 Listopada, 2016, 14:22:27 »
Onaj deo od dana kada uzimaju CO2 ispuštaš dim unutra,kad troše kiseonik onda se greje akumuliranom toplotom,prosto...Za staklenik vidi još temeprature kod tebe preko tog grejnog perioda,neko će ti reći koliko duboko u tlo ide ta hladnoća od okoline,možda neke temelje izolovane do dubine gde  je T tla podnošljiva...
Kinezi imaju nekakve zidove od zemlje/gline koji im greju stajklenike,valjalo bi proguglati malo o tome...Pozz

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #9 u: 12 Listopada, 2016, 14:39:25 »
Vidio sam kineske staklenike. Iskopirali su moj dizajn.  ;)

Njihovi stalenici (tj. plastenici) se vode istom logikom kojom zidam i ja staklenik, tj. logikom kojom sam zidao kuću. Južna strana kompletno u staklu, a ostale tri strane su sazidane. Doduše, na kući sam morao napraviti kompromis i na sjevernu stranu staviti ulazna vrata, a na istočnoj i zapadnoj strani su omanji prozori i balkonska vrata. Ali Kinezi, koliko sam shvatio, ne griju svoje plastenike, nego jednostavno iznad određene paralele (gdje je po zimi hladnije) ih ne zidaju. Imaju zemlje ko blata, pa to nije problem.

Na južnu stranu svakako mislim staviti betonski temelj zbog krtica i voluharica. Toplinska izolacija tog temelja zapravo nije loša ideja!

ppsupercop

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #10 u: 12 Listopada, 2016, 16:30:42 »
Ma,samo dok provalim gde su blizu meni(Bgd.SR)zakupili zemlju i obrađuju....Daleko mi da se cimam do Leskovca to je na jug ''dva dana jahanja'' od mene....Poslikaću i kačim na forum...Pozz.
« Zadnja izmjena: 13 Listopada, 2016, 08:42:00 od ppsupercop »

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #11 u: 13 Listopada, 2016, 08:39:03 »
Imao sam raketu u mom mikro plasteniku i baš sam je juče dao prijatelju, nije dobro radila bez ventilatora na odvodu. Sad kad sam je skinuo sa dugih cevi koje su išle ispod zemlje kao što si ti hteo da uradiš vidim da ne radi i bez tog opterećenja. Zeznuo sam neke stvari u konstrukciji, možda jednom napravim novu jer su cevi ostale u zemlji.
Prva je ideja bila kao što je Nikola predložio kompost ali za to jednostavno nije bilo mesta (moj plastenik je 3x3m) i grdno sam se namučio da izbacim taj kompost ali je grejao i smrdeo...dok je bio u plasteniku.
Na kraju, posle nekoliko godina ispostavilo se da mi i ne treba grejanje, jer plastenik koristim za rasad i par dana hladnog vremena mu retko smeta. Pošto je u gradu i temperature su mnogo veće nego na selu pa nema problema.
Ako imaš visinsku razliku izmedju kuće i budućeg plastenika onda je to idealno mesto za postaviti cev uz temelj kuće.

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #12 u: 13 Listopada, 2016, 10:08:44 »
Imam visinsku razliku. Za sada mi se ideja s kompostom više sviđa, jer nemam nikakvog dodatnog posla. Smrad iz komposta mi JE jedna od većih briga u ovoj ideji (jer imam blakonska vrata prema stakleniku), ali nadam se da ću kompost uspjeti održati kvalitetnim, pa neće biti truljenja, već samo razgrađivanja.

I meni je staklenik 3x3, pa zato imam dva moda. Jedan su dodatne vertikalne gredice (stalaže), a drugi je da ću saamo staklo (tj. najlon ove zime) izvući jedan metar naprijed na južnu stranu (4x3), tako da taj metar gredice i stalaža ima svjetlost još i sa istočne i sa zapadne strane. Na sjevernom zidu će biti radna ploča i sudoper (blizu mi je kuhinja, pa samo izbacim cijev van fasade), a ispod radne ploče bi onda mogao biti kompost.

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #13 u: 13 Listopada, 2016, 10:54:59 »
Nema šanse da ti stane pristojna gomila komposta koji bi se zagrejao u tako mali prostor. Računaj da osnova treba da bude bar 1,2x1,2 metra i isto toliko u visinu, pa onda još toliko prostora gde bi prevrnuo gomilu i na kraju dovoljno mesta da se razmašeš vilama i lopatom. Ako se doda još prostor za manipulaciju, dvoje vrata koje ćeš imati na tako malom prostoru, sudoper, gomila alata i pribora...
Evo kako je izgledao moj plasteničić proletos:

« Zadnja izmjena: 13 Listopada, 2016, 10:56:38 od Dzionik »

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #14 u: 13 Listopada, 2016, 11:37:40 »
Super plastenik. Dobro si primjetio da ću imati dvoje vrata. Jedna postojeća (balkonska) na istoku i jedna koja sada zidam na sjevernom zidu. Znači da će mjesta za radnu ploču, tj. kompost ispod biti oko metar i pol i jedno metar visine. E sad, ako bi 1,2 m3 komposta bilo dovoljno za tvoj plastenik, računam da bi ovaj moj komdać mogao biti dovoljan za moj, jer je dramatično bolje termoizoliran na tri strane + krov (zapravo, nemam para sada za krov, tako da će za sada isto ići najlon) i još je s jedne strane ima topli zid. Jest da je to ona najhladnija soba čija vrata zatvaram kad se vani spusti ispod -10'C, ali zato kažem da su benefiti grijanog staklenika uz kuću višestrani.

A za prevrtanje, istina, nema mjesta, pa ću se morati pouzdati u kvalitetno naslagivanje...

E sad, sa zapadne strane su mi stepenice koje vode na terasu na katu, a iza stepenica zid, tako da i ispod stepenica dobivam nešto dodatnog prostora, npr. za alat, teglice i sl. Ma mislim da će to dobro funkcionirati, ali sve se bojim da će i snjeg pasti dok ja to dovršim...  :crying: Noćas sve smrzlo. Srećom da sam buternat tikve (zadnje što mi u vrtu još raste, osim kupusa i nešto paprike) navečer pokrio novinama, da ne smrznu. Ne možeš ni zidati po takvom vremenu... Čini se da će danas biti sunčano, ali zbog loših mikroklimatksih uvjeta, evo pol 12, a kod mene još uvijek magla. Sunce cijelo jutro pokušava izaći, ali ne uspjeva.

Imate vi ovdje možda temu o orgonskim topovima, ili da ju ja kod sebe započnem na hoax podforumu?  :001_rolleyes:

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.