Zapamti

"Čovjek bez volje kao nož bez oštrice."

Autor Tema: Uklanjanje stabala bez sječe  (Pročitano: 7069 puta)

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 718
  • -Receive: 218
Uklanjanje stabala bez sječe
« u: 16 Siječnja, 2018, 23:31:48 »
Umjesto vječnog rezanja motorkom i mukotrpnog kopanja korijena primjetio sam da je najbolje kada se voćka sama posuši i počne trunuti kod korijna pa se samo gurne da opadne.

Da li bi tako išlo s agacijom ili orahom, da se zareže kora ukrug pa se drvo samo posuši za par godina?

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 785
Odg: Uklanjanje stabala bez sječe
« Odgovori #1 u: 04 Veljače, 2018, 22:00:52 »
Ukoliko napravis krug okolo, dovoljne debljine da se ne moze ponovno povezati, svako drvo ce se posusiti, samo je pitanje vremena. Korijen ne raste bez lisca, drvo ne zivi nekompletno.
No, neka drva posjeduju vise pohranjene energije pa mogu potjerati ponovno iz korijena u slucaju da maticno drvo strada.

Za bagrem znam da se profesionalno razmnozava s posebnim plugovima, koji izmedju posadjenih maticnih stabiljka rade brazde koje trganjem korijena uzrokuju da na tom mjestu izidje mladica, novo drvo. Ne znam da li bi 'probio' negdje ukoliko se samo kora oljusti...

"Slonovo uho" (ne znam naziv, to je ono sto je Nikola sadio, brzo raste), pak znam da uvijek nanovo krene 'od nule' ukoliko ga se do zemlje posjece, no, to vazi samo u slucaju da mu se to dopusti, odnosno da ga se sjece jednom godisnje. Kada bi se naredno vrijeme tokom godine organizirano trgale mladice, nema mu drugo nego da se posusi, cim iskoristi pohranjenu energiju.

Za tresnju znam da nije potpuno strunula u zemlji (dakle korijen) ni nakon 30-ak godina, vjerujem da bi i s orahom bilo slicno.
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 718
  • -Receive: 218
« Odgovori #2 u: 05 Veljače, 2018, 16:54:03 »
posjekao sam jedan mali bagrem baš u razini zemlje da prije istrune i već sljedeće godine sam imao stotinjak izboja od 2m tako da sad neprohodno. Sljedeći put ću oguliti koru dok se korijen ne osuši.

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 785
« Odgovori #3 u: 04 Svibnja, 2022, 20:36:12 »
U knjizici za uzgoj gljiva savjetuju da se panjevi bukve iza sjece pretvore u mjesta uzgoja gljiva, gdje se dobiva dvostruka dobit - same gljive i panj strune za 3 godine, jer ga gljiva razgradi. Iza ga je lako iscupati jer se drobi i puca.
E sada, za bukovacu pise da ide na bukvu, vrbu, kesten... trebalo bi vidjeti ako bi se primila na bagrem.
Pretpostavljam da orah, maslina i slicno su preotrovni i pretvrdi za bukovacu, ali tko zna, mozda postoji neka druga gljiva koja bi odradila posao.

« Zadnja izmjena: 04 Svibnja, 2022, 20:39:09 od Harp »
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.