Zapamti

"Ako jedna riječ ne pogodi cilj, tisuću riječi gubi smisao."

Autor Tema: Kompost od Zrinjevca  (Pročitano: 10152 puta)

klica

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 4
Kompost od Zrinjevca
« u: 09 Travnja, 2018, 13:24:01 »
Čuo sam da se kompost može jeftino kupiti od Zrinjevca. Svaki građanin Zagreba ima pravo dovesto do 2 tone biootpada pa oni od toga rade kompost. Što mislite da li bi takav kompost bio dobar za uzdignute gredice za povrće. Bojim se jer nisam siguran s čim su sve ljudi spricali to što su dovezli od čega oni rade kompost. Gdje vi nabavljate svoj kompost?
« Zadnja izmjena: 17 Srpnja, 2019, 23:04:53 od Nikola »

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 572
  • -Receive: 210
Odg: Kompost od Zrinjevca
« Odgovori #1 u: 09 Travnja, 2018, 17:34:53 »
Većim dijelom kompostiram sam, ostatak kupujem u Bauhausu, onu najjeftiniju zemlju za cvijeće, 40 litara oko 30kn.

Gredici treba prve godine kompost ali ga kasnije naprave gliste same.
Moj recept je bio isti kao i za keyhole garden, imaš na forumu temu.
Na dno krupnije kamenje za drenažu, deblje grane pa sitnije, malo zemlje, zelena masa -sve što nađeš na vrtu i okolo i na to zemlja.
Na jesen stavim po gredici sve zeleno iz vrta, 2 vreće ovčjeg gnoja i pokrijem sa kartonom i barem 2 sloja starih tepiha i na proljeće imam razrahljenu zemlju i kompost. Imaš i o tome slike u temi Proljeće u mojem vrtu.
Uglavnom je bit svega da se što manje mučiš, te visoke gredice ne mogu biti 'prave' već prve godine nego im treba vremena da se 'aktiviraju'

klica

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #2 u: 09 Travnja, 2018, 20:48:39 »
Vidio sam onaj post. Mogu li umjesto krupnog kamenja nabacati krupnu ciglu? čini mi se da bi ona mogla zadržati vlagu pa ju ispuštati tijekom suše. Neki stavljaju i karton na dno. Trebam li ga i ja staviti?

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 572
  • -Receive: 210
« Odgovori #3 u: 10 Travnja, 2018, 16:17:57 »
Ja ne bih stavljao na dno karton.
Bit će dosta dugo slabo propustan za vodu pa ćeš imati jezero umjesto gredice ako padne jaki pljusak. Zato ide kamenje i drvo na dno kako bi voda mogla odlaziti. A drvo će upiti dovoljno vlage da ju ispušta nekoliko dana.
Cigle nisam imao dovoljno za eksperimentiranje, pokušaj pa nam javi rezultate  :001_cool:

klica

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #4 u: 10 Travnja, 2018, 20:57:29 »
imam nešto starih paleta. to je jelovo drvo koje nije s ničim tretirano. da ih narežem pa nasložim po dnu?

klica

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 11 Travnja, 2018, 20:22:38 »
Nadam se da sam dobro napravio. Ako mislite da je krivo recite mi prije nego li sam na to nabacao kompost.

nabacao sam nacjeckanu paletu i gredu

potom sam nabacao lišće s hrpe od prošle godine i dobro nagazio.

Nitko mi nije odgovorio da li da kupim kompost od Zrinjevca.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 969
  • -Receive: 451
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #6 u: 12 Travnja, 2018, 01:51:56 »
Čuo sam da se kompost može jeftino kupiti od Zrinjevca. Svaki građanin Zagreba ima pravo dovesto do 2 tone biootpada pa oni od toga rade kompost. Što mislite da li bi takav kompost bio dobar za uzdignute gredice za povrće. Bojim se jer nisam siguran s čim su sve ljudi spricali to što su dovezli od čega oni rade kompost. Gdje bi nabavljate svoj kompost?
Kubik tog komposta je 140 kn.
Ako dovezeš autoprikolicu u koju stane barem pola kubika onda platiš 70 kn.
Ako doneseš vreće i u njih trpaš kompost, cijena je puno veća i nije prikladna za ovu namjenu koju Ti trebaš Klica.
Ja sam prošlogodišnje jeseni istovario planiranu količinu komposta po vrtu i taj kompost još je dodatno odstajao i prezimio a koristiti ću ga ovog proljeća.
Kod kupnje tog komposta, primjetiti ćeš da nije prosijan na sitno, jer u njemu ima dosta sitnih grančica.
Veliki dio mase za kompostiranje u kompostanu, dolazi od orezivanja grana drveća i živica, te košnje trave.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 139
  • -Receive: 91
« Odgovori #7 u: 13 Travnja, 2018, 12:31:44 »
U mojoj okolici (VG) je kamion zemlje od cca 8-10 kubika 800 kuna. Mala prikolica stajskog gnoja je 200 kn, a nama je bila previše za vrt od cca 150m2. Mislim da je kompost od Zrinjevca veoma upitne kvalitete za uzgajanje hrane. Što je Fazy rekao - dosta doalzi od granja i drveća, svašta melju u svojim strojevima, a to granje, lišće, trava - su uglavnom sa zagrebačkih cesta, gdje znamo kakav je promet. Također - ne znam špricaju li travu s nečim, ali vjerujem da da. Pa onda ono cvijeće koje sigurno špricaju bespoštedno. Mislim da je unutra prisutna ogromna količina otrova, teških metala i tko zna čega.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.