Hvala Stjepane!
Na Tvojim fotkama je kaminska peć, koja na izlazu ima visoke temperature dimnih plinova i tu se nemože pojaviti kondenzat.
Ja koristim svoju raketnu peć sa početka ove teme, i očito da su izlazne temperature puno niže. Kondenzat se pojavljuje sve do temperature od 55
0C!, a cijevi koje sam postavio, mogao sam držati dlanovima, tako da zaključujem da je problem u niskim temperaturama dimovodnih cijevi.
Tolika kondenzacija se pojavila sada, dok je vanjska temperatura 16
0C!? Kolika bi tek bila zimi, kada sve starta od "0"!? (prostor se ne koristi stalno nego povremeno).
Sve sam rastavio i vratio onako kao je bilo na početku (izlaz peći pri podu, (u ravnini sa ložištem), preko koljena; cijevi od 1 metra i drugog koljena u zid u dimnjak visine 5 m, i sad opet radi super.
Postojeći otvor u zidu iskoristiti ću za prisilnu ventilaciju iz negrijane prostorije u grijanu prostoriju, (kao "hladan" zrak odmah u podnožje peći), ili ću kroz taj otvor dovoditi topao zrak u negrijanu prostoriju sa vrha peći.
Robert je na izlazu iz rakete postavio 8 koljena, a ima staklo na vratima:
! No longer availableJedina razlika između te dvije peći je da je ložište robertove peći od šamota, a kod moje peći metala izoliranog kamenom vunom. (I vanjski dio ložišta toplinski ću izolirati)ć
Najveća, i po meni bitna razlika je da je robertova peć "tanja", to jest plinovi sa vrha heat risera puno brže struje prema dnu peći i na izlaz u dimovodne cijevi, jer je razmak između vanjskog promjera heat risera i unutarnjeg promjera "bačve" puno manji nego kod moje peći.
Zato Robert ima visoke dimne plinove na izlazu iz peći od 100 do 60
0C:
! No longer availabledok kod moje peći najveći dio topline ostaje na "bačvi" (radi se o limu debljine 3mm od stare posude za hidrofor).
Pažljivim promatranjem ovog drugog videa, sada sam primijetio da je Robert odustao od idejnog plana peći i peć umjesto kao u prvom videu preko 8 koljena, spojio direktno u dimnjak!
I kao najvažnije, promjer cijevi koje sam koristio je samo 12 cm (kao i heat risera).
Stjepan i Robert koriste veče promjere!
Zato, zaključujem, RMH mora imati promjer 20 cm, kako bi imao dovoljan termički kapacitet, za grijanje bačve i toplinske klupe.