Zapamti

"Ako je netko umoran da ti dade osmijeh, daj ti njemu svoj."

Autor Tema: Raketna peć by Goran.P  (Pročitano: 167709 puta)

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 969
  • -Receive: 451
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: Raketna peć by Goran.P
« Odgovori #105 u: 26 Siječnja, 2015, 13:31:37 »
Nikola kaže:
Ne bih rekao da ovakvi dodaci mogu pomoći kod paljenja vatre, prije bih rekao da ulaze za dodatni zrak treba zatvoriti dok se vatra ne razgori. Moram podsjetiti da se meni dim vraćao u prostor nakon rekonstrukcije peći, i trenutno smatram da je to bilo upravo zbog nehotičnih otvora za zrak na spoju heat risera i metalne kape. Isprobavajte malo s tim dodatnim zrakom, ali predvidite mogućnost regulacije tog zraka, kao i potpuno zatvaranje.
Mislio sam, Nikola, na upuhivanje zraka malim ventilatorom, na koji naćin bi taj zrak bio doveden 10 cm ili više unutat heat risera, a svojim strujanjem prema gore, "povlačio" bi plamen i dim u heat riser.
Apsolutno si u pravu Nikola, da treba predvidjeti mogućnost zatvaranja sekundarnog, kao i primarnog zraka, da se peć ne hladi nakon gašenja vatre.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #106 u: 26 Siječnja, 2015, 13:50:29 »
Evo, smanjio sam veličinu fotki, pa se nadam da će proći:

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Adm
« Odgovori #107 u: 26 Siječnja, 2015, 14:12:03 »
Nikola kaže:
Ne bih rekao da ovakvi dodaci mogu pomoći kod paljenja vatre, prije bih rekao da ulaze za dodatni zrak treba zatvoriti dok se vatra ne razgori. Moram podsjetiti da se meni dim vraćao u prostor nakon rekonstrukcije peći, i trenutno smatram da je to bilo upravo zbog nehotičnih otvora za zrak na spoju heat risera i metalne kape. Isprobavajte malo s tim dodatnim zrakom, ali predvidite mogućnost regulacije tog zraka, kao i potpuno zatvaranje.
Mislio sam, Nikola, na upuhivanje zraka malim ventilatorom, na koji naćin bi taj zrak bio doveden 10 cm ili više unutat heat risera, a svojim strujanjem prema gore, "povlačio" bi plamen i dim u heat riser.
Apsolutno si u pravu Nikola, da treba predvidjeti mogućnost zatvaranja sekundarnog, kao i primarnog zraka, da se peć ne hladi nakon gašenja vatre.

U redu, ventilatorom, ali to i dalje stvara višak zraka u hladnom heat riseru i najkraći put da taj zrak napusti peć je kroz ulaz ložišta. Kod najosnovnije izvedbe ovakvih peći, vatra gori prema dolje a dim se ne vraća iz jednostavnog razloga što zrak vrlo teško može kroz jednu rupu ulaziti i izlaziti. Može, naravno, ako je to jedina rupa u sistemu, ali ako postoji još jedna, zrak će najradije kroz jednu ulaziti, a kroz drugu izlaziti. Kada dodamo još jednu rupu u sistemu, zrak će najvjerojatnije ulaziti kroz manju, a izlaziti kroz sve ostale zato što je drastično povećao svoj volumen. To je naravno samo pretpostavka na temelju mog iskustva, a ja naravno pozdravljam svako nastojanje da se ta pretpostavka sruši, čime ćemo obogatiti naše razumijevanje ovakvih peći.
Problem je rješenje

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #108 u: 26 Siječnja, 2015, 14:22:53 »
Točno tako, Nikola. Zrno prakse cijenim više od hrpe teorije, a hrpa prakse kakvu Ti imaš vrijedi više od brda teorije. Zato pričekajmo rezultate. Pretpostavljam, da ih Goran već ima, ali ih ne stigne prezentirati.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Adm
« Odgovori #109 u: 26 Siječnja, 2015, 14:44:11 »
Što misliš o ovakvoj izvedbi? Gotovo isto to što si ti predložio, samo "C" profil ne uvlači zrak izvana, nego početka ložišta.Osnovni postulati raketnih peći bili bi tako zadovoljeni, a ostalo je isto kako si ti napravio.
Problem je rješenje

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #110 u: 26 Siječnja, 2015, 15:13:45 »
Pa to je super što si to tako lijepo nacrtao. Imamo ideje koje treba realizirati i vidjeti kako je bolje napraviti. Eh zbog toga se i družimo i razmjenjujemo stečena iskustva.

Hvala Ti Nikola na ovom forumu (mislim da je to Tvoj projekt?).
Ono na mojim fotkama je samo privremeno posloženo i fotkano, kako bih prikazao princip rada. Naime prvotna ideja je bila da cijelo metalno ložište iznutra obložim onim šamotnim ciglama, ali sam se prestrašio da će mi takva peć biti preteška za prenošenje, pa sam napravio onu peć od stare hidroforske posude, a koju još moram dotjerati. Naredne peći ću svakako raditi od šamota ili gline, a tu će mi i te kako poslužiti Tvoje i iskustva ostalih graditelja sa ovog foruma.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 718
  • -Receive: 218
« Odgovori #111 u: 26 Siječnja, 2015, 15:17:07 »
Dobra ideja faz, nisam još nigdje vidio ovakav profil u ciglerici  :)

Vjerojatno zato kad radiš s metalom lakše je napraviti onda cijeli metalni rmh. A i taj profil bi trebao biti debljeg mesa da izdrži 1000C, makar i debeli profil se može listati ako nije od specijalnog čelika.

I dosta mi se čini veliki presjek profila, možda obična cijev fi10mm bi bila dovoljna, ovako nešto na kraju videa:

My Rocket stove Part One: Design

Prema Peteru (čovjek ima više prakse i testiranja od svih nas zajedno), dovoljno je 5% zraka unijeti za sekundarno sagorijevanje. Tercijarno ni nema jer je sagorijevanje savršeno:

http://www.dragonheaters.com/shippable-core-development-history/
http://www.dragonheaters.com/how-rocket-heaters-work/

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #112 u: 26 Siječnja, 2015, 16:06:36 »
Da, zbog ložišta prikazanog na ovom linku kojeg spominješ:

http://www.dragonheaters.com/how-rocket-heaters-work

stvarno patim. Volio bih da si to možemo dosegnuti ili ostvariti.
Postoji naime mogućnost da se napravi drveni šalung, u koji se natoči šamotna smjesa, kako je Ti TB nazivaš "kašasta", a nakon paljenja taj unutarnji šalung izgori i ostane ložište veličine kakvu si zamislio i to bez spojeva. Samo treba "pronaći" dovoljno dobru "kašu".
« Zadnja izmjena: 30 Siječnja, 2015, 23:18:10 od fazy »

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #113 u: 26 Siječnja, 2015, 20:02:45 »
ja bih isto najradije kupio gotovog dragona umjesto da godinu dana izučavam materiju i kada napravim rmh nisam siguran da sustav nema mane ;)

kaša nije problem, ali mora biti izolator, pretpostavljam da je neka kombinacija perlita i vatrostalnog cementa (bez šamota),

problem je napraviti kalup sa sitnim zavijutcima za potpuno sagorijevanje.

riser je jednostavni kvadratni od vermikulitnih ploča.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #114 u: 26 Siječnja, 2015, 20:32:59 »
Joj, TB, pa ne živimo u savršenom svijetu. Čim smo se odlučili živjeti u materijalnom svijetu pristali smo na nesavršenost.

Hajde molim Te, poslušaj kako zvuči "savršeno" odsvirano djelo nekog klasika glazbe na najmočnijem i najsavršenijem kompjuteru, - zvuči nesavršeno upravo zato jer nema onih malih nepravilnisti (nema  "duha"). Isto tako kad kupiš gotovo, to može biti savršeno ali nema one vlastite komponente stvaraoca.
Kad poznati virtuoz na nekom instrumentu odsvira isto ono djelo, svi se dive i plješću.
Kad napraviš nešto svojim rukama, onda plješčeš sam sebi i ne treba Ti publika, bitno je da si zadovoljan i sretan svojom kreacijom koliko god ona nesavršena bila.
Zato pusti savršenost i molim Te, javi kako glasi recept za "savršenu kašu".

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #115 u: 26 Siječnja, 2015, 22:24:57 »
izolacione cigle za visoku temperaturu.

sekundarni zrak pomoću metalnog umetka ili cijevi.

vidiš da se receptura svakim danom mijenja ;)

vidiš ovaj video gore, čovjek je sve savršeno napravio i opet mora sve rastavljat jer se metal lista.

ja kad jednom složim rmh, nema više popravaka i dorada, mora raditi kako spada  :biggrin:

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #116 u: 26 Siječnja, 2015, 22:29:48 »
Super TB, imaš moju potpunu podršku.
Nego, što kažeš da se mi preselimo na Tvoju temu, ovdje smo se raspisali na goranovoj temi a Goran samo radi i ne stigne pisati!?
« Zadnja izmjena: 26 Siječnja, 2015, 22:36:16 od fazy »

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 50
  • -Receive: 110
  • Čovjek je svemoguć, samo ako si to i dopusti biti.
« Odgovori #117 u: 26 Siječnja, 2015, 23:45:44 »
Wow dečki, pa baš ste bili kreativni... Ne stižem na forum, već mi je sezona počela :( no pročitao sam i drago mi je da se nešto "kuha"
Pozdrav!!
Može se, možda ne odmah, ali se može...

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 50
  • -Receive: 110
  • Čovjek je svemoguć, samo ako si to i dopusti biti.
« Odgovori #118 u: 06 Veljače, 2015, 19:57:20 »
Bok svima, prijatelji !!!!!!!!!!!
Jučer me je Fazy trgnuo iz kolotečine pa se evo javljam! Nikola, prvi si pitao za sliku velikog ložišta RMH, evo je dole.
Vidljivo je nekakvo zdanje u kombinaciji šamotne šestice, lima i cijevi; ovako, pokušaj je bio da se napravi veliko ložište po principu Fire & Forget,
unutra stvarno stane puno drveta i to većih komada i gori dosta dugo no nisam primjetio višestruko produljenje vremena između punjenja.
Nasuprot tome dobio sam limenu površinu koja isijava toplinu, veći zid ložišta koji isijava toplinu, topliju vatru u tom dijelu a ostatak je više manje isto...
Četiri cijevi koje vidite u kutevima imaju zadatak uvođenja zraka u ložište i to pri dnu i imaju isti poprečni presjek kao i Burn Tunnel.
Dimljenja nema, sve radi kako treba, zrak je doziran na osam strana unutar ložišta kroz otvore u cijevi izrezane plazmom.. :001_cool:
Na izlazu iz dimovoda na fasadi situacija je nešto lošija, u početku loženja treba više vremena da se postigne "čisto"sagorijevanje no kad nastupi traje!
Sve u svemu došao sam do zaključka da je to ok ali mislim da je bolje napraviti RMH s većim tunelima, recimo 20x20 cm pa da vidimo kamo idemo...
Ovu tvorevinu ću srušiti i vratiti kako je bilo te u tom procesu ugraditi cijev za dovod sekundarnog zraka na sam kraj Burn Tunnel-a.
Raditi ću to tako da cijev 40x40mm zavarim pod 90 u obliku slova "L" i da kraći dio izađe u gornjoj zoni početka Burn tunnel-a a duži da ide po unutrašnjoj bočnoj strani istog na taj način zagrijavajući zrak u samom srcu Tunela.
Zrak će tako zagrijan izletiti pred kraj tog tunela i u podnožju Heat Risera pomiješati se s plinovima.
Očekujem dobar efekt. Montirati ću i prozorčić da to mogu i vidjeti ::)
Eto ekipa, toliko od mene za sad, ali imati ću brzo još...
Pitanje za TB-a: prijatelju, samo kuriozitet, jesi li Djevica u horoskopu?

Btw, smislio sam da si napravim jesan Rocket Heater od stare autoplin boce... Nabavio bocu, šamotke od 2cm i limove za to zatvoriti te mi još nedostaju keramičke granule (puhana glina) jer ću s njima i glinom pomiješanim u nekom siromašnom omjeru odraditi izolaciju "J" Tuba...
Može se, možda ne odmah, ali se može...

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #119 u: 07 Veljače, 2015, 19:46:48 »
odlično, bitno da temperatura raste!

Zašto je topli zrak bolji od hladnog kada je kod naftnih motora bolje sagorijevanje sa hladnim zrakom jer sadrži više kisika?

Inače prema fugama i radnoj okolini više ti ideš na djevicu, ja sam strijelac koji polako uči vještine drugih znakova  :biggrin:

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.