Zapamti

"Čak i perje može potopiti brod."

Autor Tema: Raketna peć by Goran.P  (Pročitano: 167709 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Adm
Odg: Raketna peć by Goran.P
« Odgovori #135 u: 12 Veljače, 2015, 08:57:41 »
Veoma hrabro. Nisam stigao ništa napisati nakon prethodnih tvojih slika, na putu sam stalno i spor mi je internet.

Sad vidim da odustaješ od ovog dizajna i ideš na dugu cijev za sekundarni zrak, ali volio bih prokomentirati ovu ideju. Imaš veliki volumen feed tubea kao kod klasičnih peći, i dovod zraka u podnožje tog volumena isto kao kod klasičnih peći. Zato me ne čudi da nema produljenja gorenja, vjerujem da vatra vrlo brzo zahvati cijeli volumen drva, odnosno imaš u tom dijelu jednu veliku vatrenu kuglu. Temperature, vjerojatno ogromne. Dok klasičnu raketnu peć ne moraš niti zatvarati da bi radila propisno, ovo vjerojatno treba biti neprestano zatvoreno, pa ne znam kako bi dodavao drva na vatru. Možda kad se sve ugasi, i ostane samo žar?

Izgleda mi kao da ti rješenje ide u smjeru ruskih peći, koje su vjerojatno savršenstvo ovog posla, ili možda nekog hibrida s velikom komorom za drva i heat riserom. Heat riser bi onda služio, kao u raketnoj peći, da osigura cug i da u njemu izgori sve što nije ranije, a velika komora služi gotovo isključivo za pirolizu. Ako je to smjer kojim misliš ići, onda bi tu komoru očito trebalo napraviti dovoljno veliku da se samo jednom na dan puni. Jednom se napuni, zatvori, i vatra gori nekoliko sati. U tih nekoliko sati, zagrijati će veliku toplinsku masu koja grije prostor ostatak dana.

Ako nisi mislio tim putem, onda bih rekao da feed tube mora ostati malen, i njime mora dolaziti primarni zrak, kako bi taj zrak hladio gornji dio drva. Dok god ga zrak hladi, ono neće planuti, i zato u raketnim pećima uvijek gori samo dno drva, što osigurava dugo gorenje.
Problem je rješenje

zeljac

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 7
« Odgovori #136 u: 12 Veljače, 2015, 10:07:42 »
Mislim da Goran.P radi na principu DownDrafta. Namjera je prvo izazvati nešto kao pirolizu i sagorjet plinove a onda i nastali drveni ugljen. Sličnu stvar razrađujem i ja. Konačni cilj je dobiti duže vrijeme autonomije peći. No da, kao što si primjetio kod ovog oblika rješenja bi vrlo vjerojatno mogao bit problem dodavanja novog drveta, a dok nije sagorjelo staro. No svaki problem se može rješiti, nadajmo se.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #137 u: 12 Veljače, 2015, 10:57:38 »
Kako je moguće da postoji downdraft, kada se zrak upuhuje u dno feed tubea?
Problem je rješenje

zeljac

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #138 u: 12 Veljače, 2015, 11:03:38 »
Moguće je. Nimalo komplicirano. Evo pogledaj video.    Rocket 177XLD   Čovjek je napravio sjajnu stvar. Da još stavi staklena vrata i na lošište????? Da, vjerojatno bi trebalo tako nešto.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #139 u: 12 Veljače, 2015, 11:21:55 »
U tom primjeru, svo drvo gori odjednom i vjerojatno je potrošnja dosta velika, ali ne sumnjam da je izgaranje potpuno. Kada bi zatvorio gornju komoru (gdje su drva) imao bi sličniju situaciju Goranovoj peći, jer onda zrak ne bi mogao ući s gornje strane. Također, njegova je peć (iz primjera) zatvorena s gornje strane, vatra i dim koji idu gore bivaju povučeni prema dolje prije nego stignu izaći iz peći, peć je dosta duboka kako bi to omogućavala.

Dakle, ostajem pri mišljenju da zrak mora ulaziti gore da bi vatru tjerao dolje. Ako zrak ulazi dolje, vatra će ispuniti cijeli prostor koji joj je na raspolaganju, i progutati sva drva.
Problem je rješenje

zeljac

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #140 u: 12 Veljače, 2015, 11:34:28 »
Ovaj video sam stavio samo zato da bih demonstrirao taj DownDRaft. Znači moguće je napravit takvu peć. E sad na ovom ložištu s videa je problem dovoda zraka. Ložište je otvoreno i zraak se dovodi preko cijelog drveta koje zbog toga gori ubrzano. Ako pogledaš one Goranove slike vidjet češ četri kvadratične cijevi za dovođenje zraka. Takodjer ćeš primjetit i zarez na visini 1/4 svake cijevi. Iznad toga više nema zraka i gore je poklopac, metalna ploća. Znači iznad zareza, gdje više nema zraka nadajmo se da neće niti gorit.  Ideja je u ložištu zapalit vatru koja će pokrenut cirkulaciju toplog zraka u HeatRiser i propuh.  Taj plamen bi trebao i pokrenut pirolizu, zapalit doljni dio drva u ovom prostoru z drva s cijevima. Nastali propuh bi trebao prolazit kroz ciijevi držat zapaljenim, razžarenim donji dio drva i pirolitički plin odnosit u ložište.  Znači prvo bi se deslila piroliza a onda bi drveni ugljen pao u ložište i izgorio. Eto, mislim da bi to trebalo radit na taj način.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #141 u: 12 Veljače, 2015, 11:43:37 »
Ja se nadam da hoće. Ipak, iz vlastitog iskustva sam vidio na vlastitoj peći da plamen ponekad "frcne" prema gore, a ono što ga uvijek vraća na pravu stranu je ta silina zraka koja cijelim feed tubeom struji prema dolje. Također, ljudi koji su pokušali ložiti bambus stabljike, kažu da imaju problema s plamenom jer su stabljike poput cijevi, otprilike isto što je Goran napravio. Morali su ih cijepati. Zato me jako zanima kako će to Goranu raditi, neke stvari je gotovo nemoguće predvidjeti dok se ne isproba.
Problem je rješenje

zeljac

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #142 u: 12 Veljače, 2015, 11:46:30 »
Ma da. Jedva čekam da nam Goran prezentira gotovu verziju.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 969
  • -Receive: 451
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #143 u: 12 Veljače, 2015, 15:54:49 »
Goranovu ideja sa cijevima za dovođenje primarnog zraka u vertikalnom ložištu i metalnom pločom koja potpuno zatvara feed, smatram originalnom.
Kod vertikalnog feeda, poprečnog presjeka većeg od poprečnog presjeka ložišta, drva se ne hlade dovoljno, kao što je to jednostavno opisao Nikola, i dolazi do njihovog zapaljenja sa plamenom prema gore i djelomično sa plamenom u ložište, (jer su drva postavljena vertikalno prema gore).
Kako drva ne bi gorjela prema gore nego prema ložištu, potrebno je: 1)pritvarati vertikalni ulaz primarnog zraka ili: 2)sasvim zatvoriti vertikalni ulaz feeda, a primarni zrak dovesti sa prednje strane peći u visini istovjetnoj ložištu. Goran je, pošto nema prednjeg ulaza primarnog zraka u peć, sasvim zatvorio vertikalni feed, a primarni zrak kontrolirano pa čak i predgrijano, doveo u donju zonu feeda pomoču 4 metalne cijevi, koje su po mom mišljenju previsoko urezane (urezi za zrak višlji su od ulaza u ložište).
Zamoljevam Gorana, ukoliko ima volje i dovoljno vremena to isprobati, da prije nego rastavi sadašnje veliko ložište, proba smanjiti visinu tih otvora za zrak na vertikalnim cijevima, te da proba odstraniti 2 vertikalne cijevi, koje su dalje od ložišta, a da ostavi one dvije koje su bliže ložištu.
Također, što pretpostavljam da bi bilo najbolje rješenje, bilo bi dobro da visinu feeda još povisi, čime dobiva još veći volumen ložišta po visini, a sa gornje strane obavezno postavi vratašca, koja potpuno brtve (ili na neki drugi način za probu zabrtviti gornji kraj feeda, a kasnije, ako se to pokaže kao dobro rješenje, ugraditi vratašca), i da sa prednje strane peći u visini ložišta napravi otvor za dovođenje primarnog zraka, također sa vratašcima.
Ovo govorim iz svog iskustva sa svojom peći od hidrofora, koju mogu ložiti vertikalno ili horizontalno, a pri tom ako ložim horizontalno, vrata vertikalnog feeda moraju biti zatvorena i obrnuto. Također mogu napuniti vertikalni feed, zatvoriti ga sa gornje strane i primarni zrak dovoditi na horizontalnom feedu, što molim Gorana da isproba na svojoj peći.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 50
  • -Receive: 110
  • Čovjek je svemoguć, samo ako si to i dopusti biti.
« Odgovori #144 u: 13 Veljače, 2015, 20:59:02 »
Nikola je dobro pročitao što sam mislio. Fazy isto s namjerom daljnjeg eksperimentiranja. Možda je koncept i dobar i ja mislim da bi cijelo "pirolitičko" ložište trebalo biti niže i da je ulaz u horizontalni dio RMH vrh samog ložišta... Isto tako u taj koncept se slaže i top down fire ili naopaka vatra koja bi gorjela s vrha prema dnu hrpe i tako si sama projedala put i hranila se sporo. Tako radi moj sadašnji kamin i kanta drveta zagrije cijelu kuću a gori ravno 4 sata.
No budući da imam masu posla i da mi se ne da sad sve rasturati i preslagivati, ostati ću u uvjerenju da će moj gore opisani koncept raditi besprijekorno i da će spojiti čistoću roketice i autonomiju više klase :biggrin:
Ipak, potruditi ću se naći vremena da sazidam jednu roketicu s riserom od 20x20cm pa da vidim kako će to funkcionirati. Nadalje, promijeniti ću duljinu horizontalnog dijela i dodati onu cijev za sekundarni zrak. Mislim da će to biti super stvar. Imam baš taj osjećaj, a kad je tako, onda je to to!
« Zadnja izmjena: 14 Veljače, 2015, 21:26:44 od Goran.P »
Može se, možda ne odmah, ali se može...

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #145 u: 26 Kolovoza, 2015, 00:51:13 »
Poštovana ekipo Perforumaša sa odjela za raketne znanosti...

Lijep pozdrav i da vam odmah kažem da mi je drago da sam se vratio!!!
Mislim da je vrijeme učinilo svoje i da je sad sve na svom mjestu pa sam se eto i ja vratio... Povremeno sam provirivao na forum i čitao što se radilo pa ću sad iskoristiti priliku da se zahvalim za vaš angažman jer su to sve odlične informacije koje će mi zasigurno pomoći. Hvala svima koji su imali kontakta sa mnom, a nadam se da ćemo se opet družiti.
Dok sam bio odsutan, nisam čekao Godoa već sam nešto radio.
Srušio sam ono glomazno ložište od moje pečurke i vratio staro, ugradio sam sekundarni zrak kako sam i bio zamišljao i radio je besprijekorno, pri tome treba napomenuti da je bilo potrebno korigirati ulaz zraka u feed...
Montirao sam i turbo napajanje zrakom, pomoć pri vrlo hladnom startu ili slabom dimljaku, ispostavilo se da radi i bolje nego zamišljeno uz opasku da roketica treba biti pozidana iznimno jer inače dim nađe svaku i najmanju rupicu...
Onaj najavljivani eksperiment o produženju cijevi "za u klupu" na preveliku duljinu nisam napravio uslijed iznimnog povećanja obima posla koji me je potpuno obuzeo..
Na kraju svega, tamo negdje oko kraja lipnja moja eksperimentalna ROCKET STOVE biva rastavljena i sad evo čeka bolje dane...

Ipak, budući da je i velikom poslu došao kraj i ja sam na godišnjem od 05.08. pred nekoliko dana sam se sjetio neke prethodno nabavljene boce autoplina koja je trebala postati bačva jedne roketice za u garažu, pa sam se dao u nabavu materijala i danas započeo izradu toga čuda koje ima za zadatak da grije radionu/garažu moga prijatelja Robija ili služi meni na gradilištima tokom zime..
Sve u svemu, evo me nazad i nastaviti ću s onime što najviše volim, UČENJEM KROZ PRAKSU!!!!!!

Btw, Čestitke Prvivozaču na iznimno ekstra turbo najboljoj peći koju sam u životu vidio i koja je u istoj državi gdje i ja! Bravo e da, još nešto.. ne znam zašto ali svaki put kad vidim taj nick, ja pročitam Privovozač... Vježbati ću, majke mi!!!!

Pozdrav!!!!!!!!!

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #146 u: 26 Kolovoza, 2015, 09:50:29 »
Dobro nam se vratio, ljudino!

Budući da radiš "metalnu" raketnu peć, nemoj napraviti grešku i neizolirano ložište zavariti za kućište, kao što sam napravio ja, (u nestrpljenju izrade).
Zato Ti prilažem fotke svoje peći na kojima se vidi promjena boje metala kućišta, nakon skidanja boje i loženja peći.
Peć radi dobro, ali ipak gubi dio potrebne topline "u startu", na dijelu ložišta koje je spojeno sa kućištem.

Novu peć ću raditi tako da ložište izvedem od šamotnih cigli (bočne dijelove i strop, a dno će biti od metala ispod kojeg će ulaziti sekundarni zrak, koji če se zagrijavati prolazeći ispod ložišta skroz u heat riser, gdje će taj kanal završavati kao podignut prema gore u sam početak heat risera, tako da ga pepeo nikako ne može zatvoriti.

Uz ugradnju sekundarnog zraka, kakvu si zamislio Gorane, ovaj ti mali video svakako može pomoći:

! No longer available

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #147 u: 26 Kolovoza, 2015, 10:19:37 »
Evo i fotke detalja spoja ložišta sa kućištem, koja nije "otišla" u prethodnom postu:

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #148 u: 26 Kolovoza, 2015, 14:01:49 »
Fazy, Ti si moj Sensei...
Hvala na opasci. U planu imam napraviti ložište od šamota (dok ovo pišem, gorovo je, suši se od rezanja...) obići ga u metalnu košuljicu na udaljenosti od oko 3cm i među prostor ispuniti mješavinom liapora, perlita i gline.
Danas imam u planu izrezati "limariju" za košuljicu i popuntati ju prije varenja.
Dam si truda i poslikam malo do sada učinjeno pa postam...

Dragi prijatelji, hvala Vam na dobrodošlici. ;)

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #149 u: 26 Kolovoza, 2015, 14:30:21 »
...Srušio sam ono glomazno ložište od moje pečurke i vratio staro, ugradio sam sekundarni zrak kako sam i bio zamišljao i radio je besprijekorno, pri tome treba napomenuti da je bilo potrebno korigirati ulaz zraka u feed...

Hvala Ti Gorane na toj opasci, jer sa tom korekcijom postižu se odlični rezultati u radu raketne peći.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.