Zapamti

"Bogataš zavidi zdravomu siromahu."

Autor Tema: Raketna peć by Goran.P  (Pročitano: 167673 puta)

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 50
  • -Receive: 110
  • Čovjek je svemoguć, samo ako si to i dopusti biti.
Odg: Raketna peć by Goran.P
« Odgovori #225 u: 14 Prosinca, 2017, 18:14:51 »
Pozdrav ppsupercop!
Evo dimenzija: udaljenost od sljemena 150 cm
                        visina iznad sljemena      40 cm
Nema ničeg što smeta dimnjaku; jedna je kuća blizu no niža a slijedeća je preko ceste oko 20 m dalje.

Negdje sam pročitao da bi trebalo biti višlje (oko 100 cm) iznad sljemena ako je udaljenost manja od 230 cm... Ajmo s sugestijama, promišljenim i potkrijepljenim.

Hvala svima
Može se, možda ne odmah, ali se može...

ppsupercop

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 172
  • -Receive: 70
« Odgovori #226 u: 14 Prosinca, 2017, 20:09:30 »
Та kuća što je 20 m dalje ako je visočija od tvoje,i ako preko nje dune vetar,onda se sve prelije,prosto sjuri na tvoj dimnjak...
Da,valjalo bi tih 100cm iznad slemena i razmisli o onom elementu čiju sam ti sliku poslao....Kad udari vetar,onda se pokrenu one lopatice
koje prosto izvlače dim napolje....Pozz.i srećno!

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Adm
« Odgovori #227 u: 14 Prosinca, 2017, 21:03:40 »
Ja sam čitao da je dovoljno da malo prođe sljeme, a ako je dovoljno daleko od sljemena da može i niže. Po tim uputama napravio sam dimnjak, meni je oko 1m od sljemena i jedva ga malo prelazi. U mojoj blizini nema skoro ničega višeg od mog krova, osim nekog stabla 20 metara dalje. Iznimno vjetrovita lokacija. Dimnjak savršeno funkcionira kad je dan bez daška vjetra, kao i kad vani vjetar čupa stabla. Zapravo, nisam još doživio da mi dimnjak neće povući. Dimnjak je sa izoliranom keramičkom cijevi (schiedel) i visina je oko 5.5-6 metara od peći do vrha dimnjaka.

Ako sam ja dobro razumio tu aerodinamiku dimnjaka i probleme sa vjetrom, to kod mene ide ovako. Kuća predstavlja otpor za vjetar. Ako na kući postoji nekakav otvor, bilo prozor ili dimnjak, vjetar će nastojati tuda skratiti put. Ako je dimnjak niži od sljemena, onda vjetar "radije" ide kroz dimnjak pa dolje, nego gore preko kuće. Pogotovo ako se može ispuhati na suprotnoj strani kuće. Dakle, ako puše sa juga, a mi otvorimo vrata na sjeveru, vjetar ima tendenciju da puše niz dimnjak. Ako otvorimo prozor na jugu, vjetar ima tendenciju da ulazi kroz prozor i puše uz dimnjak. Naravno, objekti oko kuće jako kompliciraju putanju vjetra i ako se kuća nalazi na mjestu gdje se vjetar spušta niz veći objekt, onda je veća šansa da će mu naš dimnjak biti zgodan puteljak. Ipak mislim da 20 metara i nije tako blizu ako se radi o standardnoj kući, a ne o kineskom zidu.
Problem je rješenje

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #228 u: 14 Prosinca, 2017, 22:09:29 »
Hvala Nikola. Iskreno ne znam koliko je visok dimnjak od peći do vrha, no kako je stan na katu pod krovnom pločom a ulaz u zid na oko 80 cm od poda pa do stropa još oko 160, možda 150 cm od stropa do izvan krova i još cca 100cm do vrha, ja sam na jedva 410 cm ukupne visine, ako uopće. Mislim da je minimum 400 a ako uzmem u obzir da je i dimnjak blizu sljemenu i da ga nadvisuje s 40 cm umjesto 100, lako je moguće da kombinacija tih parametara daje taj rezultat.
Moram još napomenuti da mi je rečeno da peć dimi kod jake bure a za jugo nije bilo komentara. Još je jedna sitnica, do prije par dana dimnjak je u korijenu bio otvotren odnosno nisu postojala vratašca za čišćenje čađi. Na tom mjestu je bio otvor i prislonjen komad kulir ploče bez da brtvi. Vrata još nisam montirao no pred koji dan sam privremeno zatvorio otvor i zabrtvio ga. Tog je dana nastao video s onim peletima u Benderu. Roketica je neprekidno vukla a vani je puhalo vrlo jako jugo. Dimnjak je s južne strane i možda je zato bolje vukao...

Toliko.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Adm
« Odgovori #229 u: 14 Prosinca, 2017, 23:07:27 »
Ta vratašca na dnu, važno je da su zatvorena, moguće je da su raniji problemi djelomično i sa time povezani.
Problem je rješenje

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 969
  • -Receive: 451
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #230 u: 15 Prosinca, 2017, 01:34:38 »
Gorane, ovakva bi dimnjačka kapa sigurno bila od koristi.
Što jači vjetar puše,  (bez obzira na smjer puhanja vjetra), to kapa bolje "vuče".
To je zato što ovakva konstrukcija kape usmjerava strujanje vjetra, koje ulazi u kapu, prema gore i tako na izlazu iz kape nastaje pottlak koji ne dozvoljava da nagli udar vjetra "začepi" izlaz iz dimnjaka.

To je princip o kojem je Nikola govorio:
Meni se ti "ventilatori" na dimnjacima ne sviđaju previše, bučni su u radu. Trebalo bi napraviti nešto slično samo pasivno. Vijenac oko izlaza dimovodne cijevi pod koji bi se vjetar zavlačio i onda usmjeravao prema gore.

http://www.fluesystems.com/shop/Chimney_Cowls_Static_Anti_Downdraught.html
« Zadnja izmjena: 15 Prosinca, 2017, 01:36:59 od fazy »
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #231 u: 15 Prosinca, 2017, 16:13:07 »
Fazi Ti si sila, gdje si li samo našao tu dimnjačku kapu? Izgleda super a sigurno i radi odlično!
Ja se samo pitam koliko je to ok ako mi je dimnjak prenizak? Vjerojatno postoji razlog zašto dimnjak treba biti na određenoj udaljenosti od sljemena i odeeđene visine...
Ja imam osjećaj iliti tako mi se čini da : budući niži od propisanoga vrh dotičnog dimnjaka nalazi se u području gdje se vjetar (bura) prešavši preko sljemena zarotira prema dole i tako pritisne dim u dimnjak...
To mi se čini jer je vjetar (zrak) takav fluid koji se "lijepi" za prepreke i oko njih se rotira, tako se stvore područja nižeg i višeg tlaka. Taj se nesretni dimnjak nalazi  na mjestu gdje je ta pojava najjača pa se taj fenomen tako i manifestira.
Da je dimnjak dalje i isto visok pritisak vjetra ne bi u tolikoj mjeri "gurao"u dimnjak i isto tako da je na istom mjestu no višlji izdigao bi se iz područje turbulentnog strujanja zraka u područje lamilarnog strujanja pa bi Fazijeva kapa radila kao podmazana... Možda i previše?
Ima li to logike?

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #232 u: 16 Prosinca, 2017, 09:26:22 »
Odlično si to opisao Gorane.
Odlično je da je vrh Tvog dimnjaka viši od vrha sljemena krova (40 cm).
No mislim da jaki udari bure sprječavaju izlaz dima iz dimnjaka čak i pri horizontalnom kretanju zraka.

Dodavanjem ovakve kape, koja je visoka oko 60 cm, na vrh dimnjaka, isti će za 1 metar biti viši od krova.
Bitno je pri tome, da se pri prijelazu iz dimnjaka u kapu, poprečni presjek ne smanji na manje od polovice presjeka dimnjaka.
« Zadnja izmjena: 16 Prosinca, 2017, 09:45:36 od fazy »

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #233 u: 21 Prosinca, 2017, 20:22:27 »
Smisleni zaključak o najboljem smještaju dimnjaka (tokom projektiranja i gradnje kuće), sam se nameće, Gorane, a nakon zaključaka koje si iznio u svom prethodnom postu.

Ako postavimo izlaz dimnjaka tako da izlazi na sljemenu krova kuće, izbjegli smo potencijalne probleme sa strujanjem zraka oko dimnjaka.

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #234 u: 23 Prosinca, 2017, 20:12:43 »
Hvala prijatelju, dobro si to rekao, naravno uvjet je da se ima mogućnost projektirati mjesto dimnjaka...
ovako kad se naleti na postojeću poziciju ili postojeći dimnjak onda je za napraviti najbolje što se može. Kako god ovu ćemo zimu proći bez zahvata na dimovodu pa ćemo to odraditi na proljeće.

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #235 u: 25 Prosinca, 2017, 15:11:37 »
Poštovani Forumaši, prijatelji i kolege, iskreno Vam želim sretan Božić!

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 718
  • -Receive: 218
« Odgovori #236 u: 25 Prosinca, 2017, 17:28:20 »
sretan Božić svima! Odnosno sretan Festivus onima koji ne slave  :biggrin:

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 718
  • -Receive: 218
« Odgovori #237 u: 27 Siječnja, 2018, 23:16:20 »
Gorane, ti si isprobao sva veziva: glinu, šamot+staklo, vatrostalni cement, crni silikon... koji materijal je po tebi najoptimalniji za ložište, a koji za klupu?

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #238 u: 07 Ožujka, 2018, 23:46:08 »
Hahaha, da ogledalce :) Periskop, ravno u srce životinje, da nam nježnije polovice uživaju u "ekranizaciji" Danteovog pakla :)

Evo još jedne "ekranizacije":

! No longer available

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #239 u: 10 Ožujka, 2018, 21:43:45 »
Pozdrav Fazy!
Video je super, vrlo je atraktivan nema sumnje. Mogu ti reći da se već dulje vrijeme razmišljam da sagradim takvo što i da onda izvršim mjerenja jer me vrlo interesira koliki je zapravo gubitak energije na takvoj konstrukciji kroz staklo. Moje je razmišljanje da vjerojatno i nije od tolike smetnje jer se ionako u Riseru dešava sekundarno sagorijevanje koje nam donosi blagodati superiorne efikasnosti.
Ideja koju polako razvijam je da ložište (feed) i tunel (burn tunnel) sagradim u drugačijem presjeku te da mi takva konstrukcija omogući ugradnju stakla i samim time vizualni efekt koji je vrlo atraktivan.
Ne znam kakvo vi imate mišljenje o toj ideji no mene eto potiče na razmišljanje i akciju

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.