Ja sam čitao da je dovoljno da malo prođe sljeme, a ako je dovoljno daleko od sljemena da može i niže. Po tim uputama napravio sam dimnjak, meni je oko 1m od sljemena i jedva ga malo prelazi. U mojoj blizini nema skoro ničega višeg od mog krova, osim nekog stabla 20 metara dalje. Iznimno vjetrovita lokacija. Dimnjak savršeno funkcionira kad je dan bez daška vjetra, kao i kad vani vjetar čupa stabla. Zapravo, nisam još doživio da mi dimnjak neće povući. Dimnjak je sa izoliranom keramičkom cijevi (schiedel) i visina je oko 5.5-6 metara od peći do vrha dimnjaka.
Ako sam ja dobro razumio tu aerodinamiku dimnjaka i probleme sa vjetrom, to kod mene ide ovako. Kuća predstavlja otpor za vjetar. Ako na kući postoji nekakav otvor, bilo prozor ili dimnjak, vjetar će nastojati tuda skratiti put. Ako je dimnjak niži od sljemena, onda vjetar "radije" ide kroz dimnjak pa dolje, nego gore preko kuće. Pogotovo ako se može ispuhati na suprotnoj strani kuće. Dakle, ako puše sa juga, a mi otvorimo vrata na sjeveru, vjetar ima tendenciju da puše niz dimnjak. Ako otvorimo prozor na jugu, vjetar ima tendenciju da ulazi kroz prozor i puše uz dimnjak. Naravno, objekti oko kuće jako kompliciraju putanju vjetra i ako se kuća nalazi na mjestu gdje se vjetar spušta niz veći objekt, onda je veća šansa da će mu naš dimnjak biti zgodan puteljak. Ipak mislim da 20 metara i nije tako blizu ako se radi o standardnoj kući, a ne o kineskom zidu.