Zapamti

"Ako ne proživiš gorčinu hladne zime, možeš li uživati u mirisu šljivinog cvijeta?"

Autor Tema: Raketna peć Prvoga Vozača  (Pročitano: 65891 puta)

Nikola

  • Admin
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Postova: 2947
  • Adm
Odg: Raketna peć Prvoga Vozača
« Odgovori #45 u: 27 Svibnja, 2015, 13:19:32 »
Cijev od 5cm, mislim da je dovoljno. Odmah kupi i čep, ako postoji.

Ha, ha :) Moja je rekla da bi trebala napraviti članak razgovora sa ženama čiji s muževi/partneri gradili RMH :)

A vidi ovoga... je još netko morao spavati na balkonu dok ne završi peć?

Problem je rješenje

prvivozac

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 139
  • -Receive: 91
  • Postova: 181
Odg: Raketna peć Prvoga Vozača
« Odgovori #46 u: 27 Svibnja, 2015, 14:38:35 »
Ovaj je nadrapao, definitivno :)

prvivozac

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 139
  • -Receive: 91
  • Postova: 181
Odg: Raketna peć Prvoga Vozača
« Odgovori #47 u: 29 Svibnja, 2015, 10:45:19 »
Probaj donjeti suhu jelovinu i bukvu. Tada ćete oboje uživati u zvuku rakete.
Primjetio sam da je dobro kod gorenja moje roketice, da je prisutan neki sitniji komadić na primjer traka šperploče širine otprilike 5 do 10 cm, koja daje svježi plamen u ložištu, pa i ostala drva (krupnija), tada bolje gore.
Imamo grab, to je najbolje što se kod nas može dobiti, za loženje klasičnih peći. Jedino ga moram dobro posušiti. Znao sam u svoju staru peć ubacivati svašta, i kaloričnost iverice je strašna, nakon što bih ubacio koji veći komad bilo bi prevruće. Nadam se da neće biti prejaka, ali dobro da si mi dao ovaj savjet, zašto ne probati. Zašto jela? Zato jer lako gori?

fazy

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 969
  • -Receive: 451
  • Postova: 976
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: Raketna peć Prvoga Vozača
« Odgovori #48 u: 29 Svibnja, 2015, 11:01:50 »
Da, jelovina je dobra za potpalu (i komadići drvenih posudica za salatu i voće sa tržnice), a dok peć gori, daje veliki plamen, za razliku od bukve. I trake od šperploče, (širine oko 10 cm) su mi se pokazale odličnima za držanje konstantne vatre u ložištu. Jedino što izgaraju brže od večih komada drveta od bukve.
Još jedna prednost jele je, da se može lagano cijepati i kalati.
Drveni briketi dugo drže vatru.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

ppsupercop

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 172
  • -Receive: 70
  • Postova: 133
Odg: Raketna peć Prvoga Vozača
« Odgovori #49 u: 29 Svibnja, 2015, 14:33:41 »
Iskustva sa čišćenjem posle loženja jelovinom?
Kako sagoreva u RMH obzirom da ima puno smole u sebi?

fazy

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 969
  • -Receive: 451
  • Postova: 976
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: Raketna peć Prvoga Vozača
« Odgovori #50 u: 29 Svibnja, 2015, 14:55:37 »
Budući da jelovina sagorjeva u raketnoj peći, (a ne u običnom ložištu), sagorjeva potpuno, pa i ta smola sagorjeva u potpunosti i bez dima i gareži.
Iverica na primjer, u dimovodu običnih peći i dimnjaku proizvodi puno čađe (što zapravo predstavlja nesagorjele, "koagulirane" dimne plinove).
Kod gorenja u raketnoj peći, drvo sagorjeva postupno kako se gravitacijom spušta u ložište (kod vertikalnog feeda), pri čemu ima dovoljno zraka za kompletno sagorjevanje u primarnom plamenu, nakon kojeg slijedi heat riser, u kojem zbog visokih temperatura i dovođenja sekundarnog zraka sagorjeva sve ono što nije u primarnom plamenu. Konstrukcija raketne peči zahtijeva malo ložište koje je pri tome termički izolirano, i dovoljnu količinu zraka. Predaja topline u raketnoj peći, ne obavlja se u ložištu, (kao kod klasičnih peći), nego tek nakon izlaska sagorjelih plinova (ne možemo ih nazvati dimnih, jer dima nema) iz heat risera.
Zanimljivo je vidjeti, kako nesagorjeli dim (koji se povremeno može pojaviti kod velikog vertikalnog feeda, ako ložište ima još i lagani dotok zraka sa prednje strane), plane u djelu sekunde i rasvijetli cijelo ložište.
Takav bi dim inače izlašao kroz klasičnu peć i dimnjak u atmosferu, ali u raketnoj peći to ne može, jer mu predstoji potpuno sagorjevanje u heat riseru.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

ppsupercop

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 172
  • -Receive: 70
  • Postova: 133
Odg: Raketna peć Prvoga Vozača
« Odgovori #51 u: 29 Svibnja, 2015, 18:32:57 »
Onda sam dugoročno rešio grejanje stare brvnare!U planini je(1780mnm)i ogrev se dovozi iz nižih krajeva jer oko kuće raste jela,smrča,bor....Na sve strane ima ostataka od seče,grana,a puno je izumrlih mladih stabala koja stoje uspravno sasvim osušena.

fazy

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 969
  • -Receive: 451
  • Postova: 976
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: Raketna peć Prvoga Vozača
« Odgovori #52 u: 29 Svibnja, 2015, 19:27:40 »
Onda sam dugoročno rešio grejanje stare brvnare! ....Na sve strane ima ostataka od seče,grana,a puno je izumrlih mladih stabala koja stoje uspravno sasvim osušena.
Radujem se zbog toga ppsupercop.
Možeš koristiti i sitne grančice sa iglicama.
Još ako ih usitniš u sjeckalici za granje, to će gorjeti bolje od peleta.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

ppsupercop

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 172
  • -Receive: 70
  • Postova: 133
Odg: Raketna peć Prvoga Vozača
« Odgovori #53 u: 29 Svibnja, 2015, 23:30:32 »
I šišarke,i smreku,i suvu paprat....

fazy

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 969
  • -Receive: 451
  • Postova: 976
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: Raketna peć Prvoga Vozača
« Odgovori #54 u: 30 Svibnja, 2015, 13:44:43 »
Evo Supercop, pogled u feed i heat riser (sa ljestava) na otvorenoj raketnoj peći, u kojoj sagorjevaju, bukva i jella:
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

fazy

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 969
  • -Receive: 451
  • Postova: 976
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: Raketna peć Prvoga Vozača
« Odgovori #55 u: 30 Svibnja, 2015, 15:01:05 »
Na 49. sekundi ovog videa Ppsupercop, možeš vidjeti zapaljenje dimnih plinova, koji su nastali zbog prevelikog i zatvorenog feed-a.
Poprečni presjek feed-a, na ovoj peći je 10 x 15 cm, a ložišta 10 x 10 cm.
Kako, na ovoj snimci, peć gori sa lagano otvorenim prednjim vratašcima i pepeljare, dim i vatra umjesto da kontinuirano ulazi u ložište, (nošeni strujanjem primarnog zraka sa vrha feeda), dim povremeno izlazi na feed.
Kako bih zatvorio dotok zraka na feed-u, postavio sam onaj komadić daščice. Tako je došlo do pojave dima u feed-u, a čim sam maknuo dačcicu nakupljeni dim je izlazio van.
Nakon djelomičnog zatvaranja feed-a, pojačalo se strujanje primarnog zraka u feed i dim je krenuo u ložište.
Kad zatvorim prednja vratašca i pepeljaru, tako da sav zrak ulazi sa gornje strane feeda, peć odlično gori i nema pojave dima na feedu.
Feed sam namjerno napravio malo veći, da u njega stane nešto više drva, a sasvim mala količina zraka dodana na prednjim vratima, još pojačava gorenje.
Iz ovog videa se može vidjeti kakva situacija se može dogoditi, kad je dotok primarnog zraka, nepravilno izveden. 
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

andjelkoasa

  • V.I.P.
  • ****
  • Thank You
  • -Given: 572
  • -Receive: 210
  • Postova: 350
Odg: Raketna peć Prvoga Vozača
« Odgovori #56 u: 31 Svibnja, 2015, 09:08:40 »
Ima tu po meni još jedna 'sitnica': čini mi se da izlaz za 'dimnjak' nije za jedan presjek iznad burning chambera pa i to malo smeta protoku.

fazy

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 969
  • -Receive: 451
  • Postova: 976
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: Raketna peć Prvoga Vozača
« Odgovori #57 u: 01 Lipnja, 2015, 12:22:03 »
Odlično si to primjetio Andjelkoasa.
Izlaz sagorjelih plinova iz peći je točno, u visini ložišta, no to nimalo ne smeta radu peći.

Na prethodnom videu namjerno sam isprobavao kako peć radi kad ne dobiva primarni zrak sa vrha feeda (kojeg sam zatvorio + što je 1,5 puta veći od ložišta), nego sam primarni zrak pustio kroz pepeljaru ispod ložišta i kroz prednja vrata.
Rezultat je bio stvaranje dima u feedu.
Pri zabrtvljenom vrhu feeda peć ne bi dimila jer bi taj dim ipak morao ući i sagorjeti u ložištu, i peć bi i dalje radila dobro, ali to nije praktično prilikom dodavanja drva u feed, jer bi zadimila grijani prostor.

Na ovoj peći mogli bismo ložiti i sa prednje strane tako da kroz prednja vrata dodajemo drvo i primarni zrak, (uz zabrtvljeni feed na vrhu), ali ni to nije praktično, u odnosu na vertikalni feed gdje dugačke letvice i letve same ulaze u ložište kako postupno sagorjevaju u ložištu (bukove letve 8 x 2 x 120 cm gore otprilike dva sata).

Zatvaranjem prednjih vratiju i pepeljare, te otvaranjem vrha feeda, sav primarni zrak struji odozgora prema dolje i tako hladi i dodatno suši drvene letvice i odnosi sav dim u ložište, (vidjeli smo na kraju videa kako je prošao dim koji je ušao u vruće ložište).
 
Prednja vrata peći, koristim pri startanju peći (jer je feed visok 60 cm), kao i kod čišćenja peći, a dobar dio pepela padne u malu pepeljaru.
Žao mi je što sam napravio premalu rešetku pepeljare na dnu feeda: 10 x 10 cm umjesto 10 x 15 cm koliko iznosi presjek feeda. Zbog toga se ispred prednjih vratačaca nakuplja pepeo koji ne može pasti u pepeljaru ispod feeda.
« Zadnja izmjena: 01 Lipnja, 2015, 12:24:34 od fazy »
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

fazy

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 969
  • -Receive: 451
  • Postova: 976
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: Raketna peć Prvoga Vozača
« Odgovori #58 u: 01 Lipnja, 2015, 21:28:28 »
I šišarke,i smreku,i suvu paprat....

Evo Ppsupercop, od 9. minute ovog videa, možeš vidjeti čime sve loži svoju peć Chaillot Barnabé:

! No longer available

« Zadnja izmjena: 09 Lipnja, 2015, 19:11:42 od fazy »
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

branimir

  • Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 17
  • -Receive: 8
  • Postova: 59
Odg: Raketna peć Prvoga Vozača
« Odgovori #59 u: 13 Lipnja, 2015, 21:28:15 »
Zašto jela? Zato jer lako gori?

i ima smole u sebi pa se "tesko" gasi .. sto olaksava potpalu ;)

dobar poso majstore, respect!
nista osobno - samo prirodno

 


Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

 

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.

Powered by EzPortal