Budući da jelovina sagorjeva u raketnoj peći, (a ne u običnom ložištu), sagorjeva potpuno, pa i ta smola sagorjeva u potpunosti i bez dima i gareži.
Iverica na primjer, u dimovodu običnih peći i dimnjaku proizvodi puno čađe (što zapravo predstavlja nesagorjele, "koagulirane" dimne plinove).
Kod gorenja u raketnoj peći, drvo sagorjeva postupno kako se gravitacijom spušta u ložište (kod vertikalnog feeda), pri čemu ima dovoljno zraka za kompletno sagorjevanje u primarnom plamenu, nakon kojeg slijedi heat riser, u kojem zbog visokih temperatura i dovođenja sekundarnog zraka sagorjeva sve ono što nije u primarnom plamenu. Konstrukcija raketne peči zahtijeva malo ložište koje je pri tome termički izolirano, i dovoljnu količinu zraka. Predaja topline u raketnoj peći, ne obavlja se u ložištu, (kao kod klasičnih peći), nego tek nakon izlaska sagorjelih plinova (ne možemo ih nazvati dimnih, jer dima nema) iz heat risera.
Zanimljivo je vidjeti, kako nesagorjeli dim (koji se povremeno može pojaviti kod velikog vertikalnog feeda, ako ložište ima još i lagani dotok zraka sa prednje strane), plane u djelu sekunde i rasvijetli cijelo ložište.
Takav bi dim inače izlašao kroz klasičnu peć i dimnjak u atmosferu, ali u raketnoj peći to ne može, jer mu predstoji potpuno sagorjevanje u heat riseru.