...Evo ljepotice
...
... vjerujem da ovoj ekipi spužve i nisu toliko bitne
...
Ložio sam bar desetak puta do sad, fino radi. . Jedino što mi moj subjektivan dojam govori da je moja stara klasična kaminska peć na drva bila mnogo jača, tako da razmišljam o upgradeu s ovih 18 cm na 20 cm. Sitnica
...
Bravo majstore, Tvoj prvi RMH, uistinu je lijep.
Hvala Ti za ideju sa drvenom konstrukcijom, na koju ćeš staviti spužve.
Gledajući naime, RMH kakve inače grade sa klupom od gline, pitao sam se, da li je u vrijeme kad se takav RMH ne loži (van sezonem grijanja), hladno sjediti na negrijanoj klupi!?
Ovo Tvoje rješenje sa "mrežom" od drvenih letvica, čini mi se idealno iz dva razloga: klupa nije ni prevruća u sezoni, ni prehladna van sezone loženja, a velika prednost je ta, da tokom loženja, klupa kakvu si napravio Prvivozaču, u stanju je intenzivnije predavati toplinu zraku, koji se nalazi između klupe i spužve i na taj način nastaje "ventilirana" klupa.
Nadalje ako je to ventiliranje prejako, možeš ga smanjiti jednostavno tako da (ukrasnom) tkaninom prekriješ otvore kroz koje struji zrak.
Vidi se da u tebi čuči praktičar koji želi još bolje Prvivozaču.
Ti bi htio "frizirati" peć sa 255 na 314 cm
2 (sa 18 na 20 cm promjera), jer ti se čini da je RMH kojeg si sagradio, slabiji od Tvoje do sada korištene kaminske peći.
Sada kada je RMH završen, moram Te pitati, kako bi to napravio, a da ne rastavljaš ložište i heat riser?
Da je Tvoja prijašnja kaminska peć jaća od sadašnjeg RMH, djelomice si u pravu, ali to je samo privid, induciran navikom i neizvjesnošću kako će RMH raditi zimi!?
Za taj privid zaslužna su dva razloga. Prvi je da je tvoja kaminska peć imala staklena vrata, kroz koja je zračila dobar dio toplinske energije putem infracrvenog zračenja, a drugi je da se brzo zagrijala i tada dala svoj maksimum, nakon čega je slijedilo "hlađenje" peći.
Sada će Ti RMH davati toplinu u kontinuitetu tokom i nakon loženja.
Bačva će se odmah zagrijati i davati toplinu, a biti će vruća da na njoj možeš kuhati.
Klupa će se postupno zagrijati i ugodno grijati i nakon loženja.
Svu onu toplinu, koja sada u RMH-u ulazi u klupu, Tvoja "jača" kaminska peć, bacala je neiskorištenu u dimnjak.