Ako je biougljen zarobljen u vatrostalnom cementu, znači da u smjesi ima puuuno cementa, što znači veliku toplinsku provodljivost, umjesto suprotno.
Vjerojatno je i širenje biougljena na temperaturama koje vladaju u heat riseru i burning chamberu veče nego cementa, što može dovesti do uništenja!?
Za termoizolaciju objekta, biougljen mi se čini odličnom alternativom.
Kod perlita, treba koristiti isključivo građevinski perlit, koji ima samo oko 15% otvorenih pora u koje igličasto prodire vatrostalni cement i povezuje ih međusobno. Pri tome smjesa mora biti skoro suha.
Kada sam naveo vermakulit za izradu heat risera, podrazumijevao sam ploče od vermakulita debljine 3 cm.
Te ploče se mogu rezati cirkular pilom i jednostavno spajati vatrostalnim kitom. Nije potrebno izrađivati kalup za ljevanje, niti je potrebno čekati da beton sazrije, kao kod mix-a perlita ili zrnatog vermakulita sa vatrostalnim cementom.
Jedini nedostatak je, da vermakulit ploče nigdje ne nalazim u ponudi u Hrvatskoj.
Ana je željela smanjiti promjer vanjske bačve, a to može najjednostavnije, tako da debele stijenke heat risera izrađenih od ljevanog perlita ili vermakulita, zamijeni vermakulit pločama i time bitno smanji debljinu stijenki heat risera na 3 cm, čime bi vanjska bačva u promjeru mogla biti 28 do 30 cm.