Zapamti

"Ako vjeruješ u sve što pročitaš, radije nemoj čitati."

Autor Tema: Rucak u 5: gulas  (Pročitano: 382 puta)

Harp

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 785
  • Postova: 900
Rucak u 5: gulas
« u: 20 Veljače, 2025, 16:27:51 »
Rucak u 5: gulas

Imao sam zaledjenog mljevenog govedjeg/juneceg/teleceg mesa koje je samo smetalo i odlucio sam od njega napraviti gulas. Gulas se inace radi od krupnijih komadica mesa u hrpi samljevenog luka, no ja ga obicno radim od sitnijih kockica mesa, 7mm... tako se finije rasporedi po jelu i lakse ga je jesti. Samljeveno meso u "prasinu" pak daje potpuno drugi dozivljaj i okus, makar je sastav potpuno isti.
Posto u takvoj samljevenoj smjesi ne postoje kruti dijelovi (koji nam inace sluze za referencu visine), vodu treba vrlo pazljivo dodavati, i pritom promatrati gustocu.

Krumpir se dodaje zadnji, jer on se najbrze skuha i dodatno daje gustocu i ljepljivost gulasu. Krumpir ima tendenciju da se voli sedimentirati i zapeci po dnu, tako tvoreci izolator koji se karbonizira, pa se cijeli proces kuhanja odvija na najslabijoj vatri uz stalno mjesanje i sistematsko struganje kuhacom po cijeloj povrsini dna da se to odvoji. Ta sedimentacija se lako prepozna po povrsinskom raslojavanju - dakle kada vidite na povrsini rijetku tekucinu, kao nekakva juha, sve treba ponovno promjesati.

Gulaš s mljevenim mesom - recept i priprema #2507

Jede se uz krumpir, kuhani, peceni, pire... tjesteninu, rizu, kruh... pogacu, somun, lepinje, njoke, polpete... mozda i cicoke i sl. :)
Umjesto mesa, moze se staviti i sitno nasjeckana gljiva bukovaca, u istoj kolicini - isto bude super!
« Zadnja izmjena: 20 Veljače, 2025, 16:46:16 od Harp »
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

 


Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

 

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.

Powered by EzPortal