Suhe sljive.
Vrsta sljive: neka malena, oko 2.5 - 3 cm promjer, slatka, visina drveta oko 4m, sirina oko 2.5m
Utroseno vrijeme: (branje, ciscenje, polaganje na sito): 1h
Vrijeme branja: 25.8.2017. u 10h ujutro, gotovo su potpuno zrele, niti malo kisele, ali nisu mekane, ima zanemarivo crvljivih
Kolicina: oko 150 komada, stane u posudu od 5L, oko 2.5kg s kosticama, oko 0.5m2 na situ, oko 640g suhih sljiva, oko 1.5L u platnenoj vrecici
Vrijeme susenja: od svakog jutra do veceri, najprije 5 suncanih dana zuta strana, onda 2 dana plava, svaku vecer uneseno u kucu
Okus: izuzetan, aromatican, nema veze s kupovnim
Jednostavno za pripremu uz malo brige (pratiti prognozu radi oborina), preporucam!
EDIT 27.10.2019.
Ove godine 9/2019 sam susio sljive u vecoj kolicini, maksimalno koliko je stalo na dva sita od 0.5m2, dakle od 1m2 sam uspio dobiti 1.4kg suhih sljiva. To vam je za referencu, stane ako se gusto slaze, mnogo gusce nego na slikama. To su cetiri vrskom pune kuhinjske posude od 3 litre. Pokusao sam jos jednu turu, ali zbog vremena nije uspjela te sam je morao dovrsiti u pecnici. Dva dana je bilo sunce pa kisa pa oblacno itd i primjetio sam na srecu vrlo rano da par komada pocinje pljesnjiviti. Odmah isti dan je sve dovrseno u pecnici par sati na najnizoj temperaturi uz odskrinuta vrata dok potpuno nisu bile suhe. Dakle, ako vam se dogodi lose vrijeme a vec ste priredili sljive za susenje, nemojte oklijevati i odmah u pecnicu s njima. Sljive susene na suncu su lijepe plave boje imaju izrazenu aromu i tecnije su tako da je ovo kod mene prioritet postici. Danas yr.no daje dosta pouzdane prognoze za dva dana.