Usitnjavanje povrća i začina
Baza cijelog kulinarstva je zapravo nekakvo usitnjavanje, koje u osnovi utjece i mijenja okus i dozivljaj konzumacije u odnosu kako je napravljeno.
"Sve je to isto!" moze reci samo onaj koji ne mari na fine razlike u nijansama koje se postizu posebnom pripremom a istog su sastava. Npr luk narezan nozem na kockice, pa luk iskosan nozem na dascici, usitnjen stapnim mikserom, ili masinicom za meso odredjenog otvora... sve to daje potpuno drugaciji zavrsni okus hrani. Mrkva na fetice, polumjesece, trakice, kockice, naribana ili cijela?
How to chop an onion in seconds WITHOUT TEARS!
Neka hrana se pojedinom tehnikom niti "ne moze" obraditi, odnosno nema nikakvog smisla... npr nozem se paradajz ne usitnjava na fino, jer je to tekucina.
Isto tako, nekada se bas zeli postici zeljeni efekt ostavljanja pojedinog sastojka krupnijeg, ili ga je lakse pripremiti bez upotrebe stroja... ironicno, ja masinicu za mljevenje mesa koristim za sve osim za - mljevenje mesa. Meso je kod mene najsitnije nasjeckano na 5mm i to radim ostrim nozem dok je snicla polu zamrznuta i tvrda.
Mahune nema smisla usitnjavati na komadice manje od 15mm... itd.
Ovdje isto valja obratiti paznju na smjer usitnjavanja odnosno sjecenja nozem, u odnosu na smjer prirodnog rasta koji tvori vlakna. Ta vlakna valja rezati potpuno poprecno na smjer rasta i sto krace, a izbjegavati uzduzna rezanja jer su tvrdja i zilavija.
Usitnjavanje povrća i začina #2412
Kod ljekovitog bilja, zacina, cajeva ili kave... tu su aktivni sastojci "zarobljeni" unutar osusenih celija, i potrebno ih je prije ekstrakcije samljeti kako bi celije napukle i sto bolje olaksale proces otapanja. To se radi neposredno prije same upotrebe, jer aromaticne tvari se ili vezu s zrakom i oksidiraju ili ishlape (oslabi aroma), navuku druge mirise i vlagu. Najbolje je koristiti rucno pomagalo koje se pri obradi najmanje zagrijava, poput avana i tarionika i odmah potom upotrijebiti.
Ako se radi prakticnosti ipak zeli napraviti zaliha tih zacina, cajeva, kave... kutijica za pohranu treba biti malena, uska, prikladne velicine u ovisnosti o potrebi, od stakla i s cepom koji dihta.